Bootvluchtelingen getuigen in Koppen
Op donderdag 23 april op Eén
Hoe radeloos moet je zijn als vluchteling om je lot in de handen van mensensmokkelaars te leggen? Op donderdag 23 april laat Koppen vluchtelingen uit Syrië, Eritrea en de Palestijnse gebieden aan het woord.
Ook op donderdag in Koppen:
- creatieve ideeën om een eigen woning te verwerven in tijden van crisis
- en de getuigenis van enkele spermadonoren van het eerste uur
Koppen: op donderdag 23 april om 20.35 uur op Eén.
DE BAKSTEENBLUES
De baksteen, hij zit in onze maag. Ook in die van “generatie Y”. 66% van de jongeren tussen 18 en 30 jaar vindt het belangrijk om een eigen woning te hebben, zelfs in tijden van crisis. Dat geldt ook voor Koppen-reporter Karine (25).
Ze huurt al een tijdje in Brussel, maar wil graag een eigen huis bezitten, al beseft ze dat het niet evident is. Hoe bouw of koop je zonder veel spaargeld? Karine bezoekt drie creatieve bouwers: Ruth kocht een appartement via crowdfunding, Vincent en Inne wonen in een tipi terwijl ze bouwen en Steven ontwerpt een containerwoning voor zijn nieuw-samengesteld gezin.
Reportage: Karine Claassen
DE LAATSTE TOCHT
In de Middellandse Zee is de Italiaanse kustwacht nog volop lichamen aan het bergen van honderden vluchtelingen die de oversteek naar Europa vorige week niet hebben overleefd. Dit jaar alleen al vluchtten 35.000 mensen over zee. 1600 van hen stierven bij die wanhoopspoging om een leven in Europa op te bouwen.
Hoe radeloos moet je zijn om je lot in de handen van mensensmokkelaars te leggen?
De verhalen van vluchtelingen uit Palestina, Syrië en Eritrea die nu in België verblijven, zijn hallucinant. “De smokkelaar beloofde ons een veilige reis met een grote boot, met zetels en een toilet. Maar dat was het niet. Het was een sterfreis.” “Ik heb het overleefd op een brikje fruitsap en een plak cake. En uren, uren, uren hopen en wachten.”
Reportage: Rik Merchie en Tim Verheyden
IK WAS SPERMADONOR
“Uw potteke vers binnenbrengen van uw kot naar de kliniek en erover zwijgen. Ik kreeg duizend Belgische frank per keer, en heb het twee jaar gedaan. Ik heb vier kinderen, maar wie weet hoeveel lopen er hier nog rond?” Stefan, nu huisarts in Eeklo, was spermadonor in zijn studententijd. Koppels waarvan de man onvruchtbaar is, kunnen sinds de jaren zeventig geholpen worden met kunstmatige inseminatie met donorzaad. Daarvoor waren spermadonoren nodig, vaak studenten die aan de unief werden geronseld. De regel was dat die anoniem bleven en niet rondbazuinden dat ze donor waren.
Vandaag spreken Marc en Stefan er voor het eerst openlijk over: “Katholiek Vlaanderen toen kon dat niet aan. Masturberen alleen al was een zonde, laat staan doneren. Terwijl ik het deed om te helpen.”
Reportage: Phara de Aguirre en Koen Van den Bril
Koppen: op donderdag 23 april om 20.35 uur op Eén.
Koppen is een programma van VRT Nieuws voor Eén.