De rugzak: 8 BV’s op weg naar de top. Letterlijk.

Xavier Taveirne, Véronique De Kock, Stephanie Planckaert, Ender Scholtens, Soe Nsuki, Ben Segers, Mathias Vergels en Emma Bale wagen zich aan de Kilimanjaro

Woensdag 11 december 2024 - Vanaf 26 december wagen acht bekende Vlamingen zich aan een gigantisch avontuur, in het gloednieuwe De rugzak op VRT 1. Xavier Taveirne, Véronique De Kock, Stephanie Planckaert, Ender Scholtens, Soe Nsuki, Ben Segers, Mathias Vergels en Emma Bale wagen zich aan deze fysieke en mentale beproeving richting de top van de hoogste berg van Afrika en een van de seven summits: de legendarische Kilimanjaro.

Tijdens deze onderneming dragen de deelnemers een bijzondere rugzak die zowel letterlijk als figuurlijk hun levensverhaal omvat. Deze rugzakken zijn voorzien van intelligente camerasystemen die de emoties van de klimmers gedurende de hele tocht van heel dichtbij registreren. De rugzakken staan symbool voor de denkbeeldige bagage die de BV's met zich meedragen en bevatten kokers die gevuld werden door vrienden, familie en collega's van thuis. De items in die kokers staan representatief voor de belangrijkste momenten in hun levenstraject. Hun inhoud wordt pas tijdens de reis onthuld. 

Onderweg komen de klimmers zichzelf en elkaar tegen, en als kijkers leren we niet alleen hun spreekwoordelijke bagage kennen, maar komen we ook meer te weten over hun carrière en persoonlijke levens. Wie bereikt de top, welke levenslessen nemen ze mee terug naar beneden en welke laten ze achter op de top? 

De rugzak: vanaf 26 december elke donderdag om 20.40 uur op VRT 1 en VRT MAX.

De rugzak is een programma van Geronimo voor VRT 1.

De deelnemers

Elk van de bekende Vlamingen heeft een eigen motivatie om deel te nemen aan De rugzak. Voor sommigen, zoals Mathias Vergels en Véronique De Kock, is het een avontuur dat al lang op hun bucketlist staat. Voor anderen, zoals Soe Nsuki en Ben Segers, ligt de tocht dan weer ver buiten hun comfortzone maar willen ze de uitdaging toch aangaan.

Xavier Taveirne: "Ik heb tijdens de tocht geleerd dat ik genoeg ben. Ik ben zoals ik ben, en die persoon doet ertoe."
Mathias Vergels: "Jezelf ontdoen van luxe kan bevrijdend zijn. Het is een gevoel van terug naar de basis gaan. Water, elektriciteit en een douche waren geen evidentie op de Kilimanjaro en dat zorgde voor een zekere puurheid. Ik ga nu ook vaker naar buiten en kan daar enorm van genieten, ook bij slecht weer."
Soe Nsuki: "Ik heb superveel zelfvertrouwen gekregen. Het is leuk om te weten dat ik ook kan bestaan zonder aan mezelf te twijfelen. Ik heb echt iets bereikt. Ik kan me dag op dag op dag fysiek ergens door trekken. Ik had het gevoel de wereld aan te kunnen toen we terugkwamen van de Kilimanjaro. Ik heb weken aan een stuk geen onzekerheden gevoeld."
Ender Scholtens: "Mijn lichaam kan meer dan ik dacht. Het mentale is echt superbelangrijk bij een fysieke inspanning als het beklimmen van de Kilimanjaro. Dat heb ik mogen ervaren."
Véronique De Kock: "Ik heb daar echt gevoeld dat ik niets meer moet. Ik moet niemand iets bewijzen. Dat was een heel bevrijdend gevoel."

Geen tocht zonder gevaren

De Kilimanjaro beklimmen, doe je niet zomaar zonder voorbereiding of begeleiding. De acht BV's stonden er gelukkig niet alleen voor: de groep wordt begeleid door Sofie Lenaerts - zelf een ervaren bergbeklimmer en de eerste vrouw uit de Benelux die de seven summits beklom - en wildlife cameraman Pim Niesten. Sofie bereidt, als ervaringsdeskundige, de acht zo goed mogelijk voor om alles wat er bij bergbeklimming komt kijken, terwijl Pim als wildlife cameraman en bioloog de deelnemers voorbereidt op de bijzondere arena van de bergen en eventuele risico's die dit inhoudt.

Sofie Lenaerts: "Jezelf uitdagen is niet enkel een mooi avontuur, het biedt ook zelfkennis en groeimogelijkheden wanneer je uit je comfortzone moet. Een berg beklim je nooit alleen, er is altijd een vorm van samenwerking nodig. Het is die interactie, tussen elkaar en onszelf, die zo boeiend is en daarom breng ik zo graag mensen in de bergen."
Pim Niesten: "Gedurende mijn carrière als natuurfilmer heb ik behoorlijk wat projecten gehad in de Afrikaanse wildernis. Dit leverde me een grote liefde voor het Afrikaanse continent op en daarnaast behoorlijk wat kennis over het dieren- en plantenrijk. Aangezien we voor De rugzak dwars door de wildernis zouden trekken, waar wilde - en mogelijk gevaarlijke - dieren als hyena’s, slangen, luipaarden en buffels leven, was het ook mijn taak om mijn teamleden gerust te stellen en gedragscodes bij te brengen in bepaalde situaties. In het algemeen valt de beklimming naar de top van de Kilimanjaro niet te onderschatten: er moeten vele hoogtemeters overwonnen worden, je kan je verwachten aan flinke temperatuurschommelingen, sommige stukken zijn behoorlijk steil, de condities wisselen enorm van vochtige, warme jungle aan de voet van de berg tot ijskoude, winderige steenvlaktes en gletsjers hogerop … Dit soort expeditie staat of valt met een goede voorbereiding. Het belang hiervan geldt voor de hele groep maar ook voor iedere deelnemer afzonderlijk."

Voor ze naar Afrika afreizen, hebben de acht deelnemers al veel getraind. Niet enkel moeten ze hun basisconditie verbeteren voor de inspannende tocht, maar ze doen ook aan hoogtetraining, wat absoluut nodig is om je voor te bereiden op de beklimming.

In de bergen is acclimatisatie heel belangrijk. Om te wennen aan de hoogte en de kans op hoogteziekte zo gering mogelijk te houden, beklimmen de deelnemers eerst Mount Meru voor hun eerste hoogteprikkel. Daarna zakken ze terug tot op een normale hoogte om dan voorbereid aan de Kilimanjaro te starten.

Korte inhouden

Aflevering 1 (26/12)

Acht BV’s trotseren de ongerepte natuur van Tanzania tijdens de eerste etappe van de uitdagende klim naar de top van Mount Meru. Tussen giraffen en buffels dragen ze hun rugzak, een onmisbare metgezel op dit avontuur. Onderweg ontvangen ze persoonlijke boodschappen van hun geliefden uit België. Soe Nsuki, die nog nooit een echte berg zag, doet de rest stilstaan bij hun voorrecht.

Aflevering 2 (2/01)

De klim naar de 3.570 meter hoge Saddle Hut op Mount Meru is een eerste beproeving voor de BV’s, die letterlijk en figuurlijk naar adem happen. Emma Bale krijgt een boodschap van haar mentor, Milow. Stephanie Planckaert vindt haar laatste kracht in "La vie en rose" van Edith Piaf. En om 3 uur ’s nachts, net voor de laatste klim naar de top, ontvangt Xavier Taveirne een ontroerende boodschap van zijn metekindje.

Aflevering 3 (9/01)

De top van Mount Meru lijkt dichtbij, maar de hoogte en steile hellingen blijven een zware uitdaging voor de BV’s. Ben Segers, die naar Afrika kwam om zichzelf te confronteren, ervaart dit op de flanken van de vulkaan. Ender Scholtens krijgt een uniek geschenk van een verrassende fan. Na zes uur klimmen wordt het spannend: wie heeft nog genoeg energie om de 4.566 meter hoge top te bereiken? Een intens moment, waar grenzen worden verlegd en emoties hoog oplopen.

De volgende korte inhouden worden via de programmakolommen verspreid.

De rugzak: vanaf 26 december elke donderdag om 20.40 uur op VRT 1 en VRT MAX.

Robin De Veen

Communicatieverantwoordelijke VRT 1

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen naar dit mailadres worden NIET beantwoord!)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met