Arnout Hauben viert 175 jaar ZOO Antwerpen met tv-reeks 'Leve de Zoo!', vol kleurrijke verhalen over mens en dier

Van het prille begin in 1843 tot de moderne Zoo van vandaag

Leve de Zoo! In 2018 bestaat de dierentuin van Antwerpen 175 jaar. Die gelegenheid grijpt reportagemaker en meesterverteller Arnout Hauben aan om vanaf 20 februari de kijkers zes afleveringen lang op sleeptouw te nemen doorheen de rijke geschiedenis van ZOO Antwerpen. Na zijn vele reizen voor onder meer de programma’s Ten oorlog en De helden van Arnout, trekt Arnout dit keer op een avontuurlijke tocht dichtbij huis. Met mens én dier in de hoofdrol. Een tocht terug in de tijd ook: van de oprichting van de Zoo tot de moderne dierentuin die het vandaag geworden is.

De Antwerpse Zoo spreekt al generaties lang tot de verbeelding. Haar roemrijke verleden maakt deel uit van ons collectief geheugen. Ook de vroegste herinneringen van Arnout Hauben bestaan uit beelden van kleurrijke papegaaien, van olifanten die apennootjes eten en van de imposante gorilla Gust. De Zoo ademt nostalgie en leeft van herinneringen, maar is veel meer dan geschiedenis alleen. Ze is een ontmoetingsplaats voor mens en dier en ze speelt een belangrijke rol bij wetenschappelijk onderzoek en natuurbeheer in binnen- en buitenland. 

  • Arnout: 

"Meer nog dan over dieren gaat het verhaal van de Zoo over mensen. Sterker zelfs, de Zoo houdt ons een spiegel voor. Zij doet ons nadenken over onszelf. Over ons gedrag en onze manier van samenleven."

  • Dries Herpoelaert, algemeen directeur ZOO Antwerpen:  

“Ik ben een fiere directeur en ben zeer dankbaar dat we met zijn allen 175 kaarsjes uit kunnen blazen voor de verjaardag van ZOO Antwerpen. Hoe vier je zo’n verjaardag gepast? Een nieuwe tv-reeks en ons indrukwekkende musicalspektakel ZOO of Life bijten de spits af. De tv-reeks geeft de kijker een unieke blik op ons nog ongekende erfgoed en onze rijke geschiedenis met heel wat kleurrijke figuren. Geniet van de ZOO zoals je ze nog nooit beleefde.”

In de zomer en herfst van 2017 was Arnout zes maanden lang te gast in ZOO van Antwerpen. Hij leefde er mee tussen de dieren en de oppassers, tussen de bezoekers en de onderzoekers. Met elk verhaal dat hij er hoorde, ontvouwde voor hem een stukje van de rijke geschiedenis van de Zoo. Met zijn typerende nieuwsgierigheid en een neus voor boeiende verhalen, weet hij moeiteloos een brug te slaan tussen heden en verleden.

Ontdek hieronder welke boeiende verhalen Arnout opdiept in zijn nieuwste programma.

Leve de Zoo!, vanaf dinsdag 20 februari elke week om 20.35 uur op Eén.

 

Hoe het vroeger was

175 jaar Zoo is indrukwekkend genoeg voor een uitgebreide terugblik. Zes afleveringen lang krijgt de kijker een zicht op hoe de dierentuin in 175 jaar tijd is veranderd van een privéclub voor de Antwerpse bourgeoisie tot een breed toegankelijke familie- en ontmoetingsplaats. De vele verhalen die samen de geschiedenis van de Zoo vormen, staan vaak in het licht van grote gebeurtenissen uit de wereldgeschiedenis van de afgelopen eeuwen.

Arnout gaat op zoek naar de allereerste dieren die toekwamen in de Antwerpse Zoo. Hij vertelt en illustreert hoe de olifanten vanuit de Brusselse zoo naar Antwerpen kwamen gewandeld.

De kijkers leren Jefke ‘de neger’ kennen, die samen met de eerste collectie tropische vogels uit de kolonies werd overgebracht. Ze horen over de tijger die ontsnapte en die Antwerpen tijdelijk in een hel veranderde en over de bommenregen op ZOO Antwerpen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Die geschiedenis wordt tot leven gewekt aan de hand van foto- en filmarchief, kranten en naslagwerken.

