Andermans zaken is terug met acht nieuwe afleveringen

Vanaf maandag 24 januari om 20.40 uur

12 januari 2022- Andermans zaken is weer helemaal terug met acht nieuwe afleveringen. Net zoals in het eerste seizoen zet Kamal Kharmach zijn missie onverminderd voort: ondernemingen in moeilijkheden helpen. Hij kan daarbij terugvallen op enkele gekende recepten. Met om te beginnen gepassioneerde ondernemers die Kamals hulp inroepen als laatste redmiddel omdat ze door de bomen het bos niet meer zien. ​ Vervolgens maakt hij een scherpe analyse en gaat hij maanden samen met de ondernemers aan de slag, met in zijn kielzog een leger aan experten. Dat traject is er één met veel vallen en opstaan, pijnlijke confrontaties en soms heftige, emotionele reacties.

Andermans zaken in coronatijden: een extra uitdaging!

Een programma als Andermans zaken is in tijden van corona relevanter dan ooit: bedrijven een duwtje in de juiste richting geven is in deze moeilijke en onvoorspelbare tijden een absolute noodzaak. Want ondertussen is de crisis voelbaar geworden in zowat alle sectoren, dus ook bij onze kleine ondernemers die het onderwerp zijn van het programma.

Toch is corona niet het vertrekpunt van de nieuwe reeks: want als een bedrijf zijn activiteiten moet staken door de strenge maatregelen kunnen Kamal, noch zijn leger aan experten, veel impact uitoefenen. Wel vormt de pandemie het kader waarbinnen onze ondernemers vandaag moeten werken. Dat zorgt voor extra grote druk en een heel grote onvoorspelbare factor. In die zin is corona altijd sluimerend aanwezig en zorgt dit voor een extra pigment in de reeks.

Problemen uit onverwachte hoek

En de echte problemen van onze ondernemers? Die komen vaak uit een heel onverwachte hoek. En die bleken ook al voor de coronacrisis aanwezig te zijn. De achterliggende problemen steken vaak de kop op naast de financiële problemen waar elke ondernemer mee kampt.

Enkele voorbeelden: wat als vader en zoon een heel andere visie hebben over hoe hun familiebedrijf gered moet worden? Of wat als angst om te falen ervoor zorgt dat je willens nillens blijft doorgaan, ondanks dat bedrijfskundig alle alarmbellen afgaan? Of wat als je tenslotte stilaan bezwijkt onder de enorme druk als bedrijfsleider en je daardoor je bedrijf en je personeel mee in je val dreigt mee te nemen?

Kamal Kharmach: “Deze reeks is veel meer dan een tv-programma. Ik sta ermee op en ga ermee slapen. Want een zaak sluiten, blijkt soms een betere piste dan verder doen.”

Kamal meer onder druk

Nog meer dan in het eerste seizoen zijn de financiële problemen waarmee onze ondernemers kampen precair. Het is vaak vijf óver twaalf. Komt daarbij dat er tijdens de trajecten heel wat onverwachte problemen opduiken die hun situatie nog veel moeilijker maken. En moet Kamal nog meer uit de kast halen om de bedrijven weer op de rails te krijgen. Maar ook dat is geen garantie, waardoor de zaak sluiten soms een slimmere optie blijkt dan verder doen. En dat bezorgt Kamal, als expert én als coach extra druk.

Samen met partners NSZ (Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen), UNIZO (Unie van Zelfstandige Ondernemers), VOKA (Vlaams netwerk voor Ondernemingen en Kamers van koophandel in Alle sectoren) gaat Kamal op zoek naar structurele oplossingen voor deze acht ondernemers.

Acht ondernemingen, acht pakkende verhalen

Aflevering 1: Zetelfabriek Depoorter (24 januari)

Dit verhaal gaat over Samy Depoorter en zijn ouders Jean-Pierre en Noëlla, de drie zaakvoerders van een West-Vlaams familiebedrijf, dat al 43 jaar zetels op maat maakt. Een mooie geschiedenis met een mooi product, alleen de klanten blijven uit. De omzet- en winstcijfers liegen er dan ook niet om: jaar na jaar dalen de inkomsten. Zo kan het niet blijven duren. Al blijkt al snel dat er misschien een ander, misschien nog wel fundamenteler probleem meespeelt: het verschil in visie tussen vader en zoon over waar het bedrijf naartoe moet.

Aflevering 2: Slagerij Heirbaut (31 januari)

Karl en Mélissa vormen een jong koppeltje met 3 kinderen. Ze baten een ambachtelijke slagerij uit in Aalst en focussen op diervriendelijk vlees. Karl verwoordt het zelf zo: “Je zou het niet zeggen, maar eigenlijk ben ik een grote dierenvriend”. Ondanks hun visie over ‘eerlijk vlees’, en hun noeste arbeid, blijven de klanten uit, en kunnen ze hun leveranciers niet meer betalen. En de situatie is dramatisch: de leveranciers eisen hun geld, dus moet Kamal snel ingrijpen.

