Beroepen Zonder Grenzen: van truckers in Suriname tot grafdelvers in de Filipijnen
Nieuwe reeks vanaf 20 oktober om 20.40 uur op Eén
Vanaf maandag 20 oktober volgt Eén elke week vier collega's naar een andere uithoek van de wereld in het derde seizoen van Beroepen Zonder Grenzen. Acht weken lang staat telkens een ander beroep in de kijker en oefenen de vier collega's in een nieuwe omgeving en in totaal andere omstandigheden hun beroep uit. Ze worden er ondergedompeld in een andere cultuur en maken kennis met de vaardigheden, methodes en werksituaties van hun lokale beroepsgenoten. Dit seizoen trekt Beroepen Zonder Grenzen onder meer naar Canada, Rusland, de Filipijnen en Canada. In de eerste aflevering van Beroepen Zonder Grenzen op maandag 20 oktober trekken vier truckchauffeurs uit Mechelen naar de Surinaamse hoofdstad Paramaribo
Beroepen Zonder Grenzen, vanaf 20 oktober, elke maandag om 20.40 uur op Eén.
Beroepen Zonder Grenzen is een programma van Sputnik Media voor Eén.
Hoe werken spoorarbeiders in Rusland? En wat is de aanpak van de Canadese takeldiensten wanneer de winter zijn intrede doet? Acht afleveringen lang trekken vier collega's naar het buitenland om er hun beroep uit te oefenen.
Aflevering 1: Truckchauffeurs in Suriname
Maandag 20 oktober
Elke dag vertrekken truckchauffeurs uit de Surinaamse hoofdstad Paramaribo met hun oude Britse legertrucks om de goudmijnen in het binnenland te gaan bevoorraden met brandstof. Deze truckers krijgen het gezelschap van vier vrachtwagenchauffeurs uit Mechelen. De teams proberen zich aan een slakkengangetje een weg te banen door de dichte jungle. Verharde wegen zijn er amper: zeeën van modder zijn hier de standaard. Vier dagen zijn ze non-stop onderweg, zonder enige vorm van luxe. Het is nog maar de vraag of de Belgische vrachtwagenchauffeurs dit helse werk aankunnen.
Aflevering 2: Steenbakkers in India
Maandag 27 oktober
Vier collega-steenbakkers uit een moderne, Vlaamse steenbakkerij reizen naar India. De Indiase baksteenindustrie is na China de grootste ter wereld: verspreid over het hele land liggen zo’n 100.000 steenbakkerijen waar meer dan 4 miljoen mensen tewerkgesteld zijn. Baksteenproductie is één van de oudste industrieën ter wereld, maar is in India over de eeuwen heen amper veranderd. Voor de Vlaamse steenbakkers lijkt het een reis terug in de tijd, want hier worden stenen nog gebakken op dezelfde manier als 3000 jaar geleden: elke steen wordt hier nog manueel gefabriceerd, de arbeiders hebben geen veiligheidskledij en van machines is geen sprake. Ze verdienen slechts een habbekrats en de term ‘slavenarbeid’ is niet ontoepasselijk. Het is maar de vraag of de Belgische collega’s zich in deze nare omstandigheden staande kunnen houden.
Aflevering 3: Grafdelvers in de Filipijnen
Maandag 3 november
Het North Cemetery in de Filipijnse hoofdstad Manila is een dorp op zich: meer dan 10.000 arme Filipinos hebben van dit kerkhof hun thuis gemaakt: ze wonen met hun hele gezin in de tombes en mausolea en verdienen de kost met het onderhoud van de begraafplaats en de grafstenen, het maken van nieuwe graven en het leeghalen van bestaande tombes. Vier grafdelvers laten voor een week de Vlaamse begraafplaatsen achter en verkassen naar deze macabere leefomgeving, waar de bewoners hun moeilijk situatie trotseren met de glimlach.
Aflevering 4: Spoorarbeiders in Rusland
Maandag 10 november
Vier collega’s van Infrabel reizen naar Sachalin: een eiland in het Russische Verre Oosten. 150 dagen per jaar duiken de temperaturen hier onder het vriespunt en de winters zijn bar koud. De sporen hebben erg te lijden onder het koude weer en het zwaar transport. Werk genoeg dus, voor de Belgische medewerkers, want de Russische spoorarbeiders hebben hun handen vol met het sneeuw- en ijsvrij houden van de sporen en het herstellen van gebroken rails. Maar het zware fysieke werk houdt de arbeiders warm in deze ijskoude temperaturen.
Aflevering 5: Cultuurmedewerkers in Cuba
Maandag 17 november
Het land van salsa, sigaren en rum wordt voor een week lang de nieuwe werkplek voor vier Vlaamse cultuurmedewerkers. Ze trekken naar het historische stadje Trinidad en vervoegen het team van het lokale Casa de Cultura. In dit cultuurcentrum vinden bijna dagelijks activiteiten plaats en alle workshops en evenementen zijn gratis en vrij toegankelijk voor jong en oud. Daarnaast organiseren ze ook activiteiten op verplaatsing voor jong en oud: cultuur is er in Cuba echt voor iedereen.
Aflevering 6: Dierenartsen in Brazilië
Maandag 24 november
Vier Vlaamse dierenartsen reizen naar de Braziliaanse metropool São Paolo waar ze aan de slag gaan in het publieke dierenziekenhuis. Dit is de allereerste instelling in heel Brazilië die volledig gratis zorg aanbiedt voor de huisdieren van de arme inwoners van de stad. Per dag behandelen de dierenartsen in het publieke hospitaal 90 dieren en voeren ze 25 operaties uit. Daarnaast richten de Braziliaanse dierenartsen ook regelmatig een velshopsitaal op in lokale indianengemeenschappen, waar ze 250 dieren per dag verzorgen. De aanpak en het werktempo is niet te vergelijken met wat de Belgen gewoon zijn in eigen land.
Aflevering 7: Wasserijpersoneel in India
Maandag 1 december
Vier collega’s van een Vlaamse wasserij reizen naar de miljoenenstad Mumbai om mee te draaien in Mahalaxmi Dhobi Ghat: de grootste openluchtwasserette ter wereld. Vuile was uit de hele stad komt hier terecht en wordt hier dag in dag uit gewassen door de 700 dhobis: deze professionele wassers doen alles manueel, met zware chemicaliën en vuil water. De dhobis halen de was op bij inwoners en bedrijven en leveren deze een paar dagen later weer schoon terug af. Ook kledij van bekende westerse merken wordt hier voor de eerste keer gewassen voor ze wordt uitgevoerd naar Europa en de VS. De Belgische collega’s ruilen hun geautomatiseerde wasserij in voor de openluchtbassins waar pure handarbeid de standaard is.
Aflevering 8: Takeldiensten in Canada
Maandag 8 december
Fort McMurray in het noorden van de provincie Alberta, is het hart van de Canadese olie-industrie. De stad is enkel toegankelijk via Highway 63: een druk bereden snelweg die dagelijks gebruikt wordt door duizenden auto’s, trucks en uitzonderlijk vervoer. Maar met temperaturen die makkelijk 35 graden onder het vriespunt duiken, zijn de winters hier bar koud en de weersomstandigheden zijn verraderlijk. Verkeersongevallen zijn hier dan ook schering en inslag. Vier medewerkers van een West-Vlaamse takeldienst versterken het team van Robby’s Towing: de grootste takeldienst van de stad.