34 studententeams strijden tegen elkaar in nieuw seizoen Campus cup met Otto-Jan Ham
Vanaf 26 april te zien op Eén
De spannende studentenquiz Campus cup is vanaf maandag 26 april terug - en voor het eerst te volgen op Eén. Zes weken lang nemen 34 ploegen van Vlaamse hogescholen en universiteiten het tegen elkaar op. Elke aflevering ontvangt presentator Otto-Jan Ham acht slimme studenten - twee teams van vier studenten uit eenzelfde richting - die strijden voor de grootste onderscheiding van het academiejaar. In de plechtige finale op donderdag 10 juni spelen de twee allersterkste teams tegen elkaar en komen we te weten naar welke universiteit of hogeschool de felbegeerde Campus cup een academiejaar lang verhuist.
Op Canvas scoorden niet enkel de deelnemende studenten, maar ook de Campus cup zelf erg goed: zo keken er naar de finale van het tweede seizoen bijna 380.000 kijkers (Live+7, 4+). Campus cup is én blijft een pittige quiz voor studenten, maar die jeugdige branie is vanaf nu op Eén te zien:
Olivier Goris, netmanager Eén: "Campus cup is een pittige quiz, die toch een zeer breed publiek bereikte op Canvas. De spanning, de humor, de fantastische presentator én de studenten die strijden voor de hoogste eer maken er een steengoed programma van dat ook prima past op Eén."
De winnaars van de twee voorbije seizoenen komen allemaal uit Gent. In het eerste seizoen won de opleiding Rechten van UGent de Campus cup. In seizoen twee stak het Gentse Conservatorium de trofee in de lucht. Welke opleiding kan in het derde seizoen de felbegeerde wisselbeker in de wacht slepen?
Presentator Otto-Jan Ham: "Ik kijk er geweldig naar uit: ieder jaar opnieuw weten die studenten mij te charmeren én te verrassen… Ze weten mij te ‘charmassen’ als het ware! En alleen al daarom heb ik er weer héél véél zin!"
Campus cup: vanaf 26 april van maandag tot en met donderdag rond 21.45 uur op Eén.
Campus cup is een programma van Woestijnvis voor Eén.
24 topduels tussen studenten
In het derde seizoen nemen 21 teams van de Vlaamse universiteiten en 13 hogeschoolploegen het tegen elkaar op. Zij zullen onderling uitmaken wie er naar de kwartfinales gaat en wie zich uiteindelijk kroont tot de slimste opleiding in het hoger onderwijs. Dit zijn de eerste 17 duels:
WEEK 1
- Maandag 26 april: KU Leuven – Communicatiewetenschappen VS. VUB – Fysica & Sterrenkunde
- Dinsdag 27 april: Thomas More - Branding & Advertising VS. UHasselt - Geneeskunde
- Woensdag 28 april: UGent - Handelsingenieur VS. AP – Hotelmanagement
- Donderdag 29 april: UAntwerpen - Biologie VS. Erasmushogeschool Brussel - Journalistiek
WEEK 2
- Maandag 3 mei: UAntwerpen – Wijsbegeerte VS. KU Leuven - Ingenieurswetenschappen
- Dinsdag 4 mei: UGent - Communicatiewetenschappen VS. HOGENT - Biomedische Laboratoriumtechnologie
- Woensdag 5 mei: UAntwerpen - Handelsingenieur VS. PXL – Lager Onderwijs
- Donderdag 6 mei: Thomas More - Journalistiek VS. UGent - Diergeneeskunde UGent
WEEK 3
- Maandag 10 mei: HZS – Nautische Wetenschappen VS. VUB - LO & Bewegingswetenschappen
- Dinsdag 11 mei: KU Leuven – Geneeskunde VS. VIVES - Accountancy-Fiscaliteit
- Woensdag 12 mei: UAntwerpen - Rechten VS. VUB - Bio-Ingenieurswetenschappen
- Donderdag 13 mei: LUCA – Muziek VS. KU Leuven – Politieke Wetenschappen
WEEK 4
- Maandag 24 mei: KU Leuven – Theologie & Religiewetenschappen VS UAntwerpen – Chemie
- Dinsdag 25 mei: KDG – Toegepaste Informatica VS. UGent – Toegepaste Taalkunde
- Woensdag 26 mei: Odisee -Gezinswetenschappen VS. KU Leuven - Geschiedenis
- Donderdag 27 mei: UGent - Fysica & Sterrenkunde VS. UCLL (Leuven) - Secundair Onderwijs
WEEK 5
- Maandag 31 mei: KU Leuven - Musicologie VS. UGent - Bio-Ingenieur
- Dinsdag 1 juni : Kwartfinale I
- Woensdag 2 juni: Kwartfinale II