Aflevering 3: PMS Tenuto (7 februari)

Hans is de graag geziene uitbater én bezieler van een kleine muziekwinkel in Tienen. En net zoals zoveel speciaalzaken, moet ook Hans opboksen tegen de onklopbare prijzen van de grote online winkels. Hans ziet dan ook zijn winstmarges verdwijnen als sneeuw voor de zon en weet niet hoe het tij te keren. Kamal gooit Hans zijn hele winkel overhoop en zet volop in op wat webshops niet kunnen aanbieden: beleving én service.

Aflevering 4: KikT (14 februari)

Wat als je je goedbetaalde job opzegt om je droom na te jagen: zelfstandige worden en je bezig houden met het ontwerpen van plantencreaties? Dat is het avontuur waar Lyne uit Mechelen volop is aan begonnen. Heel moedig, alleen moet je als starter ook over een strak businessplan beschikken. Zo weet je waar je zaak voor staat en hoe je bijvoorbeeld je prijzen bepaalt. En net die focus ontbreekt. En dus is KikT gedoemd om te mislukken, tenzij Lyne stopt met alleen creatief te zijn en ook leert ondernemen op basis van cijfers.

Aflevering 5: Huis Baeyens (21 februari)

Huis Baeyens is geen onbekende in de televisie-, film- en theaterwereld. Dit familiebedrijf gespecialiseerd in verkleedkleding en feestartikelen bestaat 111 jaar en is toe aan zijn vierde generatie bedrijfsleiders. Het bedrijf is met 80.000 kostuums in de verhuur wellicht de grootste kleerkast van Vlaanderen, en toch draait het niet meer. Volgens de huidige zaakvoerders een gevolg van corona. Maar het probleem zit veel dieper: het bedrijf moet dringend gereorganiseerd worden, en dan dreigt er ook personeel te moeten vertrekken.

Aflevering 6: Fruithofje ML (28 februari)

Twee hartsvriendinnen Leyla en Meryam openen vol goede moed een groenten- en fruitwinkel in Deurne. Alleen blijven de klanten uit. Ze hebben geen idee hoe dat komt. Kamal stelt vast dat er een massa spaargeld in de zaak is gestoken, en dat er elke maand nog extra geld nodig is, om te kunnen overleven. Een onleefbare situatie dus. En dan blijkt ook de locatie veel minder interessant dan de dames zelf dachten.

Aflevering 7: Maison M (7 maart)

Het Gentse koppel Mieke en John baat een kledingboetiek uit in hartje Gent, Maison M, letterlijk vertaald 'Huis van Mieke'. Alleen draait de zaak niet goed. De financiële situatie is ondertussen zo dramatisch dat Kamal moet ingrijpen of Mieke dreigt haar 'baby’tje' te verliezen. En dus gooit Kamal een leger aan experten in de strijd om hun zaak te redden. Al snel blijkt dat de enige redding een totale make-over is van de winkel. En dat maakt heel wat emoties los.

Aflevering 8: Mivan (14 maart)

Toen zijn vader enkele jaren geleden plots overleed, kreeg zoon Jelle de leiding over bouwbedrijf Mivan, waar ze samenwerkten. Een taak waar hij niet voor opgeleid was, maar die hij zo goed probeert uit te voeren dat hij er zelf bijna aan bezwijkt. De druk op zijn schouders is enorm, en omdat Jelle bang is dat het bedrijf te weinig opdrachten zou krijgen, neemt hij zo veel werk aan dat hij er zelf bijna aan ten onder gaat. Zijn familie is ongerust en schakelt Kamal in. Hier moet niet alleen aan de cijfers gewerkt worden, maar vooral ook aan Jelle zelf.

 

Andermans zaken verbreedt met twee webinars en een boek

Wie nog meer wil weten over ondernemen, kan zich inschrijven voor de live webinars van Andermans zaken in samenwerking met Unizo. Kamal Kharmach host beide webinars en nodigt ondernemers en experten uit om hun ervaringen en expertise te delen. De webinars vinden plaats op dinsdag 1 en 15 februari en kunnen achteraf ook bekeken worden via VRT NU.

Daarnaast komt er ook het eerste Andermans zaken-boek aan met handige tips voor al wie wil ondernemen of al aan de slag is. Het boek van uitgeverij Lannoo ligt in het voorjaar in de boekhandel.

 

Andermans zaken, vanaf maandag 24 januari 2022 om 20.40 uur op Eén

Robin De Veen

Communicatieverantwoordelijke VRT 1

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen naar dit mailadres worden NIET beantwoord!)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met