De twaalf: de Assepoestermoord: wie heeft Marianne vermoord?

Dinsdag 22 augustus 2023 - Wie geloof jij? Dat is de kernvraag in de tweede reeks van De twaalf: de Assepoestermoord. Twaalf burgers krijgen de loodzware taak om te beslissen over het lot van een vader en zijn dochter. Anton Bergman (Koen De Graeve) en zijn dochter Julie (Lou Miller) worden beschuldigd van de moord op partner en stiefmoeder Marianne (Katrien De Ruysscher). Het wordt een zenuwslopende ervaring voor alle betrokkenen. Want hoe beslis je als buitenstaander over iemands schuld of onschuld? En welke blijvende impact heeft dit op je eigen leven?

VRT 1 brengt zo samen met Eyeworks, na het internationale succes van het eerste seizoen van De twaalf, opnieuw spraakmakende topfictie van eigen bodem die de kijkers zal prikkelen. Want hoe zou jij beslissen over het lot van Anton en Julie? Niet enkel heeft de reeks een geweldige sterrencast in hoofd- en bijrollen, er is ook tal van nieuw talent te ontdekken in De twaalf: de Assepoestermoord.

De reeks is geschreven door Roel Mondelaers (Beau Séjour 2) en Nele Meirhaeghe (Black), op basis van een verhaal bedacht door Roel Mondelaers en Bert Van Dael (Beau SéjourDe twaalf). De regie is in handen van Kaat Beels (Tabula rasaBeau Séjour) en de reeks wordt geproduceerd door Peter Bouckaert en Gunter Schmid.

Twaalf burgers krijgen de loodzware taak om te beslissen over het lot van een vader en zijn dochter. © Thomas Nolf
Twaalf burgers krijgen de loodzware taak om te beslissen over het lot van een vader en zijn dochter. © Thomas Nolf

Het proces en de juryleden

In De twaalf: de Assepoestermoord volgen we het proces van Julie Bergman (Lou Miller) en Anton Bergman (Koen De Graeve). Ze worden beschuldigd van moord op Marianne (Katrien De Ruysscher), de partner van Anton en stiefmoeder van Julie. Julie beweert dat ze Marianne tijdens een ruzie per ongeluk van de keldertrap heeft geduwd en haar vader er niets mee te maken heeft. Ondertussen schreeuwt Anton zijn onschuld uit. Maar er is ook het gerechtelijk onderzoek en dat toont duidelijk aan dat Marianne een slag op het hoofd heeft gekregen en haar lichaam nadien verplaatst werd naar de kelder. Advocate Claire Verlinden (Inge Paulussen) staat Julie bij, haar ex-man Frank Dedoncker (Peter Van den Begin) staat Anton bij.

Een twaalfkoppige jury beslist over het lot van Julie en Anton. Maar daarnaast hebben de juryleden ook hun eigen leven en privéproblemen, die impact hebben op hoe ze de zaak beleven en omgekeerd. Nico (Emilie De Roo) is gerechtsjournaliste. Ze is dan ook enthousiast wanneer ze eindelijk zelf in een volksjury mag zetelen en vastbesloten een weloverwogen oordeel te vormen. Maar wanneer haar tienerzoon wordt beschuldigd van het verspreiden van naaktfoto's en beweert onschuldig te zijn, beginnen haar emoties steeds meer in de weg te zitten. Murad (Yassine Ouaich) is een succesvolle en hardwerkende vastgoedmakelaar. Hij heeft al snel een oordeel klaar over de beschuldigden. Maar wanneer zijn zus aan de deur staat, wordt hij geconfronteerd met een geheim uit het verleden. De al wat oudere Catherine (Chris Nietvelt) blijft alleen achter wanneer haar man hertrouwt en haar dochter naar het buitenland trekt. Dankzij mede-jurylid Vanessa (Viv Van Dingenen) leert ze jurylid Jacob (Jobst Schnibbe) kennen. Kan ze op latere leeftijd toch nog de ware liefde vinden?

De personages

Anton Bergman (Koen De Graeve)

Anton (48 jaar) is de partner van Marianne. Hij wordt 's ochtends aangetroffen bij het lichaam van Marianne. Hij wordt beschuldigd van de moord, samen met zijn dochter Julie, maar beweert onschuldig te zijn. In zijn dagelijks leven is Anton schepen van sport en cultuur. Daarnaast heeft ook een café. Anton drinkt al een tijdje niet meer, maar op de avond van Mariannes dood grijpt hij toch naar de fles en krijgt hij een felle ruzie met Marianne.

Julie Bergman (Lou Miller)

Julie (20 jaar) is een stil en introvert meisje, en heeft een sterke band met haar papa, Anton. Haar biologische moeder is op jonge leeftijd overleden. Toen Marianne en Anton begonnen daten, voelde Julie zich bedreigd - alsof ze moest vechten om de aandacht van haar vader. Naast haar vader is haar sport, triatlon, enorm belangrijk voor Julie. Op de avond van de moord heeft Julie een hoogoplopende ruzie met Marianne omdat die haar sportcarrière wil boycotten.

Frank Dedoncker (Peter Van den Begin)

Frank Dedoncker is de advocaat van Anton. Hij zit al jaren in het vak en heeft de mentaliteit van een straatvechter. Frank is vastbesloten om de jury te tonen dat bepaalde pistes in het onderzoek niet grondig onderzocht zijn. Hij is zelfs niet te beroerd om Anton onder druk te zetten om mee te stappen in zijn verdedigingsstrategie als dat hem beter zou uitkomen.

Claire Verlinden (Inge Paulussen)

Claire is de advocaat van Julie. Ze draait al een lange tijd mee aan de top van de advocatuur en is tien jaar geleden gescheiden van Frank, de advocaat van Anton Bergman en haar grote rivaal op het proces. Claire staat bekend om haar empathie en haar verbetenheid om ‘de waarheid’ aan het licht te brengen. Ondanks de sterke bewijslast van het parket, staat Claire rotsvast achter de verklaring van Julie.

Ivo Muylle (Dirk Van Dijck)

Ivo Muylle is de advocaat van de burgerlijke partijen. Hij is de bekendste advocaat van het land en heeft al heel wat assisenzaken op zijn naam staan. Maar Ivo is niet meer van de jongste en neemt voor het eerst zijn dochter, advocate Charlotte Muylle, mee om te pleiten. Hoewel beiden aanvankelijk overtuigd zijn van de versie van het parket, begint Charlotte gaandeweg steeds meer te twijfelen aan de strategie van haar vader.

Dennis Pycke (Wouter Hendrickx)

Dennis is de ex-man van Marianne. Ze hebben samen een dochter, Romy. Dennis was ooit een beloftevolle triatleet, maar door een blessure stopte zijn carrière abrupt. Sindsdien kampt Dennis met depressies. Hij is nu zelf coach van triatleten, en Julie is een van zijn poulains.

Romy Pycke (Emma Van Raemdonck)

Romy is de dochter van Dennis en Marianne. Wanneer Marianne een relatie start met Anton, verhuist Romy mee met Marianne naar Anton. Ondanks de gruwelijke feiten tegen haar moeder, blijft Romy tijdens het proces twijfelen aan de schuld van Julie.

Nico Willems (Emilie De Roo)

Gedreven gerechtsjournaliste Nico is enthousiast om zelf eens in een volksjury te mogen zetelen. Ze is dan ook vastbesloten om een weloverwogen oordeel te vormen. Met haar kennis over het gerechtssysteem kan zij bovendien de andere juryleden bijstaan met advies. Maar wanneer haar vijftienjarige zoon wordt beschuldigd van het verspreiden van naaktfoto's en beweert onschuldig te zijn, verliest ze haar focus. Terwijl op het proces de geloofwaardigheid van de schijnbaar kwetsbare Julie Bergman steeds meer begint te wankelen, komt ook Nico’s geloof in haar zoon onder druk te staan.

Murad Koumiza (Yassine Ouaich)

Murad is behoorlijk streng in zijn oordeel over de beschuldigden. Zelf heeft hij als immo-makelaar en trotse familieman zijn succes opgebouwd door hard te werken, en vindt dat iedereen verantwoordelijk moet gesteld worden voor zijn daden. Maar wanneer zijn oudere zus, een ex-druggebruikster, plots weer opduikt in zijn leven, wordt hij geconfronteerd met een geheim uit hun verleden. ​

Catherine Degryse (Chris Nietvelt)

De al wat oudere Catherine is een zachte, conflictontwijkende vrouw. Nadat haar man er vandoor gaat met een jongere vrouw en haar dochter naar het buitenland trekt, blijft ze alleen achter. De eenzaamheid valt haar zwaar, tot ze in de jury de babbelgrage Vanessa (Viv Van Dingenen) leert kennen, die haar in contact brengt met collega-jurylid Jacob (Jobst Schnibbe): een knappe, charmante man. Hierdoor begint er plots een nieuwe, frisse wind door haar leven te waaien.

Simon (Bart Hollanders)

Magazijnier Simon gaf zijn leven als muzikant op om voor zijn vrouw Esther (Anemone Valcke). Die heeft drie jaar geleden een dwarslaesie opgelopen na een surfongeval, en zit sindsdien in een rolstoel. Esther kampt steeds vaker met helse pijnen, waarvoor zelfs de sterkste pijnstillers niet meer volstaan. Hoewel Simon Esther nog steeds doodgraag ziet, legt de zorg voor haar een steeds groter beslag op zijn leven.

De afleveringen

Aflevering 1 ​ (03/09)

Het is dag één van het proces. Twaalf burgers, uitgeloot uit het volk, nemen plaats in de jury, waar zij de komende acht dagen het proces zullen volgen, waarna zij een weloverwogen oordeel moeten vormen over de schuldvraag.

Beschuldigden Anton en Julie worden ondervraagd door voorzitter Bregu. Julie beweert dat ze Marianne per ongeluk van de trap geduwd heeft. Anton verklaart na een ruzie thuis vertrokken te zijn, en haar daarna niet meer gezien te hebben. Anton heeft het ondertussen moeilijk met de strategie van zijn advocaat Frank – die wil dat hij ingaat tegen de verklaring van zijn dochter.

Thuis krijgt jurylid Nico te horen dat haar zoon Kobe wordt beschuldigd van het verspreiden van naaktfoto’s van zijn ex-vriendinnetje Jeanne. Hij beweert echter onschuldig te zijn.

Aflevering 2 (10/09)

Op het proces presenteert het parket zijn bewijslast. De confrontatie van de feiten komt hard binnen bij zowel de burgerlijke partij, Dennis en Romy, als de jury. Onderzoeksrechter, bloedspatanalist, en wetsdokter tonen aan dat Marianne vermoedelijk in de woonkamer is neergeslagen, door twee personen van de keldertrap is gegooid, en daarna nog verstikt is.

Claire ondervraagt het parket en trekt hun bewijslast in twijfel, terwijl Frank een verdedigingsstrategie lanceert die zowel de tegenpartij als de jury verrast. Ondertussen lijkt Kobes omgeving overtuigd van diens schuld, tot ontzetting van Nico. En Catherine leert charmant jurylid Jacob kennen.

Aflevering 3 (17/09)

De burgerlijke partijen komen vandaag aan bod in het proces. Dennis verklaart wat volgens hem Antons motief was en Romy wordt door haar advocaten onder druk gezet om tijdens haar ondervraging Julie in een slecht daglicht te stellen. Dennis en Romy worden ondervraagd door de advocaten van de verdediging, en blijken niet helemaal eerlijk te zijn geweest.

Ondertussen wordt Kobe steeds harder gepest, zijn de pijnstillers van Esther zwaarder dan verwacht, en begrijpt Jacob niet waarom Catherine hem ontwijkt. Hij blijft tevergeefs contact zoeken.

De korte inhouden van afleveringen 4 tot en met 8 worden later vrijgegeven via de programmakolommen.

De twaalf: de Assepoestermoord: vanaf 3 september elke zondagavond om 21.05 uur op VRT 1 en VRT MAX.

De twaalf: de Assepoestermoord is een productie van Eyeworks voor VRT 1, in coproductie met Proximus en met de steun van Screen Flanders, het Garantiefonds voor de Vlaamse onafhankelijke audiovisuele productiesector, en Scio Productions in samenwerking met de Belgische Tax shelter. De stad Antwerpen geeft logistieke ondersteuning. De ontwikkeling van de reeks werd gesteund door het VAF/Mediafonds van de Vlaamse Regering.

De twaalf: de Assepoestermoord is ook beschikbaar met VRT-audiodescriptie. De audiodescriptie kan je op Eén activeren via het taalkeuzemenu van je decorder, of elke zondag rond 21.10 uur op het Ketnet-kanaal afstemmen (buiten de eerste aflevering om 23.35 uur op het Ketnet-kanaal). Je vindt alle programma's met audiodescriptie ook op VRT MAX.

Robin De Veen

Communicatieverantwoordelijke VRT 1

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met