40 jaar reilen en Heylen: Martin Heylen zoekt kleine en grote helden van vroeger op

Dinsdag 20 augustus 2024 - In de nieuwe, achtdelige human interest-documentaire 40 jaar reilen en Heylen zoekt Martin Heylen bekenden en onbekenden op die hij in een vorig leven interviewde of waarmee hij een tijdje optrok in binnen- en buitenland. Kleine en grote helden, idealisten, talenten, mensen met grote verlangens en kleine dromen. Benieuwd naar wat het leven hen in die 20, 30, 40 jaar heeft geleerd. 

Martin: “Het idee is ontstaan tijdens de reeks Zelfde deur, 20 jaar later en heeft me niet meer losgelaten. In dat programma ging ik terug naar mensen die ik bij toeval en kort had geportretteerd in Man bijt hond. Vooral het element van de tijdsprong prikkelde me, de vaststelling dat je plots 20 jaar ouder bent en je afvraagt: wat heb ik met mijn leven gedaan? Wel, nu ga ik een stapje verder. In de tijd en in de uitwerking. Ik vertrek daarbij altijd vanuit mijn persoonlijk archief, het is een schatkist van verhalen.” 

40 jaar reilen en Heylen: vanaf 3 september elke dinsdag om 20.40 uur op VRT 1 en VRT MAX.

17-jarige bodybuilder en zuster Jeanne Devos

Martins archief is tweeledig: enerzijds verdiende Martin zijn televisiesporen in documentaires als Terug naar Siberië, God en klein Pierke, Heylen en de Herkomst, Terug naar Eigen Land, Zelfde Deur 20 jaar later, Uncle Martin. Hij werkte mee aan Man bijt hond, De Laatste Show, en andere programma’s. Anderzijds schreef hij al sinds begin jaren 80 verhalen voor kranten en weekbladen over allerlei boeiende mensen. Maar hun levens denderden verder, privé en professioneel. 

Martin: “Veel ontmoetingen en ervaringen in het verleden zijn eigenlijk losse eindjes. In onze herinnering blijven mensen altijd die persoon van zoveel jaar geleden. Wel, ik kan je verzekeren dat je grote ogen opzet als je iemand na 40 jaar voor het eerst terugziet. En de draad weer oppikt waar je hem toen liet liggen, met de kennis van nu.” 
  • Zou Mario nog leven? In 1982 was hij een jongen van 20 die in de harde crisiswinter dakloos werd en in een kartonnen doos woonde. 
  • 42 jaar geleden interviewde ik voor de krant een 17-jarige vrouw uit Brugge die net Belgisch kampioen bodybuilding was geworden. Hoe zou Patsy er nu uitzien?
  • Elodie Ouedraogo blikt met me terug op een overrompelende reis die we samen maakten in haar geboorteland Burkina Faso en die nog altijd nazindert. ​ 
  • In India zag ik zuster Jeanne Devos onvermoeibaar strijden voor de rechten van arme mensen, haar levenswerk. Maar het leven is onverbiddellijk en ze moest terug naar België, op rust. Lukt dat, met hààr temperament? 
  • In 1997 werkte ik als roadie voor de wereldband U2. Backstage leerde ik Stefaan kennen, en die moét ik nu opzoeken in Las Vegas! Want zijn jongensdroom is nog straffer geworden. 
  • Dertig jaar geleden volgde ik de koninginnen van het judo, Ulla Werbrouck (olympisch goud)en Gella Vandecaveye (olympisch zilver en brons), tot in Cuba en Japan. Twee kampioenen met uiteenlopende karakters. Dat is nog altijd zo, op het werk en thuis.
  • En wat zou er geworden zijn van Ali, die ondernemende vluchteling in Sijsele?

Kortom, wat doen die mensen van de krantentitels en televisieprogramma’s nù, met hun passie en enthousiasme van toén? Welke impact heeft de tijd op liefde en vriendschappen? Pas na decennia wordt duidelijk hoezeer een mens kan veranderen in deze snel veranderende wereld. Een vraag die dan ook vaak in de gesprekken terugkomt is: ‘Welke raad zou je nu geven aan jouw jonge zelf?’ 

Martin: “Niemand wist toen wat de toekomst zou brengen. Wel, de toekomst is nù en ik ben al deze mensen dankbaar omdat ze ons wilden vertellen waar hun keuzes, het leven en het voorbijgaan van de jaren hen hebben gebracht. En welke verrassingen het toeval in petto had. Want hun verhalen kunnen mensen van alle leeftijden inspireren én bewustmaken van hoe snel de tijd - en de kansen - vervliegen. Het zijn lessen van levens die ikzelf niet heb geleefd. Die ontmoetingen lieten ook mij niet onberoerd en brachten nieuwe inzichten en die wil ik meegeven. ​ Ik denk dat mensen er veel kunnen uithalen. Mijn leeftijd is een troef voor gesprekken en reflecties over het leven. Ik voel een groeimarge, in de verhalen en bij mezelf. Er is een toekomst. Welke? Vraag me dat gerust eens binnen 40 jaar.”

40 jaar reilen en Heylen: vanaf 3 september elke dinsdag om 20.40 uur op VRT 1. 

40 jaar reilen en Heylen is een programma van Woestijnvis voor VRT 1.

Robin De Veen

Communicatieverantwoordelijke VRT 1

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 52 1043 Brussel