'Dag & nacht' met Koen De Bouw: nieuwe ziekenhuisreeks over een hecht team verloskundigen

'Dag & nacht' met Koen De Bouw: nieuwe ziekenhuisreeks over een hecht team verloskundigen

Donderdag 5 oktober 2023 - In de gloednieuwe ziekenhuisreeks Dag & nacht, met Koen De Bouw in een van de hoofdrollen, volgen we een team van verloskundigen dat elke dag onder hoge werkdruk moet presteren. Stuk voor stuk mensen met een groot hart, dito uithoudingsvermogen en passie voor het vak. Net deze passie maakt het in combinatie met de werkdruk soms gevaarlijk, en uitdagend om overeind te blijven.

Dag en nacht begeleiden ze de meest uiteenlopende bevallingen, waar pijn en torenhoog geluk hand in hand gaan. Het team, met klinisch verloskundige Ella (Kim Van Kooten) aan het hoofd, worstelt elke dag met een immense werkdruk, maar ook met elkaar. Want als je zulke lange werkdagen maakt en op elkaar steunt in kwesties van leven en dood, kan het niet anders dan dat werk en privé behoorlijk door elkaar gaan lopen. Vreugde en verdriet, hilariteit en drama wisselen elkaar in sneltempo af: alle elementen die je verwacht van een ziekenhuisreeks. Het gaat tenslotte over nieuw leven, elke dag weer, ieder uur, iedere minuut van iedere dienst.

Koen De Bouw speelt de rol van anesthesist Jacob (55 jaar), die het niet makkelijk heeft om zijn plek te vinden in het hechte team. Hij is een man van weinig woorden en alles moet op zijn manier gebeuren. In zijn loopbaan heeft hij de meest afschuwelijke trauma’s voorbij zien komen. Die heeft hij tot nu toe succesvol weten te parkeren. Kwetsbaarheid tonen en praten over gevoelens is niet iets wat hij heeft geleerd, maar op deze manier gaat het niet langer. Hij zit op het randje van een burn-out en schermt zichzelf af van zijn collega’s met zijn autoritaire gedrag. Gelukkig is er verpleegkundige Trui, die zijn hart weet te raken...

De hoofdrol in deze Vlaams-Nederlandse reeks wordt vertolkt door Kim Van Kooten, die de van origine Deense reeks vertaalde naar de Lage Landen. Dag & nacht is geregisseerd door Joram Lürsen en Kadir Ferati Balci, geschreven door Kim van Kooten naar een idee van Lone Scherfig. De opnames van Dag & nacht vonden volledig plaats in België: het ziekenhuisdecor werd opgebouwd in Vilvoorde.

Dag & nacht: vanaf 14 oktober elke zaterdag om 20.45 uur op VRT 1 en al vanaf maandag 9 oktober volledig te zien op VRT MAX.

Dag & nacht is ook beschikbaar met audiodescriptie: op VRT 1 via het taalkeuzemenu van de decoder, elke zaterdag op het Ketnet-kanaal rond 21.10 uur, en vanaf 9 oktober al op VRT MAX onder het genre 'Audiodescriptie'.

Dag & nacht is een programma van Lemming Film, Filmwave in coproductie met Lemming Film België voor Avrotros en VRT. Deze productie is tot stand gekomen met steun van Netherlands Film Production Incentive, Belgian Tax Shelter, BNP Paribas Fortis, met de steun van Screen Flanders, een initiatief van VLAIO in samenwerking met het VAF.

Het team

Ella (Kim van Kooten) heeft geen man, geen kinderen en geen privéleven, maar runt wel de beste kraamafdeling van Nederland. Dat lijkt voor haar genoeg, want Ella houdt zielsveel van haar werk. Tegelijkertijd worstelt ze, net als al haar collega’s, met de werkomstandigheden. Dagelijks komen er meer bevallingen binnen dan het ziekenhuis aankan en er is een chronisch tekort aan personeel. Problemen die door het hoofd van het ziekenhuis, Michael, worden weggewuifd.

Ella vindt steun bij haar gepassioneerde collega’s. De op het eerste gezicht wat stugge Louise botviert haar nukken op de enige man onder de verloskundigen, stagiair Willem. Trui, verpleegkundige, probeert haar uitputtende werk te combineren met een hopeloze verliefdheid op anesthesioloog Jacob (Koen De Bouw). Hij heeft op zijn beurt zijn trillende handen vol aan een naderende burn-out én aan zijn timide assistent Frederik die moeite heeft met Jacobs autoritaire manier van doen. Gynaecoloog Milad wordt verscheurd tussen een groot gevoel van loyaliteit naar Ella en de afdeling, maar tegelijkertijd blijkt Milad niet ongevoelig voor de lokroep van een goed betalende privékliniek. Verloskundige Tina slaapt het liefst in het ziekenhuis, omdat ze dan niet hoeft te voelen hoe eenzaam ze eigenlijk is. Ella’s moeder Vivi, die in hetzelfde ziekenhuis werkt, maakt er een sport van om Ella te pas en vooral te onpas voor de voeten te lopen. En dan is er de zachtaardige, geduldige kinderarts Jerry. Hij wil alles voor Ella opgeven: zijn huwelijk, zijn geloof, alles. Ella hoeft het alleen maar te zeggen. “Ik hou ook van jou.” Laten dat nou net woorden zijn waar zij niets mee kan. Wat zeg je tegen iemand die de rest van zijn leven met je wil doorbrengen? Ella heeft daar nog nooit over nagedacht. Daar heeft ze ook helemaal geen tijd voor met gemiddeld acht bevallingen per dag...

Korte inhouden

Aflevering 1: augustus

Ella (Kim Van Kooten) is hoofd van de verloskunde afdeling en worstelt niet alleen met het personeelstekort, maar ook met de liefde. Ze heeft een affaire met de getrouwde kinderarts Jerry (Benja Bruijning). Op de dag dat afdelingsmanager Michael (Gijs Naber) Ella te kennen geeft dat er absoluut geen geld is voor extra mankracht, komt ze er achter dat haar vermoeidheid nog een andere reden heeft…

Aflevering 2: september

De introductie van stagiair Willem (Daniel Cornelissen) verloopt stroef: verloskundige Louise (Maartje Remmers) weigert hem te begeleiden. Ella neemt Willem onder haar hoede bij de geplande bevalling van een doodgeboren baby. Arts-assistent Frederik (Jesse Mensah) heeft op zijn beurt moeite met de autoritaire anesthesist Jacob (Koen De Bouw). Intussen twijfelt Ella over haar eigen zwangerschap. Ze maakt een afspraak bij de abortuskliniek, maar vertelt dit niet aan Jerry (Benja Bruijning).

Aflevering 3: oktober

Vivi (Raymonde de Kuyper) is de moeder van Ella en werkt in hetzelfde ziekenhuis. Dat vindt Vivi erg gezellig, maar Ella niet. Maria (Esther Scheldwacht) bezwijkt onder de werkdruk, terwijl verloskundige Tina (Frieda Barnhard) veel tijd steekt in de begeleiding van natuurlijke bevallingen. Jacob (Koen De Bouw) is onbereikbaar op het moment dat hij het hardst nodig is. Milad (Sadettin Kirmiziyüz) maakt een echo bij Ella, waarna ze besluit om de zwangerschap niet te onderbreken.

Aflevering 4: november

Tijdens het teamoverleg beschuldigt Jacob (Koen De Bouw) verpleegkundige Trui (Bianca Krijgsman) van nalatigheid. Ella is verbijsterd als ze hoort dat haar steunpilaar Milad (Sadettin Kirmiziyüz) vertrekt naar een privékliniek. Stagiair Willem (Daniel Cornelissen) mag eindelijk een bevalling begeleiden, maar Louise (Maartje Remmers) stuurt hem alsnog de kamer uit. Een confrontatie kan niet uitblijven.

Aflevering 5: december

Jerry’s puberzoon Sammie (Wick van den Bos) komt naar het ziekenhuis om lastige vragen te stellen. Ella’s moeder Vivi (Raymonde de Kuyper) wordt geopereerd en dit raakt Ella meer dan verwacht. Tijdens de borrel op oudejaarsavond brengt Ella haar collega’s eindelijk officieel op de hoogte van haar zwangerschap. Het is, gezien Ella’s buik, voor niemand een verrassing. Trui (Bianca Krijgsman) blijkt weddenschappen te hebben afgesloten op wie de vader is. Intussen krijgt Frederik (Jesse Mensah) bijzonder slecht nieuws.

Aflevering 6: januari

Milad (Sadettin Kirmiziyüz) neemt afscheid van het team. Op zijn laatste werkdag moet hij een zware operatie uitvoeren bij collega Aamina (Jorabelle Lukoki) en krijgt hij te maken met de agressie van een toekomstige vader (Jim Deddes). Intussen mag Willem (Daniël Cornelissen) de 20 weken-echo bij Ella maken en geeft afdelingsmanager Michael (Gijs Naber) zijn zwangere vriendin Monica (Diewertje Dir) een rondleiding. Ella en Jerry verklaren elkaar volmondig te liefde.

Aflevering 7: Dag

Jacob (Koen De Bouw) deelt zijn angsten met Trui (Bianca Krijgsman). Tina komt in de verloskamer een oude schoolliefde tegen: Emmanuel (Joep Padddenburg). Emmanuel flirt tijdens de bevalling, wat een bijzonder ongemakkelijke situatie oplevert. De vader van Jerry probeert hem ervan te doordringen dat hij niet alleen zichzelf, maar ook zijn familie kapot maakt door met Ella verder te willen. Anne (Jilviën Oosterwolde) is verantwoordelijk voor de planning, maar wanneer het computersysteem crasht staat er niemand ingeroosterd om de volgende dienst over te nemen.

Aflevering 8: Nacht

De wachtkamer zit bomvol en iedereen is uitgeput, maar door een fout in het systeem worden Ella (Kim van Kooten) en haar team niet afgelost. Na een doodvermoeiende dagdienst moet iedereen nu doortrekken, de nacht in. Tijdens de begeleiding van een hoogzwanger tienermeisje voelt Ella tot haar schrik haar eigen weeën op gang komen. Vijf weken te vroeg. Willem (Daniel Cornelissen) is de enige verloskundige die tijd heeft, maar hij is ook degene met de minste ervaring.

Dag & nacht: vanaf 14 oktober elke zaterdag om 20.45 uur op VRT 1 en al vanaf maandag 9 oktober volledig te zien op VRT MAX.

Robin De Veen Communicatieverantwoordelijke VRT 1

 

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos