Cath Luyten op visite bij onze intrigerende noorderburen in Buurman, wat doet u nu?

Onder andere Josje Huisman, René van der Gijp, Peter Jan Rens en Willie Wartaal

In het nieuwe Buurman, wat doet u nu? keert Cath Luyten terug naar haar vaderland om zeven bekende, intrigerende Nederlanders te bezoeken. Cath is geboren en getogen in het grensdorpje Koewacht en voelde zich in haar jonge jaren meer Nederlandse dan Belgische. Ze dweepte met het Zeeuwse dialect in de slijterij van Koewacht. Ze keek met grote ogen naar de pikante scènes uit Flodder. En ze was stapelverliefd op de altijd vrolijk absurde Peter Jan Rens uit De grote meneer Kaktus show.

Kleine Cath was een Hollander in het diepst van haar gedachten. Net als de meeste Vlamingen trouwens: Nederland was 30 jaar geleden ons gidsland. Vlamingen keken massaal naar de Nederlandse tv, namen hun taaltje over en waren stiekem jaloers op hun grote bek en zelfzekerheid.

25 jaar later is Cath, net zoals vele Vlamingen, haar contact met Nederland een beetje verloren. En daarom gaat ze terug naar Nederland, haar tweede vaderland. Op bezoek bij zeven bekende Nederlanders. Zeven rasechte Nederlanders die haar intrigeren, zoals René van der Gijp, Hans Klok en Prem Radhakishun.

Buurman, wat doet u nu? vanaf 19 september elke maandag om 21.25 uur op Eén. 

Welkom in Koewacht

Cath Luyten:

Hier ben ik geboren. Pal op de grens van België en Nederland, want Koewacht ligt voor de helft in België en voor de helft in Nederland. Ik ging naar school in België, maar voelde me op en top Hollandse. Ik was dol op beschuit met muisjes en dronk borden erwtensoep met rookworst. Ik joeg op toekomstige vriendjes op het strand van Cadzand en studeerde keihard om de nieuwe Mies Bouwman te worden.

Op mijn twaalfde moest ik kiezen tussen de Belgische en de Nederlandse nationaliteit. Omdat al m’n klasgenootjes Belgen waren, koos ik voor België. Daar heb ik geen spijt van. Maar nu, 25 jaar later, begin ik de Nederlanders wel een beetje te missen. En dus ga ik terug naar Nederland. Op visite bij zeven bekende Nederlanders.

Het resultaat luistert naar de titel Buurman, wat doet u nu? Vanaf maandag 19 september zeven weken lang op Eén. Veel kijkplezier.

Zeven intrigende Nederlanders

In Buurman, wat doet u nu? gaat Cath Luyten op visite bij zeven bekende Nederlanders:

Josje Huisman –  hippe griet uit Drenthe die met K3 heel België veroverde

Peter Jan Rens – de grote meneer Kaktus zelf, het jeugdidool van Cath

René van der Gijp – de populairste voetbalanalist van Nederland

Hans Klok – illusionist en wereldster met Hollywoodallures

Willie Wartaal – hiphopper, taalkunstenaar en rebel bij De jeugd Van tegenwoordig

Frans Bauer – de vrolijkste Frans van de Lage Landen

Prem Radhakishun – verbaal spervuur zonder weerga

Hollandse gastvrijheid

Deze zeven Nederlanders, stuk voor stuk echte sterren, hebben Cath met open armen ontvangen. Bij elk van hen is ze twee dagen op visite geweest. De Nederlanders hebben eenmalig de deuren van hun leven en hun huis helemaal voor haar opengegooid.

René van der Gijp neemt Cath mee naar een tv-studio vol Nederlandse voetbalfreaks. Cath leert de allerkleinste Radhakishun kennen op het familiefeestje van Prem. En Josje Huisman kruipt met Cath op de kansel van haar vader in de kerk van Meppel.

Cath sprak met hen, keek naar hen, at met hen en sliep zelfs bij hen. Bij elke gastheer of -vrouw was ze meer dan welkom en bleef ze een nachtje logeren - soms in haar eigen caravan op de oprit, maar meestal gewoon in de logeerkamer. Met ’s ochtends elke keer een fijn ontbijt erbovenop.

Een reis van 1500 kilometer

Voor Buurman, wat doet u nu? heeft Cath het voorbije jaar een reis van ruim 1500 kilometer afgelegd, kriskras door Nederland. Van Noord-Holland naar Friesland, van Drenthe naar Zeeland, en van Groningen naar Limburg. Een boeiende trip langs villa’s en woonwijken, eindeloze fietspaden, televisiestudio’s en afhaalchinezen.

En haar conclusie is duidelijk: uit het oog betekent niet altijd uit het hart. Het heeft geen haar gescheeld of Cath kwam zelfs niet terug naar België om te vertellen hoe het is geweest...

Aflevering 1: Josje Huisman

Josje Huisman kwam, zag en overwon België. De blonde van K3 is intussen al een half jaar niet meer de blonde van K3 en volop op zoek naar een nieuwe uitdaging. Dat ze daarvoor de hele wereld rondreist en feest, kan iedereen volgen op de sociale media.