- Donderdag 3 juni: Kwartfinale III
WEEK 6
- Maandag 7 juni: Kwartfinale IV
- Dinsdag 8 juni: Halve finale I
- Woensdag 9 juni: Halve finale II
- Donderdag 10 juni: Finale
24 proffen en docenten
Ook in het derde seizoen van de Campus cup maken 24 proffen en docenten hun opwachting om de kandidaten te ondervragen. De blokkende studenten krijgen een ongeziene cursus te verwerken, en die kan werkelijk over alles gaan. Een greep uit het studie-aanbod van dit academiejaar:
- Heeft Jezus bestaan? (Hans Geybels– KU Leuven)
- Gehoorschade (Annick Gilles – HOGENT)
- De slag bij de Ijzer (Majoor Tom Simoens – Kon. Militaire School)
- De deeltjesversneller (Jorgen D’Hondt – VUB)
- Filmgeschiedenis (Wouter Hessels – Erasmushogeschool Brussel)
- Slimme pleisters (Ronald Thoelen – UHasselt)
- Mondbacteriën (Marie Joossens – UGent)
De quiz: een kleine opfrissing
In de eerste 17 afleveringen strijden telkens twee teams - net zoals de voorbije seizoenen – 4 rondes lang voor een plaats in de dagfinale:
- 1. Ontgroening: in de eerste ronde krijgen beide teams opnieuw een multiplechoice-examen uit het wonderbaarlijke universum van hun opleidingen.
- 2. Blok: in de tweede ronde wordt er opnieuw geblokt. Ieder team vaardigt een student af die – in een geïsoleerd blokkot – in een ijltempo een nieuwe cursus moet blokken... De andere teamleden quizzen ondertussen verder, niet enkel om punten te scoren maar ook om blok-outs te kunnen uitdelen. Die blok-outs dienen vooral om de blokker van de tegenpartij te destabiliseren.
- 3. Mondeling examen: de blokkers hebben exact een quizronde lang de tijd gekregen om zich voor te bereiden. In aanwezigheid van de prof of docent van de cursus onderwerpt Otto-Jan Ham de studenten aan een mondeling examen.
- 4. Groepswerk: de vierde ronde bepaalt welk team de dagfinale speelt. De studenten krijgen afbeeldingen te zien zonder meteen te weten wat de vraag zal zijn. Na het horen van de vraag moeten ze kunnen inschatten hoeveel juiste antwoorden ze kunnen geven. Net zoals bij een echt examen kan zelfoverschatting nefast zijn voor het resultaat.
Het winnende team mag in de 'Dagfinale' een gooi doen naar een toptijd in de ranking. De vier studenten moeten samen om ter snelst tien juiste antwoorden geven. Een zenuwslopend spel, want bij een fout antwoord vliegt er een speler uit het spel en krijgen ze tien seconden straftijd. En het komt op seconden aan, want enkel de beste acht geplaatste teams gaan door naar de kwartfinales, die vanaf 1 juni worden gespeeld.
Blokken met veiligheidsmaatregelen
Het academiejaar 2020-2021 was er vooral een met aula’s met een beperkte bezetting en veel colleges online. En ook de opnames van Campus cup verlopen wat anders dan gewoonlijk - maar de deelnemende studenten zijn meer dan verheugd om elkaar nog eens ‘in het echt’ te zien.
Het team achter Campus cup volgt alle veiligheidsmaatregelen strikt tijdens de opnames, zowel voor als achter de schermen. De deelnemers zijn tijdens het spel door plexiglas van elkaar gescheiden. Ook presentator Otto-Jan Ham en de prof of docent in de blokronde zitten op veilige afstand van elkaar. Kandidatendesks, de stoelen, de plexiwanden en de afdrukknoppen worden na elke opname ontsmet, mondmaskers en ontsmettende handgels worden veelvuldig gebruikt. Maar Campus cup is en blijft een razend spannende quiz met studenten uit het hoger onderwijs. En de inzet blijft hetzelfde: In welke opleiding zitten de allerslimste studenten?
Campus cup: vanaf 26 april van maandag tot en met donderdag rond 21.45 uur op Eén.
Wie graag ook zijn of haar kennis test, vindt op een.be de cursussen van de gastdocenten terug. Ook de gevreesde finale ronde zal iedereen vanuit zijn luie zetel kunnen spelen op een.be.