'Alles in de strijd' komt terug: Fien Germijns en 7 andere vrouwen gaan uit de kleren voor de strijd tegen borstkanker

'Alles in de strijd' komt terug: Fien Germijns en 7 andere vrouwen gaan uit de kleren voor de strijd tegen borstkanker

Initiatiefneemster Fien Germijns kondigt Marleen Merckx aan als eerste naam

Maandag 9 oktober 2023 - Vandaag, in de maand tegen borstkanker, geeft VRT 1 het startschot voor een nieuw seizoen van Kom op tegen kanker, alles in de strijd. Volgend jaar gaan acht vrouwen, onder leiding van VRT 1-presentatrice en Studio Brussel-stem Fien Germijns, uit de kleren om aandacht te vragen voor de strijd tegen borstkanker en de impact die het heeft op het lichaam en leven. Een stripact voor het goede doel, waarbij de vrouwen hun lichaam maar vooral hun engagement tonen. De boodschap: durf te praten! Borstkanker is de tweede meeste voorkomende kankersoort in België en de meest voorkomende bij vrouwen: één op de zeven vrouwen wordt erdoor getroffen.

Fien neemt zo de fakkel over van Dieter Coppens en Niels Destadsbader. Zij gingen vorig jaar samen met zes andere bekende mannen uit de kleren om aandacht te vragen voor prostaat- en teelbalkanker bij mannen, met groot succes. De campagne zorgde voor heel wat bewustwording en doorbrak het taboe rond de ziektes.

Fien Germijns: "Wij kunnen met ons opzet natuurlijk niemand ontzien van de ziekte, maar we willen er wel voor zorgen dat er eens op een eerlijke manier over het vrouwelijke lichaam wordt gepraat. Maar liefst één op de zeven vrouwen krijgt te maken met borstkanker. Laat ons er dan alles aan doen om de preventie nog een duwtje te geven en de nazorg in de schijnwerpers te zetten. Met alles erop en eraan – behalve kleren blijkbaar. Ik ben mezelf aan het wijsmaken dat ik niet zenuwachtig ben. Drie keer raden. Wel dus. Niemand van ons acht zou dit doen als het niet om exact de juiste reden was.”
Dieter Coppens en Niels Destadsbader: "We hebben vorig jaar alles in de strijd gegooid voor het goede doel, omdat we de impact van de ziekte van dichtbij hebben meegemaakt: onze papa's kregen allebei de diagnose prostaatkanker. Maar toen we een jaar geleden aan het opzet begonnen, hadden we nooit verwacht dat het programma zo veel kon teweegbrengen. Naast de opbrengst van de act voor het goede doel, werden we overspoeld door reacties van mannen die zich herkenden in de verhalen, lieten artsen ons weten dat ze meer mannen over de vloer kregen die zich wilden laten onderzoeken, en werd er tussen vrienden en familie - eindelijk! - opener over de ziekte gepraat. De uitdaging was het zo meer dan waard. We wensen Fien, Marleen en hun zes collega's veel succes!"

Uit de taboesfeer

Als initiatiefneemster dit jaar verzamelt Fien zeven bekende vrouwen rond zich. Samen brengen ze een uniek optreden voor het goede doel. Net zoals bij de mannen wordt dat een eenmalige stripact voor 2.000 toeschouwers, in maart 2024 in het Kursaal in Oostende. De opbrengst van die act gaat integraal naar Kom op tegen Kanker.

Vandaag werd meteen al een van deze zeven andere vrouwen bekendgemaakt, tijdens een gesprek met Fien, Dieter en Niels in de ochtendshow van Studio Brussel: actrice Marleen Merckx (herbeluister dat gesprek via VRT MAX).

Marleen Merckx: "Mijn moeder, mijn tante, mijn schoonzus, een collega, en een vriendin. Mensen die ik graag zie en zag kregen borstkanker. Met sommigen kon ik over hun ziekte praten, met anderen niet. De schaamte… Laat ons borstkanker uit de taboesfeer halen, door erover te praten en de ziekte te benoemen, want niemand treft schuld. Ik wil mijn steentje bijdragen in deze strijd. Voor iedereen die het heeft gehad, die het heeft, en voor iedereen die het nog zal treffen. Alles in de strijd!"

Stilzwijgen rond de impact van kanker en de gevolgen doorbreken

De acht vrouwen gaan een groot engagement aan: met hun spraakmakende act willen ze het stilzwijgen rond borstkanker en de lichamelijke en mentale impact ervan doorbreken. Vaak hebben ze een persoonlijk verhaal rond kanker. Ieder van hen schaart zich achter de boodschap: durf te praten! Want wie denkt dat er rond borstkanker geen taboes meer zijn, heeft het – helaas - mis. Er is nog altijd grote nood aan communicatie met de patiënt over het leven na borstkanker, het erfelijk gen, seksualiteit, body positivity en een gezonde levensstijl.

Lotte Vermeir, netmanager VRT 1: "Vorig jaar gooiden acht moedige mannen hun lichaam in de strijd om het taboe rond mannenkankers te doorbreken. Op een opvallende en luchtige manier wist het programma een torenhoog taboe op de kaart te zetten in Vlaanderen, met gigantische impact. Nu gaan acht even moedige vrouwen de uitdaging aan. Want ook al lijkt borstkanker een ziekte waarover veel geweten is, er is toch nog veel geslotenheid over de ziekte en de impact ervan. Met hun engagement en getuigenissen willen ze tonen hoe belangrijk het is om te durven praten."

De opbrengst van de stripact gaat ook deze editie naar Kom op tegen Kanker:

David Vansteenbrugge, algemeen directeur Kom op tegen Kanker: "Acht mannelijke BV’s die vorig jaar uit de kleren gingen om het taboe rond prostaat- en teelbalkanker te doorbreken? Het had effect: veel meer mannen durven nu wel een gesprek hierover aangaan met hun huisarts. Maar we mogen de vrouwen niet vergeten. Bij borstkanker, de meest voorkomende kanker bij vrouwen, komt heel wat kijken. We zijn blij dat met het nieuwe seizoen van Kom op tegen Kanker, alles in de strijd een aantal onderbelichte thema’s uit de borstkankerzorg – zoals seksualiteit en nazorg – onder de aandacht zullen komen."

De namen van de andere zes vrouwen die meedoen met Fien en Marleen, worden later bekendgemaakt.

Kom op tegen kanker, alles in de strijd wordt uitgezonden op VRT 1 in het voorjaar van 2024.

Kom op tegen kanker, alles in de strijd is een programma van All3Media voor VRT 1 en wordt gesteund door Kom op tegen Kanker.

Noot aan de redactie: Fien en Marleen focussen zich momenteel op het project en geven nog geen interviews. Hier is later gelegenheid voor.


"Patiënten verwijzen expliciet naar het programma": hier kan je meer lezen over het effect van het programma vorig jaar. Of bekijk de video hieronder met Dieter Coppens en Niels Destadsbader:

 

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos