" Jullie geraken nog niet over een bokske, typisch bruine ogen!"
Koppen brengt vanavond sociale oefening rond racisme in klas met 10-jarigen
Racisme zit anno 2015 nog altijd in onze maatschappij ingebakken. Dat blijkt in de beklijvende reportage 'De verdeelde klas' die Koppen vanavond uitzendt. Koppen doet een oefening rond racisme over met een klas 10-jarigen uit Antwerpen die de Amerikaanse lerares Jane Elliott eind jaren zestig deed. Hoe voelt discriminatie en racisme? En hoe gemakkelijk kan je het gedrag van een kind veranderen? Het zijn beklijvende beelden en woorden.
Wouter Van Bellingen, directeur van het Minderhedenforum, wijst op de verantwoordelijkheid van iedereen: "Ik ben heel blij dat de VRT zijn rol als openbare omroep op deze manier goed vervult. Maar niet alleen de media, ook de ouders, het onderwijs en zeker de politici moeten hun verantwoordelijkheid hierin nemen. In deze reportage zie je hoe het vooroordeel wordt bevestigd door de realiteit en dus moet de samenleving rolmodellen voorzien."
En dat het gedrag van kinderen in een mum van tijd kan veranderen, in dit geval in negatieve zin, blijkt ook uit deze oefening. Want racisme is aangeleerd en niet aangeboren en dat is ook het hoopvolle aan deze reportage: het kan even snel weer afgeleerd worden. " Eigenlijk ben ik wel blij te weten hoe 't nu voelt om uitgescholden te worden", aldus een van de kinderen. Leraar Jan besluit: " Dit rollenspel is in 2015 nog altijd nodig."
In onderstaand fragment uit de Koppen-reportage van vanavond zitten we in de turnzaal waar al snel de emoties hoog oplopen wanneer de turnmeester de ene groep meer aanmoedigt en helpt dan de andere groep.
Koppen, donderdag om 20.40 uur op Eén.