Met Cath zoekt ze het minder ver: ze logeren in Josjes ouderlijk huis in Meppel, in het noorden van Nederland. En daar, in dat beschermde ouderlijk nest, laat de anders zo koele Josje in haar hart kijken. De zelfzekere blonde diva is nu 30 en voor het eerst in haar leven op zoek, maar tegelijkertijd ook rusteloos.

Ik vind de leeftijd die ik nu heb heel vermoeiend. Je wil van alles ondernemen, je wil nog piano leren spelen, nog hoedjes leren maken. Ik moet nu mijn leven op de rails krijgen.

De vader van Josjes is dominee in Meppel. Zijn job staat in schril contrast met het leven vol glitter en glamour van zijn jongste dochter. In zijn kerk biecht vader Huisman op dat hij merkt hoe sommige van zijn trouwe kerkgangers niet met hem willen praten als dochterlief weer eens op de voorpagina van een of ander roddelboekje staat.

In het ouderlijke nest wordt Josje van K3 steeds meer Josje uit Meppel. De diva wordt weer het meisje. In haar pyjama met luipaardmotief doet ze ontboezemingen over haar publieke afscheid van K3.

Je gaat toch niet zitten janken op tv. Dan lijkt het net of je er niet achter staat. Terwijl we er alle drie wel voor hadden gekozen.

Tijdens het tanden poetsen, net voor het slapengaan, laat Josje Cath zelfs even diep in haar hart kijken over haar liefdesleven:

Met een van mijn drie laatste partners had ik echt wel een kindje gewild. Maar je hebt het niet altijd zoals je het hebt gepland. Zonde toch.

De zes andere bekende buren

Zeven weken lang passeren zeven bekende Nederlanders de revue. Op maandag 19 september bijt Josje Huisman de spits af.  En daarna zijn deze zes noorderburen aan de beurt:

Peter Jan Rens

Peter Jan Rens maakte in de jaren ’80 furore als meneer Kaktus in De grote meneer Kaktus show. Kinderen in Nederland en Vlaanderen smulden van de dolkomische absurde fratsen van Peter Jan en zijn kompanen in de iconische boksring. De kleine Cath Luyten uit Koewacht miste in die tijd geen enkele aflevering en kreeg zelfs warme gevoelens voor meneer Kaktus. Dertig jaar later belt ze met klamme handjes aan bij haar grote jeugdidool.

René van der Gijp

René van der Gijp dribbelt even virtuoos met woorden als met een bal, toen hij voetbalde in het shirt van Oranje, PSV Eindhoven of Sporting Lokeren. Zijn passages in de populairste voetbaltalkshow van Nederland, Voetbal inside, maken hem onweerstaanbaar voor iedereen. Maar eigenlijk houdt René niet zo van die manie. Liefst van al ligt hij gewoon thuis op de bank, voetbal te kijken, te lezen of te piekeren. Veel volk komt er niet over de vloer, maar voor Cath maakt René een uitzondering.

Frans Bauer

Frans Bauer, de sympathiekste en gezelligste charmezanger van Nederland, leerde zijn volk wat meebrullen is en liet Nederlanders en Vlamingen de polonaise dansen van Schiermonnikoog tot Veurne.

Als Cath vraagt of hij even voor haar heeft, maakt vrolijke Frans meteen wat tijd voor haar vrij. Op een dag dat hij voor 35.000 mensen moet optreden. Met zijn eeuwige glim- en bulderlach.

Hans Klok

Illusionist Hans Klok lijkt in alle opzichten op een Amerikaanse superster uit Hollywood die toevallig vloeiend Nederlands heeft leren spreken. Maar dat is een illusie, want Klok is een gewone jongen uit het havenstadje IJmuiden. Maar wel eentje die Pamela Anderson een boezemvriendin mag noemen.

Vandaag is hij volop bezig met de voorbereiding van zijn nieuwe, ijzingwekkende spektakelshow House of horror. Cath mag een van zijn repetities bijwonen. Op gevaar van eigen leven.

Willie Wartaal

Willie Wartaal werd in 2005 in een klap wereldberoemd in Nederland als lid van de hiphopsensatie De jeugd van tegenwoordig. Hun hit Watskeburt?! zette heel Nederland op stelten. In het echte leven heet de stoere woordentovenaar Olivier Mitshel Locadia en heeft de jeugd van toen plaatsgemaakt voor vrouw en kind en een moderne nieuwbouwwoning. Toen en tegenwoordig: Willie verwelkomt Cath met open armen in zijn twee levens.

Prem Radhakishun

Prem Radhakishun is advocaat, columnist, acteur, radio- en tv-presentator en noemt zichzelf graag een multimediaal informatieverstrekker. Eigenlijk is de Surinamer nog veel meer dan dat. Als het maar met veel en met lange woorden mag. Geen Nederlander die minder zwijgt dan Prem. Hij neemt Cath mee voor een helse nacht en dag in zijn leven en ontsteekt voor haar zijn niet-aflatend verbaal vuurwerk.

Voorjaar 2017

Een nieuwe reeks van Buurman, wat doet u nu? met zeven nieuwe topnamen uit Nederland is op Eén te zien in het voorjaar 2017.

 

Buurman, wat doet u nu? vanaf 19 september elke maandag om 21.25 uur op Eén. 

Buurman, wat doet u nu? is een programma van deMENSEN voor Eén.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 52 1043 Brussel