Skip to Content
De tijd van ons leven: Elodie Ouedraogo en Otto-Jan Ham strijden tegen de beste tijdrijders en tegen zichzelf

De tijd van ons leven: Elodie Ouedraogo en Otto-Jan Ham strijden tegen de beste tijdrijders en tegen zichzelf

Dinsdag 17 augustus 2021 - In De tijd van ons leven strijden Elodie Ouedraogo en Otto-Jan Ham tegen de beste tijdrijders ter wereld, maar vooral tegen zichzelf, een half jaar lang. Kunnen zij zich, geruggesteund door de internationaal gerenommeerde experten van de KU Leuven, op zes maanden omvormen tot tijdrijders van een professioneel niveau? Hun onwaarschijnlijk doel: deelnemen aan het WK tijdrijden.

Deze reeks is het relaas van de zes maanden durende onderneming van Elodie en Otto-Jan. We kijken binnen in hun leven en krijgen te zien hoe ze dagelijks trainen, eten, slapen ...
​Een proces dat al snel veel intensiever blijkt dan ze ooit hadden gedacht. Het leven als topsporter hakt in op hun lichaam en geest. Het gooit hun drukbezette leven en dat van hun gezin en omgeving helemaal overhoop.

Welke opofferingen vergt professioneel sporten van een atleet en zijn/haar omgeving? Hoeveel factoren hebben invloed op een topsportprestatie? En vooral: Hoe maakbaar is een topsporter?

De tijd van ons leven: vanaf 2 september elke donderdag om 21.25 uur op Eén.

De tijd van ons leven is een programma van Woestijnvis voor Eén.

Recreatieve fietser en ex-topatlete

Otto-Jan Ham is net de veertig gepasseerd, vader van drie en een fervente maar toch vooral recreatieve fietser. Hij onderneemt wat elke zondagse wielertoerist ooit wel eens gedacht heeft: “Als ik er alles voor doe en laat, kan ik dan écht goed worden? Zo goed als een profrenner? Misschien schuilt er diep in mij een echte topsporter?” Met zijn passie voor de koers hoopt hij zijn gebreken ruimschoots te kunnen compenseren.

Voor ex-topatlete Elodie Ouedraogo is de wielerwereld dan weer één grote blinde vlek. De laatste fiets waar ze op zat was degene die ze kreeg bij haar plechtige communie. Maar Elodie is gebiologeerd door de vraag wat ze dertien jaar na haar olympische gouden medaille nog kan presteren. Ze neemt haar oude topsportleven terug op en doet een gooi naar glorie in een totaal andere discipline.

België tijdrijland

In september 2021 is Vlaanderen het middelpunt van de laatste opstoot koersadrenaline van het jaar. De beste wielrenners ter wereld verzamelen hier met één doel: de regenboogtrui. Eentje voor de beste wegrenner én eentje voor de beste tijdrijder ter wereld.

In het verleden werd het WK tijdrijden in België volledig overschaduwd door voorbeschouwingen op de WK-wegrit enkele dagen later. Logisch, want sinds de eerste editie in 1994 haalde geen enkele landgenoot het WK-podium in de tijdrit. Tot in 2018. Plots telde ons land niet één, niet twee, maar drie wereldtoppers tegen de klok. Met Victor Campenaerts, Remco Evenepoel en Wout van Aert behaalde België de voorbije drie jaar telkens een medaille op het WK tijdrijden. Kortom: België is een echt tijdrijdend land geworden.

De invloed van wetenschap

Tijdrijden lijkt de simpelste discipline in het wielrennen. Wie de minste tijd nodig heeft tussen punt A en B, wint. Maar de laatste jaren komt de invloed van de wetenschap op een tijdritprestatie steeds dichter bij die van het talent van een renner. Niet alleen de fiets en de aerodynamische fietspositie zijn van belang, ook de zorgvuldige investering in specifieke trainingsmethodes, kleding, voeding en psychologische begeleiding onderscheidt wereldtoppers van gemiddelde tijdrijders.

En dat bracht tv-makers Elodie Ouedraogo en Otto-Jan Ham op een idee: hunnen zij zich, geruggesteund door de internationaal gerenommeerde knowhow en experten van de KU Leuven, op zes maanden omvormen tot tijdrijders van een professioneel niveau? Het onwaarschijnlijk doel: deelnemen aan het WK tijdrijden.

Met de hulp van wetenschappers als Peter Hespel (Inspanningsfysioloog KU Leuven) en Bert Blocken (Professor bouwfysica KU Leuven) leven Elodie en Otto-Jan onder de best mogelijke begeleiding toe naar hun tijdrit. In hun zoektocht naar ‘marginal gains’ komen ze ook zelf op ideeën en bezoeken ze ervaringsdeskundigen uit het peloton.

De afleveringen

Aflevering 1 (2 september)

Elodie en Otto-Jan beginnen hun onderneming in Knokke met een incidentrijke verkenning van het parcours dat ze over zes maanden moeten afleggen. De eerste inspanningstesten leveren meteen verrassende resultaten op en het voedingsschema van de sporters wordt in het ene gezin beter onthaald dan in het andere. Het wordt snel duidelijk dat ze de balans werk-gezin-training allebei zwaar onderschat hebben.

Aflevering 2 (9 september)

Slechts 100 dagen tot het WK, het verschil in vooruitgang tussen Elodie en Otto-Jan is groot en dat zorgt voor frustraties. Een expert uit het peloton moet voor rust zorgen. Er is ook nieuw speelgoed: de hightech tijdritfiets waarmee ze het WK zullen rijden. Rechtdoor rijden lukt al aardig, nu gewoon nog leren sturen.

Aflevering 3 (16 september)

Nog één maand tot het WK; voor het eerst meten Otto-Jan en Elodie zich met anderen in een echte wedstrijd. Het einde van hun loodzware trainingsschema is stilaan in zicht, en ze storten zich op de ‘marginal gains’: hoe pers je de laatste seconde tijdswinst uit materiaal en lijf? Ze laten zich stroomlijnen in de windtunnel en slapen in een hoogtetent. En hoe zat dat ook alweer met seks voor de wedstrijd? De tijd is op, de renners klaar.

Slotmoment - tijdens Vive le vélo

Na zes maanden voorbereiding is het eindelijk D-Day. Elodie en Otto-Jan nemen allebei deel aan het WK tijdrijden en rijden de tijd van hun leven. Hun doel: vooral niet laatste worden...

De tijd van ons leven: vanaf 2 september elke donderdag om 21.25 uur op Eén.

Robin De Veen Communicatieverantwoordelijke VRT 1
Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos