De speeltijd is voorbij: nieuw seizoen Kamp Waes

De speeltijd is voorbij: nieuw seizoen Kamp Waes

Vijftien straffe mannen en vrouwen meten zich opnieuw met de Special Forces

Dinsdag 2 januari 2024 - Vanaf zondag 14 januari is het zover: Kamp Waes keert terug voor een veelbelovend en buitengewoon straf seizoen. Fly en co gooien opnieuw hun deuren open en gewone burgers storten zich op een waanzinnig avontuur. En deze keer is de speeltijd echt voorbij. Tom Waes volgt hoe 'zijn' kandidaten een uitzonderlijke opleiding van de Belgische Special Forces tot een goed einde proberen te brengen en de grenzen van hun fysieke en mentale kracht opzoeken. De grote vraag blijft: wie van hen overleeft Kamp Waes? ​

Tom Waes: "Uit meer dan 3.000 inschrijvingen heb ik uiteindelijk 15 kandidaten geselecteerd met elk een heel eigen profiel. Het is een erg diverse cast van tien mannen en vijf vrouwen geworden. De jongste kandidaat was tijdens de opnames amper 20 jaar oud, de oudste 52. Er zit een gewichthefster tussen en een politieagent, maar ook een chirurge en een wereldkampioen kickboksen. Er zitten zelfs een broer en een zus tussen. En eerlijk? Ik ben ervan geschrokken hoe hard mijn 15 kandidaten zich hebben gesmeten.

Ook voor Special Forces-instructeur Fly was de voorbereiding van het nieuwe seizoen behoorlijk uitdagend. Dit seizoen mocht het allemaal nog een stapje verder gaan dan drie jaar geleden.

Fly: “Het eerste seizoen was voor iedereen een verrassing. Voor de kandidaten in de eerste plaats - zij hadden geen idee wat er op hen afkwam – maar zeker ook voor ons. Als getrainde militairen hadden we geen idee hoe gewone burgers om zouden gaan met al de uitdagingen die wij voor hen in petto hadden. Maar na de eerste reeks van Kamp Waes wisten we dat nieuwe kandidaten zich beter zouden voorbereiden. Zo konden we nu veel meer focussen en selecteren op kandidaten hun kaartleestechnieken en oriëntatieskills bijvoorbeeld. Een bijzonder belangrijk onderdeel in de echte Special Forces-opleiding. Het gaf ons het vertrouwen om een nog steviger en uitdagender programma in elkaar te steken voor deze nieuwe lichting. En dat hebben we dan ook gedaan."

Het nieuwe seizoen van Kamp Waes belooft dus nog straffer, spannender en onvoorspelbaarder te worden dan het vorige. Wil je weten hoe het Tom en zijn kandidaten vergaat? Daarvoor moet je vanaf zondag 14 januari afstemmen op VRT 1.

Wie nog dieper in de wereld van de Special forces wil duiken, kan op VRT MAX terecht bij Kamp Waes: Classified. Daarin vertellen echte operatoren, waaronder Fly, in acht afleveringen het verhaal van hun belangrijkste missies. Daarnaast toont Classified ongeziene beelden van die missies, uit het archief van Defensie.

Kamp Waes: vanaf 14 januari elke zondag om 20.00 uur op VRT 1 en VRT MAX.

Kamp Waes is een programma van De Mensen in samenwerking met Defensie voor VRT 1.

De Special Forces: de meeste getrainde eenheid van het Belgische leger

In Kamp Waes krijgen gewone burgers de unieke kans om zich onder te dompelen in de wereld van de Belgische Special Forces. De Special Forces vormen een discrete eenheid die in alle soorten militaire operaties ingezet kunnen worden. Hun opleiding staat bekend als een van de zwaarste beproevingen die er bestaan en is er normaal gezien enkel voor militairen. Vanaf dit jaar is er een verkorte procedure, Fast Track genoemd, om sneller aan de opleiding SF te kunnen beginnen.

De vijftien straffe kandidaten

Benieuwd welke 15 mannen en vrouwen de uitdaging van Kamp Waes aangaan? De geselecteerde tien mannen en vijf vrouwen zijn een mix van leeftijden, achtergronden en woonplaatsen. Alle informatie is te vinden in onderstaand document.

Kamp Waes - De kandidaten.pdf 68 MB

Korte inhouden

Aflevering 1 (14 januari)

Kamp Waes is terug. En ook dit seizoen daagt Tom Waes weer 15 gewone burgers uit in een bijzonder avontuur: een verkorte opleiding van de Belgische Special Forces. Op de eerste dag willen instructeur Fly en co de nieuwe kandidaten vooral goed leren kennen. En daar hebben ze een aantal uitdagende en verrassende methodes voor…

Aflevering 2 (21 januari)

Na een zware eerste testdag gaat Kamp Waes gewoon door. De volgende proef op het programma is een nachtelijke zwemtest. Alleen de kandidaten die zich daar doorspartelen mogen mee richting de volgende Kamp Waes-bestemming: de legendarische kazerne van Marche-les-Dames. Instructeur Fly en co hebben er samen met hun collega’s van de paracommando’s een paar stevige verrassingen voorbereid.

Aflevering 3 (28 januari)

Dag 3 van Kamp Waes start in het holst van de nacht. In een pikdonker, verlaten fort zullen de kandidaten doodsangsten doorstaan. Wie de bangelijke nachtproef tot een goed einde kan brengen, start uiteindelijk aan één van de meest legendarische proeven uit de Special Forces opleiding: de Tenderfeet. Een ultrazware staptocht die sowieso slachtoffers zal eisen.

Aflevering 4 (4 februari)

Na drie dagen en twee nachten bijna onafgebroken doorgaan, eist het slaaptekort zijn tol bij de meeste kandidaten. Toch gaan de Special Forces onverbiddelijk door. De Tenderfeet, een ultrazware staptocht, blijft slachtoffers maken. En de kandidaten die het einde wel halen, wacht alweer een zoveelste, pijnlijke verrassing.   

De volgende korte inhouden worden via de programmakolommen verspreid.

Kamp Waes: Classified

Voor wie nog dieper in de wereld van de Special Forces wil duiken

Alle tests die de kandidaten in Kamp Waes moeten doorstaan, zijn gebaseerd op de opleiding van de Belgische Special Forces. Die opleiding moet toekomstige operatoren zo goed mogelijk voorbereiden op hun werk tijdens belangrijke missies. 

In Kamp Waes: Classified vertellen echte operatoren in acht afleveringen het verhaal van hun belangrijkste missies. Fly deelt elke aflevering, samen met een van zijn Special forces-collega’s, unieke verhalen van missies van de Special Forces. Daarnaast toont Classified ongeziene beelden van die missies, uit het archief van Defensie.

Een exclusieve inkijk in de werking van de meest discrete legereenheid binnen Defensie.

Vanaf 14 januari elke zondag op VRT MAX.

Aflevering 1: Eddy (vanaf 14/01)

De Bergham Run, een rugzakloop over 8 kilometer, test de mentale én fysieke kwaliteiten van operatoren. Maar het is ook de perfecte enscenering van een ‘escape’: moeten vluchten wanneer het fout loopt. Operator Eddy vertelt het verhaal van zo’n escape tijdens een missie in Tsjaad.

Aflevering 2: Adri (vanaf 21/01)

Een zwemproef is een belangrijk onderdeel in de opleiding van de Special Forces. Infiltratie via de zee is een van de manieren om ongemerkt een land binnen te geraken. Operator Adri vertelt hoe hij ooit in zee gedropt werd om in het grootste geheim tot in de Belgische ambassade van Ivoorkust te geraken.

De andere korte inhouden worden later bekendgemaakt.

Robin De Veen Communicatieverantwoordelijke VRT 1

 

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos