Skip to Content
60 jaar Sportweekend: een terugblik op zes decennia sport op de Vlaamse televisie

60 jaar Sportweekend: een terugblik op zes decennia sport op de Vlaamse televisie

Vanaf zondag 6 december huldigt Eén het iconische programma Sportweekend, dat intussen zijn zestigste verjaardag viert. Geen zondag gaat voorbij zonder een Sportweekend om alle sportliefhebbers het laatste nieuws te brengen, en dat al zes decennia lang. In 60 jaar Sportweekend blikt sportjournalist Sammy Neyrinck terug op meer dan een halve eeuw sportverslaggeving op de Vlaamse televisie.

Sammy Neyrinck laat alle protagonisten aan het woord die Sportweekend hebben gemaakt tot een van de best bekeken, langstlopende en populairste televisieprogramma’s van de openbare omroep. Van de pioniers uit de jaren zestig van de vorige eeuw tot de vertrouwde gezichten van nu. Hugo Symons, Louis De Pelsmaeker, Ivan Sonck, Carl Huybrechts, Alain Coninx, Dirk Abrams, Dirk De Weert, Mark Uytterhoeven, Frank Raes, Stef Wijnants, Ruben Van Gucht en Maarten Vangramberen: allemaal vertellen ze over wat er zich de voorbije tientallen jaren voor en achter de schermen van de tv-sportredactie heeft afgespeeld. Aangevuld met bekende en al lang vergeten fragmenten uit het rijkgevulde sportarchief van de VRT.

Zes decennia Sportweekend, dat zijn bijna 2.500 uur of meer dan 100 dagen non-stop sportverslaggeving op onze schermen:

"Sportweekend heeft vele levens gehad, heel vele levens…" Frank Raes.
"Wij waren heerlijk oneerbiedig, maar wel liefhebbers," Carl Huybrechts.
"Zondagavond waren het kroketten, het Liegebeest en dan Sportweekend," Maarten Vangramberen.
"Sportweekend opent nog steeds de deuren," Ruben Van Gucht.

Aflevering 1: de geschiedenis van Sportweekend (zondag 6/12)

In de nazomer van 1960 kwam Sportweekend voor het eerst op de buis. Sindsdien is het een van de langstlopende en populairste televisieprogramma’s van de openbare omroep. In deze eerste aflevering van 60 jaar Sportweekend wordt in vogelvlucht teruggeblikt op de beeldrijke geschiedenis van Sportweekend die inmiddels zes decennia jong is. Samen met de presentatoren van vroeger en nu.

Aflevering 2: de making-of Sportweekend 1960-1990 (13/12)

De geschiedenis van Sportweekend is perfect op te splitsen in twee hoofdstukken van telkens dertig jaar. In de tweede aflevering van 60 jaar Sportweekend worden de pioniersjaren onder de loep genomen: van de gouden jaren zestig tot eind jaren tachtig van de vorige eeuw.

Aflevering 3: de making-of Sportweekend 1990-2020 (20/12)

De voorbije zestig jaar zijn er drie programma’s onafgebroken op de Vlaamse televisie geweest. Sportweekend is daar één van. De andere twee zijn Het journaal en Pano(rama). Deze aflevering van 60 jaar Sportweekend draait rond wat er de voorbije dertig jaar is gebeurd voor en achter de schermen van een van de best bekeken televisieprogramma’s in ons taalgebied. Vanaf de komst van de Vlaamse Televisiemaatschappij, of kortweg VTM, tot nu.

Aflevering 4: de vele levens van Sportweekend (27/12)

Sportweekend staat nu al zestig jaar aan de zijlijn of aankomststreep van elke historische sportprestatie in binnen- en buitenland. Of dat nu in het voetbal of wielrennen was, of in een andere topsport. In deze laatste aflevering van 60 jaar Sportweekend wordt teruggekeken op de verslaggeving van de belangrijkste momenten in de Vlaamse en internationale sportgeschiedenis. De vertrouwde gezichten van Sportweekend vertellen over hun beste jaren op de tv-sportredactie van de openbare omroep.

60 jaar Sportweekend: vanaf 6 december elke zondag om 21.25 uur op Eén.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos