Chez Annemie: Annemie Struyf voert ontroerende gesprekken in een eeuwenoud landhuis

Terugblikken en vooruit kijken in deze intieme en mooie reeks

In het zuiden van Frankrijk verblijft Annemie een tijdlang in een eeuwenoud landhuis. Hier schrijft en werkt ze, en maakt ze een selectie van de negen meest beklijvende reportages uit Via Annemie. Deze keer gaat ze niet zelf op stap, maar nodigt ze de sleutelpersonages uit om bij haar op bezoek te komen.

Samen blikken ze terug, en kijken ze vooruit. Niet alleen een stap verder, maar ook een stap dieper. Want achter elk verhaal schuilt altijd een ander verhaal. Chez Annemie is een ontroerende, intieme, fragiele reeks. Ver weg van de wereld, maar toch heel dichtbij.

Ontdek hieronder via "lees meer" welke personages Annemie ontvangt.

Chez Annemie: vanaf dinsdag 12 december om 20.40 uur op Eén.

Leena - Een liefdesverhaal

12 december

2014. Hoog in het Himalayagebergte ontmoet Annemie heel toevallig Leena. Ergens op een terrasje raken ze aan de praat, en vertelt de Vlaamse Leena dat ze met een speciale missie naar het dak van de wereld is getrokken.

Een jaar later maakt Annemie een reportage over Leena zelf, die als verpleegster op de palliatieve afdeling van het Sint-Augustinusziekenhuis in Wilrijk werkt.

Nu, drie jaar later, is Leena bij Annemie te gast in Frankrijk. Leena heeft net haar job vaarwel gezegd, en staat klaar om een wereldreis te maken. Maar eerst wil ze Annemie – letterlijk en figuurlijk – de inhoud van haar rugzak laten zien. Leena’s verhaal is heftig, maar vooral mooi en intens, balancerend op de grens tussen leven en dood.

 

Kathleen – Een felle flik in Brussel

19 december

Na een flinke motorreis arriveert Kathleen bij Annemie in Frankrijk. Toen Annemie Kathleen voor het eerst ontmoette, was zij politiecommissaris in de zone Anderlecht-Vorst-Sint-Gillis. Als chef van een interventieteam trok Kathleen voortdurend de stad in. Altijd in actie, meestal om verdachte huwelijksaanvragen te onderzoeken of de vele schimmige handelszaken te controleren die in Brussel als paddenstoelen uit de grond schieten.

Toen al was Brussel woelig. Daarna volgden de terreuraanslagen, en was niets meer zoals het was. Noch Brussel, noch politiecommissaris Kathleen zijn ongeschonden uit deze periode gekomen.

In Frankrijk maken Kathleen en Annemie de balans op van wat de terreur met de flik en met de stad gedaan heeft. Toch beseft Kathleen dat ze niet kan leven zonder de drukte en de adrenaline van Brussel, haar grote liefde ondanks alles.

 

Bart en Anik – De gerechtsdeurwaarder

26 december

Bart en Anik leiden een hectisch leven. Hij is een gedreven gerechtsdeurwaarder, een man van de wet, die in opdracht van schuldeisers zijn klanten tot betaling moet aanzetten. Als Bart voor de deur staat, is dat nooit met prettig nieuws. Wat doet het met een mens om nergens een welkome gast te zijn? Al werkt Bart waanzinnig veel uren per week, toch doet hij zijn job met hart en ziel, en met nog een andere goede reden.

Anik is een toegewijde moeder en leerkracht in het bijzonder onderwijs. Samen hebben Bart en Anik drie kinderen, waarvan de twee jongsten een ernstige beperking hebben. Hun drijfveer en grootste zorg is: de toekomst van hun kinderen veiligstellen.

Intussen is het vele jaren geleden dat Bart en Anik er nog eens met hun tweetjes op uit trokken. Dus gaan ze graag in op de uitnodiging van Annemie om een paar dagen naar Frankrijk te komen. Bart en Anik genieten, maar stellen ook vast dat het niet makkelijk is om plots uit de mallemolen te stappen en vanop afstand naar hun eigen leven te kijken.

 

Johan en Lieve – AA, vechten tegen de duivel

2 januari

Johan en Lieve zijn te gast bij Annemie in Zuid-Frankrijk. Daar is het volop zomer, tijd voor vakantie en terrasjes, en uiteraard lekker eten en drinken. Een goed glas wijn is nooit ver weg. Maar niet voor Johan, die nochtans een echte levensgenieter is. Nu is Johan een succesvol zakenman, gelukkig getrouwd en geliefd bij vrienden en familie. Maar ooit was het anders. Want Johan heeft een zwaar alcoholverleden, waardoor hij alles kwijtspeelde wat hij had opgebouwd. Als bij wonder bleef zijn huwelijk overeind, dankzij het oneindige geduld van zijn vrouw Lieve, en de AA: Johans wekelijkse afspraak met de Anonieme Alcoholisten. Intussen is Johan 25 jaar nuchter, en beseft hij, beter dan wie ook, dat één glas alcohol hem opnieuw in de afgrond kan duwen.

De Via Annemie-reportage bij de AA in Vlaanderen gaf een unieke inkijk in de AA, een wereld die tot dan toe hermetisch gesloten bleef. Het was Johan zelf die met veel tijd en geduld zijn AA-groep kon overtuigen om mee te werken aan deze beklijvende reportage. Precies door de anonimiteit te doorbreken, wilde Johan ook het taboe op drankmisbruik openbreken.

In Frankrijk kijken Lieve en Johan samen terug, niet alleen naar die spraakmakende AA– reportage, maar vooral ook naar hun leven samen en hun relatie die het, ondanks alles, overleefd heeft.

 

Agnes – Dead man walking

9 januari

Al twintig jaar schrijft Agnes brieven naar terdoodveroordeelden in Texas. Twee keer per jaar gaat zij haar vrienden op death row ook effectief bezoeken. Enkele jaren geleden nam ze Annemie mee naar de beruchte Polunski unit, een van de meest beveiligde gevangenissen ter wereld. Daar ontmoette Annemie twee terdoodveroordeelde penvrienden van Agnes: James (40) en Ramiro (58), stoere mannen met een moe en bezwaard hart. Al meer dan twintig jaar zitten ze op death row, hopend op gratie of een mirakel.

Nu, enkele jaren later, komt Agnes Annemie opzoeken in Frankrijk. Agnes is net terug van een heftig verblijf in Texas, en brengt de laatste berichten over James en Ramiro mee.

Samen bekijken Annemie en Agnes  de beelden van vroeger en nu, en discussiëren ze heftig over daders en slachtoffers, schuld en onschuld, zin en onzin van de doodsstraf in tijden van Trump en terreur.

 

Delfine en Filiep – Knockout, baby

16 januari

Delfine Persoon is onverslagen wereldkampioene boksen bij de lichtgewichten. Een kind van hardwerkende, West-Vlaamse boeren, een eenvoudig meisje zonder glamour of glitter. Overdag politieagente, na de werkuren bokser in hart en nieren. De man achter Delfine is Filiep, haar trainer met wie ze een onafscheidelijk duo vormt. Samen leiden ze ook de boksclub in Lichtervelde.

Vreemd genoeg is het dankzij een blessure dat Delfine tijd kan vrijmaken om, samen met Filiep, enkele dagen naar Frankrijk te komen. Niet evident, want wie aan de top staat, moet elke dag keihard trainen.

Voor het eerst blikken Delfine en Filiep terug naar de boksmatch van haar leven uit 2014. Maar ook, kort daarna, naar haar publieke vernedering op het Sportgala, toen ze – totaal onverwacht - naast de trofee van Sportvrouw van het jaar greep. Maar gedane zaken nemen geen keer. Dus kijken Delfine en Filiep opnieuw naar de toekomst.

Want in 2018 verdedigt Delfine opnieuw haar wereldtitel, en daarvoor zullen ze ook deze keer alles uit de kast moeten halen.

 

Els en Eddy – Het kippenkraam

23 januari

Na de Via Annemie-reportage  – Au poulet rôti, chez Els et Eddy – hebben Els en Eddy op sociale media heel wat over zich heen gekregen. Iedereen stond klaar om commentaar te geven op het leven van deze marktkramers. Als kinderen van “de uitvinders van het kippenkraam” hebben Els en Eddy de stiel van hun ouders geleerd. Zelf hebben ze nu een indrukwekkend kippenkraam waarmee ze de Waalse markten afschuimen.

Charleroi, Frameries, Courcelles, Morlanwelz. Het is een leven van keihard werken, vroeg opstaan, lange werkdagen, geld verdienen, met weinig rust of vrije tijd. Intussen heeft het noodlot ook al hard op de deur geklopt. Els heeft enkele jaren geleden een agressieve kanker overwonnen.

Nu, enkele jaren na deze veelbesproken Via Annemie-reportage, komen Els en Eddy naar Frankrijk. Niet evident, want ze hebben geen zin in nieuwe heisa. Toch kijken ze met plezier terug naar de reportage, die – achteraf bekeken - hun leven grondig gewijzigd heeft.

 

Assita – Blijf van mijn lijfje

6 februari: internationale dag tegen vrouwelijke genitale verminking

“Wie kon ik beter uitnodigen dan jij om samen naar de reportages van Blijf van mijn lijfje te kijken?” Zo verwelkomt Annemie haar gast Assita Kanko in Frankrijk. Assita woont in Brussel, is schrijfster en columniste, gemeenteraadslid en onderneemster. Sinds enkele jaren spreekt ze openlijk over het taboethema waar ze zelf het slachtoffer van werd: vrouwelijke genitale verminking.

Samen kijken ze naar de reportages die Annemie in Kenia maakte. Over piepjonge meisjes die op grote schaal genitaal verminkt werden. Over honderden meisjes die elke dag op afgelegen plekken lijdzaam in de rij staan wachten. Stil en bang, gespannen en onwetend over hun onafwendbare lot. Over gewone huizen waar vroeg in de ochtend of laat in de avond een besnijdster binnenglipt om haar gruwelijke werk te doen. Nochtans is deze praktijk al vele jaren wettelijk verboden in Kenia.

Wat doen deze reportages met Assita? Hoe gaat zij om met de gevolgen van de verminking? Hoe is zijzelf erin geslaagd van slachtoffer te veranderen in een knappe, sterke en zelfbewuste vrouw?

 

Melanie, Stefano, Kristof en Marilene – Fly me to the Moon

13 februari, de avond voor Valentijnsdag

In Frankrijk ontvangt Annemie twee jonge koppels, die ze vlak voor hun spectaculaire huwelijk binnen de Moonkerk in Zuid-Korea ontmoette. Daar trouwde Melanie, studente Geneeskunde, met de Italiaanse Stefano. Daar gaf de Vlaamse verpleger Kristof zijn jawoord aan de Filipijnse Marilene. Tegelijkertijd trouwden nog 3600 andere koppels tijdens dezelfde huwelijksceremonie.

In Frankrijk kijken de twee koppels terug naar hun spectaculaire huwelijksdag, en maken ze na drie huwelijksjaren de balans op.

De massahuwelijken binnen de Moonkerk trekken al tientallen jaren internationaal de aandacht. Vroeger was het Moon zelf die de bruidsparen aan elkaar koppelde. Dat deed hij op basis van foto’s, ofwel plaatste hij één dag voor het huwelijk willekeurig mannen en vrouwen naast elkaar. Uiteraard roept dit vele vragen op. Hoe komen al die jonge mensen bij de Moonkerk terecht? Hoe voelt het om samen met 3600 andere koppels te trouwen? Wat is een Moonhuwelijk precies? Waarom is seksuele onthouding zo belangrijk? Waarom worden jonge mensen van verschillende nationaliteiten aan elkaar gekoppeld?

In Frankijk is er niet alleen tijd voor al die vragen, maar ook voor de antwoorden van Melanie en Stefano, van Kristof en Marilene.

 

Boek Ma vie en rose: Annemie Struyf trok een jaar naar Frankrijk op zoek naar een andere manier van leven en werken

Neen, ik wilde geen sabbatjaar; ik wilde geen jaar in een hangmat gaan liggen. Wat wilde ik dan wel? Meer eenheid van tijd, plaats en ruimte. Ik wilde die warme droom onderzoeken die zovele anderen ook koesteren: ertussenuit knijpen, naar de zon, een jaar in Frankrijk. Geen files en volle agenda's meer. Vrijheid van komen en gaan. Natuur ook. En stilte. Minder stress. Zoiets.

In haar boek Ma vie en rose beschrijft Annemie haar impressies van haar tijd in Frankrijk, waar ze de televisiereeksen La vie en rose en een deel van het nieuwe Chez Annemie opnam. Ze vertelt over ontmoetingen met mensen die haar leven in Frankrijk kleur, smaak en vorm hebben gegeven, en bovenal troost, afleiding, kracht en beschutting. Annemie vertelt in Ma vie en rose onder andere over haar weerzien met Leena en haar krachtige verhaal.

 

Cd Ma vie en rose

De cd Ma vie en rose bundelt de muziek uit het muziekaanbod te horen in La vie en rose en Chez Annemie. Deze muziek werd gekozen door Kristel Waterloos, regisseur van de twee reeksen.

 

Chez Annemie: vanaf 12 december elke dinsdag om 20.40 uur op Eén.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 52 1043 Brussel