Van de directeurs tot olifantje Kai-Mook

Zoals altijd laat Arnout verleden en heden meesterlijk in elkaar vloeien. De verhalen leren ons iets over vroeger, over ons land, en uiteindelijk ook over onszelf.

Elke aflevering gaat over een historische figuur die belangrijk was voor de geschiedenis van de dierentuin. Hij of zij vormt de historische rode draad door de aflevering en staat symbool voor een bepaalde periode in de geschiedenis van de Zoo.

  • Arnout:

"Een aantal indrukwekkende directeurs van de ZOO krijgen een eerbetoon, maar evengoed de opvallende beeldhouwer Rembrandt Bugatti die jarenlang in de Zoo resideerde, Broeder Hutsebaut die heel wat dieren meebracht van op zijn missies in Congo en Dokter Agatha Gijzen die de wetenschappen in de Zoo introduceerde. En in de laatste aflevering staat een bekende olifant centraal, Kai-Mook."

Aflevering 1 (20/02): Directeur/Dierenopzetter Jacques Kets – De beginjaren

Arnout vertelt het verhaal van Jacques Kets, in 1843 de allereerste directeur van de Zoo. Kets opent in de Zoo een museum waar vooral opgezette dieren te zien zijn. Maar al snelt haalt hij ook levende dieren naar Antwerpen. De eerste chimpansee, Susanna, komt met de boot uit Congo. Met Jacqueline uit Birma  heeft de Zoo niet veel later haar eerste olifant. 

Aflevering 2 (27/02): Directeur/Dierenhandelaar Jacques Vekemans – De olifantenfluisteraar

Aflevering 3 (06/03): Kunstenaar Rembrandt Bugatti – Over schoonheid en verdriet

Aflevering 4 (13/03): Broeder Jozef Hutsebaut – De ontdekking van de okapi

Aflevering 5 (20/03): Dr. Agatha Gijzen – Alles voor de dieren

Aflevering 6 (27/03): Kai-Mook – De Zoo van Morgen

De Zoo vandaag

De aanleiding voor al die grote en kleine historische verhalen vindt Arnout telkens in het hier en nu van de Zoo. Zo is hij verbaasd over het feit dat de gorilla’s plots mogen paren nadat ze verhuisd zijn naar een nieuw, groter, verblijf, volgt hij de training van de olifant die binnenkort moet verhuizen, en hoopt hij samen met de dierenarts dat de zieke dromedaris snel terug gezond wordt. Arnouts jongensachtige inlevingsvermogen trekt de kijker mee in het dagelijkse leven van de Zoo, waar altijd wel ìets gebeurt.

Het gedrag van dieren spreekt enorm tot de verbeelding. Samen met de bezoekers kijkt Arnout er naar de dieren, in al zijn details en in alle schoonheid. De beelden laten zien hoe divers en kleurrijk de dieren én het publiek zijn.

Rasverteller die naadloos heden aan verleden koppelt

Het publiek kent presentator Arnout Hauben van de historisch geïnspireerde human interest-reeksen Ten Oorlog I & II en Onder Vlaamse Velden. In deze alom geprezen programma’s bracht hij de geschiedenis van de Eerste en Tweede Wereldoorlog onder de aandacht van een breed publiek. Daarna volgde de avontuurlijke reisreeks De Helden van Arnout, waarin hij wekelijks de een illustere Belgische avonturier achterna reist.

In al zijn programma’s gaat Arnout op stap met een schat aan historische materiaal in zijn rugzak, om die te toetsen aan het heden. Zijn groot empathisch vermogen leidt telkens tot verrassende verhalen. Verhalen die getriggerd worden door de geschiedenis, maar die alles vertellen over de wereld van nu.

Het boek bij de tv-reeks: Leve de Zoologie! 

Ook dit keer schrijft Arnout Hauben een boek dat de verhalen uit de tv-reeks verdiept en verrijkt. Het verschijnt op 20 februari bij Uitgeverij Polis. Voor Leve de Zoologie! werkt Arnout samen met reporter Lander Deweer. 

 

Leve de Zoo!, vanaf dinsdag 20 februari elke week om 20.35 uur op Eén.

Leve de Zoo! is een programma van De chinezen voor Eén.

 

Beeldmateriaal:

U vindt stills en foto's op het persportaal van de VRT, http://pers.vrt.be en via www.zooantwerpen.be/pers.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen naar dit mailadres worden NIET beantwoord!)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met