Buurman, wat doet u nu? met Freek de Jonge: "Ik ben het aan mezelf verplicht om mensen te doen nadenken over het bestaan"
In deze laatste aflevering gaat Cath Luyten op bezoek bij cabaretier Freek de Jonge
In de laatste aflevering van Buurman, wat doet u nu? gaat Cath Luyten langs bij cabaretier Freek de Jonge. Eind jaren ’60 brak Freek door aan de zijde van Bram Vermeulen als Neerlands Hoop in Bange Dagen. Met geëngageerd cabaret ging hij op de barricades staan en probeerde hij Nederland een geweten te schoppen. Meer dan 40 jaar later staat hij nog altijd op de planken en is hij nog even druk in de weer. Cath laat zich twee dagen meeslepen in het kielzog van een eeuwige wereldverbeteraar.
Freek de Jonge is 72, maar nog steeds een brok energie. Cath volgt hem naar een van zijn zaalshows en praat met Freek over zijn maatschappijkritiek die hij via het cabaret brengt: "Het discours in Nederland is helemaal naar rechts opgeschoven. Er is nu een grote groep mensen die de grenzen wil sluiten. Daar word ik ongelukkig van."
Buurman, wat doet u nu?: op maandag 20 maart om 21.25 uur op Eén.
Vlijmscherpe maatschappijkritiek
Freek neemt Cath mee naar zijn wekelijkse voetbaltraining bij de amateurclub AVV Zeeburgia, waar hij sinds jaar en dag balletjes trapt met Ajax-legende Sjaak Swart en toptrainer Guus Hiddink. Hier telt geen rang of stand, enkel de liefde voor de bal.
Hier gaat het altijd en alleen maar over voetbal. Er mogen aanslagen zijn in Parijs, vliegtuigen uit de lucht worden geschoten en vluchtelingenstromen door Europa trekken. Het zal het discours hier niet veranderen. En dat vind ik geweldig.
Van zodra het niet over voetbal gaat, wordt het menens. Als Freek optreedt in een uitverkocht Zaantheater, gaat hij wild tekeer om de mensen aan het lachen te brengen en ze nadien met vlijmscherpe maatschappijkritiek te bestoken. Freek straalt op het podium met dezelfde overgave als 40 jaar geleden. Hij ziet het dan ook als zijn regelrechte plicht:
Ik ben de zoon van een dominee en wil het werk van mijn vader verderzetten. Ik ben het aan mezelf verplicht om mensen aan het nadenken te zetten over het bestaan.
"Het discours in Nederland is helemaal naar rechts opgeschoven"
Later op de avond is Freek te gast in de veelbekeken talkshow Pauw van de VARA, waar ook een jongen te gast is die na 8 jaar in Nederland terug naar Zimbabwe zal uitgewezen worden. Midden in de uitzending smeekt Freek bij presentator Jeroen Pauw om de jongen te helpen in plaats van hem vragen te stellen. Het hart van de wereldverbeteraar bloedt bij zoveel onrecht:
Het discours in Nederland is helemaal naar rechts opgeschoven. Er is nu een grote groep mensen die de grenzen wil sluiten, terwijl we ooit veel verder zijn geweest. Daar word ik ongelukkig van.
Een en al vrolijkheid
Het ongeluk heeft het vuur van Freek gelukkig nog lang niet uitgeblust, al wordt hem de laatste jaren in Nederland steeds meer verweten dat hij een verzuurde man is geworden. Echtgenote Hella Asser:
Mensen die zoiets zeggen, kunnen er niet tegen dat hij de waarheid vertelt. Aan al die mensen zeg ik: je moet maar eens met Freek gaan leven. Hij is helemaal geen verzuurde man. Freek is iedere dag een en al energie en vrolijkheid.
Buurman, wat doet u nu?: op maandag 20 maart om 21.25 uur op Eén.
Buurman, wat doet u nu? is een programma van De Mensen voor Eén.