De maagdenclub: Lidewij Nuitten out zich als maagd en kaart het taboe aan

De maagdenclub: Lidewij Nuitten out zich als maagd en kaart het taboe aan

Dinsdag 3 oktober 2023 - Het was jarenlang haar grootste geheim. Zelfs voor haar beste vrienden hield ze het verborgen. Maar nu wil Lidewij Nuitten, bekend van Iedereen beroemd en Waar is Mark?, het taboe van maagdelijkheid op volwassen leeftijd eindelijk doorbreken in haar nieuwe programma De maagdenclub, vanaf 18 oktober te zien op VRT 1.

Waarom doet Lidewij dat? Omdat ze weet dat ze niet de enige maagd is. Wellicht ongeveer 7% van de dertigplussers in ons land is nog maagd en toch durft niemand ervoor uitkomen. Met volwassen maagden wordt immers nog steeds gelachen. Daarom richt Lidewij De maagdenclub op: een club waar dertig maagden van boven de dertig uitkomen voor wie ze écht zijn. Zelf is ze alvast het eerste lid.

Lidewij: Ik heb de diagnose vaginisme/vulvodynie gekregen, een aandoening die penetratieseks heel pijnlijk maakt.  Daarom is het me nog nooit gelukt om mijn ‘eerste keer’ te beleven en heb ik mezelf meer dan tien jaar lang maagd gevoeld. Ondertussen besef ik dat die gedachte compleet belachelijk is, want seks is zoveel meer dan penetratie alleen. Maar door het gigantische taboe dat op maagdelijkheid rust, heb ik er nooit over durven spreken en geloofde ik al die jaren wat er letterlijk in het woordenboek staat: ‘een maagd is iemand die nog nooit penetratieseks heeft gehad'.

Iedereen die zichzelf om de een of andere reden nog maagd voelt, is welkom in De maagdenclub. Of het nu een bewuste keuze is of niet, van nonnen tot mensen die nog nooit een relatie hebben gehad, van aseksuele mensen tot gelovigen die wachten tot aan het huwelijk… De reden of oorzaak doet er niet toe, zolang ze maar boven de dertig zijn en zichzelf maagd voelen. Als Lidewij aan dertig maagden raakt, geeft ze een groot maagdenfeest in een echte maagdenclub.

Maar de zoektocht naar die leden is niet zo evident. Aan al haar vrienden stelt Lidewij de vraag of ze geen maagden kennen, helaas zonder veel succes. Via via probeert ze in contact te komen met potentiële clubleden. Lidewij neemt ook de definitie van 'maagd' onder de loep. Wanneer ben je technisch gezien nog maagd en hoe kijkt onze maatschappij naar maagdelijkheid?

De maagdenclub: vanaf 18 oktober elke woensdag om 21.30 uur op VRT 1 en VRT MAX.

De maagdenclub is een programma van VRT Studio's voor VRT 1.

Korte inhouden

Aflevering 1 (18/10)

Lidewij begint haar zoektocht door zichzelf als maagd te outen bij haar goede vrienden. Samen met haar vriendinnen uit haar voetbalploeg zoekt ze op wat de definitie van een maagd is in de Dikke Van Dale. Tot haar verbazing is die omschrijving nog niet erg aangepast aan de hedendaagse normen. Via een tip van haar collega Chloë komt ze bij Christelle terecht: een vrouw die Lidewij al eerder voor Iedereen beroemd interviewde en haar toen aansprak in verband met voorhuwelijkse seks. Lidewij gaat ook langs bij haar voormalige buurvrouw Huguette, die heel haar leven ongetrouwd bleef, en ontmoet haar nieuwe buurvrouwen die alle vier kloosterzuster zijn.

Aflevering 2 (25/10)

De zoektocht naar nieuwe clubleden brengt Lidewij bij ‘de laatstejaars’. Zeven jaar geleden interviewde ze voor Iedereen beroemd een klas achttienjarigen en het taboe op voorhuwelijkse seks speelde toen een belangrijke rol. Met een beetje geluk kennen zij dertigplussers die nog steeds maagd zijn omwille van hun geloof. Daarnaast komt Lidewij ook in contact met een gewijde maagd die haar roeping volgde om bruid van Christus te worden. Omdat 7 % van de dertigplussers nog maagd is, waagt Lidewij haar kans bij haar collega’s van VRT en RTBF. Procentueel gezien zouden daar minstens 100 maagden moeten rondlopen. Een gesprek met sekscoach en seksspeeltjesexpert Ruud brengt dan weer verrassende inzichten over hoe wij als samenleving naar seksualiteit kijken.

Aflevering 3 (01/11)

Omdat het taboe rond maagdelijkheid voor de meeste mannen nog groter is dan voor vrouwen, gooit Lidewij haar zoektocht over een andere boeg. Op de boerenbuiten zoekt ze mannen die nog nooit een relatie hebben gehad en zelfs de rosse buurt van Brussel blijft niet gespaard. In Nederland vindt ze dan weer twee coaches die mannen helpen om van hun maagdelijkheid af te geraken. Allebei zijn ze bereid zijn om een oproep te doen bij hun cliënteel. Maar ook de zoektocht naar vrouwelijke clubleden blijft gaande. Via een tip van sekscoach Ruud leert Lidewij twee lotgenoten kennen die net als zij aan vulvodynie lijden.

Aflevering 4 (08/11)

Via een nieuwe tip komt Lidewij in contact met een bewust alleenstaande mama die wel een kind heeft, maar nog nooit seks heeft gehad. En van haar buren met migratieroots leert ze dat maagdelijkheid in andere landen vaak een heel andere connotatie heeft dan hier. Na een hint over aseksualiteit ontmoet Lidewij ook een man die zich op het aseksuele spectrum bevindt en nog nooit seks heeft gehad. Zo begint het aantal leden van de maagdenclub stilaan te groeien. Maar omdat de zoektocht bij momenten moeizaam verloopt, beslist Lidewij ook om de grove middelen boven te halen: een pak flyers en affiches moeten de maagdenclub bij voorbijgangers op straat bekend maken. Leidt die nieuwe tactiek tot dertig clubleden van boven de dertig?

De maagdenclub: vanaf 18 oktober elke woensdag om 21.30 uur op VRT 1 en VRT MAX.

De maagdenpub

Nadat Lidewij de waarheid over zichzelf vertelde in De maagdenclub, is het nu aan vier bekende twintigers om zich helemaal bloot te geven. In De maagdenpub vertellen Elodie Gabias, Manu van Acker, Clémentine Caron en Stéphan Tanganagba over hun seksuele ervaring. Wat betekent het om ontmaagd te worden? Wanneer gebeurde het? Was het leuk of deed het pijn? Of moet het nog gebeuren? Deze en nog vele andere onverbloemde vragen krijgen ze van Lidewij tijdens een 100% eerlijk seksgesprek aan de toog van De maagdenpub

De maagdenpub: vanaf 18 oktober vier weken lang op VRT MAX.

Robin De Veen Communicatieverantwoordelijke VRT 1

 

 

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos