De klas: "Jullie zitten in het vijfde? Proficiat, ik ben daar zelf nooit geraakt!"
Philippe Geubels geeft les aan KTA Hasselt over (hoe kan het ook anders) humor
Philippe Geubels was zelf niet zo een fervent schoolganger: examens zag hij als vakantie, hij maakte vooral veel plezier en van studeren kwam niet veel in huis. In De klas geeft hij les aan een vijfde jaar. Zelf is hij daar nooit geraakt: hij haakte af in het derde middelbaar en ging op leercontract.
Met flierefluiter Philippe kwam het uiteindelijk helemaal in orde. Hij is nu een veelgevraagde comedian die bekend is in België en Nederland. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij vandaag les geeft over humor. Wat vinden de leerlingen grappig? Mag je met alles lachen? Waar ligt de grens?
De klas, dinsdag 14 maart om 20.40 uur op Eén.
School een gevangenis?
Philippe ging zelf allesbehalve graag naar school:
Als je school met een gevangenis vergelijkt, dat komt op hetzelfde neer.
Hij vraagt zich dan ook af, wat de leerlingen van school vinden. Wanneer Philippe vraagt of er veel gespijbeld wordt, blijkt dat een flexibel begrip. Wat is spijbelen eigenlijk? De leerlingen hebben er hun eigen kijk op:
Je kan ook gewoon thuisblijven om alles op een rijtje te zetten, zodat je terug een goeie vibe hebt.
Philippe: Ja, dat is spijbelen, he!
Hoewel de meeste leerlingen niet graag naar school gaan, zien ze er het belang wel van in:
Faisal: Je kan later ook niet gewoon zeggen: 'ik heb daar een gevoel voor'. Je moet kunnen bewijzen met een diploma dat je het kan.
Toch snappen ze niet altijd wat het nut is van àlle vakken. Waarom zou je bijvoorbeeld de functies uit de les wiskunde nodig hebben? Philippe probeert het de leerlingen uit te leggen:
Ik dacht dat vroeger ook altijd 'wanneer ga ik dat ooit nodig hebben?'. Er zijn inderdaad sowieso dingen die je niet exact nodig hebt, maar je leert je hersenen wel gebruiken en op een andere manier nadenken.
Andere cultuur, andere humor?
Philippe staat voor een multiculturele klas en vraagt zich af of pakweg Iraanse humor anders is. Dit blijkt niet per se het geval te zijn, maar de onderwerpen cultuur en humor doet wel een andere discussie oplaaien:
Gül: moppen over Turken daar kan ik niet mee lachen. Er is zo al genoeg heisa rond de Islam. Met Mohammed mag je ook niet lachen. Die man is heilig voor ons, dat moet je respecteren.
De andere leerlingen zijn het daar niet mee eens:
Er zijn ook moppen over homo's, vrouwen, Polen... Als dat allemaal niet meer mag, kan je nergens meer mee lachen!
Wat is de grens?
De vraag is dan: waar ligt de grens? De meeste leerlingen vinden het wel oké dat er met hen gelachen wordt. Het zijn vooral moeilijke onderwerpen, zoals ziekte en dood waar volgens hen niet mee gelachen mag worden:
Robbe: Ik ken iemand die zelfmoord heeft gepleegd, dus voor mij is dat een moeilijk onderwerp. Als iemand daar een mop over maakt, zal ik die persoon daarop aanspreken. Als die dat daarna respecteert, dan is er geen probleem.
De klas, dinsdag 14 maart om 20.40 uur op Eén
De klas is een programma van Woestijnvis voor Eén.
De klas op VIAA
De VRT werkt voor De klas ook samen met het VIAA, het Vlaams Instituut voor Archivering. De komende weken publiceert VIAA elke woensdag de afgelopen aflevering van De klas op Het Archief voor Onderwijs, een online platform exclusief toegankelijk voor leerkrachten. Leerkrachten vinden er een schat aan beeld en geluid om te gebruiken in hun les: https://onderwijs.hetarchief.be/.