De twaalf: spannende karakterreeks met Maaike Cafmeyer, Johan Heldenbergh, Josse De Pauw, Lynn Van Royen en Maaike Neuville

Beklijvende en internationaal bekroonde fictiereeks, geschreven door Sanne Nuyens en Bert Van Dael, in een regie van Wouter Bouvijn.

15 oktober 2019 - Vandaag stellen Eén en Eyeworks met trots de gloednieuwe serie De twaalf voor op Film Fest Gent. De spannende en hedendaagse karakterreeks kan rekenen op een indrukwekkende cast met grote namen, zoals Maaike Cafmeyer, Josse De Pauw, Johan Heldenbergh, Lynn Van Royen en Maaike Neuville. Het scenario voor De twaalf werd geschreven door Sanne Nuyens en Bert Van Dael (Beau séjour). De regie is in handen van Wouter Bouvijn.

De twaalf vertelt het verhaal van een volksjury in een Belgisch assisenproces. Zij moeten oordelen over de schuld of onschuld van een gerespecteerde schooldirectrice. Het proces blijkt niet alleen bepalend voor haar lot, ook het leven van de juryleden neemt een hele nieuwe wending.

Nog voor de Belgische première kon de tiendelige reeks al op internationale belangstelling rekenen. In april van dit jaar ging De twaalf in wereldpremière in de officiële competitie van Canneseries, waar de serie bekroond werd voor ‘Beste scenario’. Ondertussen zijn alle vertoningsrechten wereldwijd uitverkocht, nog voor ook maar één minuut is uitgezonden op Eén. De reeks zal onder andere te zien zijn in Australië, Nieuw-Zeeland, Spanje en Frankrijk. Op Film Fest Gent maakt het Belgische publiek voor het eerst kennis met deze spannende karakterreeks van Eyeworks en Eén.

Paul Lembrechts, gedelegeerd bestuurder VRT: “De Vlaamse fictiereeksen die we bij de VRT uitzenden zijn keer op keer een succes. We mogen in Vlaanderen fier zijn op zoveel creatief talent. Verschillende reeksen van eigen bodem, zoals Tabula rasa, Beau séjour en Gevoel voor tumor, vallen niet alleen in de smaak in Vlaanderen, maar ook daarbuiten. Ze worden in het buitenland aangekocht en winnen prestigieuze internationale prijzen. Hierin slagen we enkel door samen te werken met andere Vlaamse mediabedrijven, omroepen en productiehuizen én door de steun van het VAF/Mediafonds, de tax shelter-regeling of buitenlandse investeerders. De laatste jaren heeft fictie in ons land door deze inspanningen een enorme stimulans gekregen. Kwalitatief leveren onze merken elke keer opnieuw echte pareltjes af. Geen wonder dat we met onze fictiereeksen meer en meer in de kijker lopen. Dat succesparcours is voor de Eén-reeks De twaalf niet anders.”
Olivier Goris, netmanager Eén: “Met De twaalf heeft Eén opnieuw straffe fictie in handen om Vlaanderen en de rest van de wereld te veroveren. Dat heeft de reeks al bewezen op Canneseries. Het is altijd veelbelovend als een reeks, nog voor ze op antenne te zien is, een gegeerde prijs kan bemachtigen. Die onderscheiding is te danken aan het prachtige werk van scenaristen Bert Van Dael en Sanne Nuyens, ook bekend van Beau séjour. Zij zijn echte toppers in hun vak en hebben een spannend, meeslepend en tegelijk verrassend verhaal neergezet. Voeg daar het talent van de cast aan toe die verbluffende scènes speelt, en je hebt een reeks van topniveau.”
© Thomas Nolf
© Thomas Nolf

De twaalf: het proces van Frie en de 12 juryleden

Twaalf burgers met een verschillende achtergrond worden uit hun dagelijkse leven geplukt. Ze vormen samen de volksjury van het Millenniumproces, een ophefmakende assisenzaak. De juryleden hebben geen eenvoudige taak: ze moeten beslissen over de (on)schuld van de gerespecteerde schooldirectrice Frie Palmers (Maaike Cafmeyer). Het belooft een complexe zaak te worden. Want terwijl de getuigenissen hen steeds van mening doen veranderen over het aandeel van Frie in de moorden, loopt hun eigen leven ook niet van een leien dakje. Ari Spaak (Josse De Pauw) is de ervaren advocaat van Frie die volledig voor de vrijspraak gaat.


Gaandeweg wordt de assisenzaak niet alleen het proces van de beschuldigde Frie Palmers, maar ook dat van de juryleden zelf. De reeks focust vooral op zes van de twaalf uitgelote juryleden: Carl, Delphine, Noël, Joeri, Holly en Arnold. Wie van hen zal uiteindelijk een juiste rechter blijken? En wat maakt een mens schuldig, en wat niet?

Erwin Provoost, directeur-intendant VAF: “We volgen een assisenproces door de ogen van een aantal juryleden. De twaalf zit ingenieus in elkaar. De serie wordt bevolkt door sterk ontwikkelde personages die het proces elk op hun eigen manier zullen verwerken. De twaalf heeft ondertussen al zijn weg gevonden in het buitenland. Ik twijfel er dan ook geen moment aan dat deze nieuwe serie ook het Vlaamse publiek zal bekoren.”
© Thomas Nolf
© Thomas Nolf

De makers van De twaalf

De twaalf is tot stand kunnen komen dankzij de inspanningen van heel wat jong talent van hier. Het ijzersterke scenario werd geschreven door Bert Van Dael en Sanne Nuyens, de bedenkers van het internationaal gelauwerde Beau séjour. In combinatie met de verbluffende regie, in handen van Wouter Bouvijn, levert dat een reeks van internationale topkwaliteit op.

Bert Van Dael, scenarist en showrunner

Bert studeerde scenarioschrijven aan het Sint-Lukas (Brussel) en filosofie aan de KU Leuven. In 2012 schreef hij samen met Malin-Sarah Gozin de prijswinnende reeks Clan. Daarna volgde Beau séjour, een serie die hij samen met Sanne Nuyens bedacht en schreef voor productiehuis De Mensen. De reeks won de publieksprijs op het prestigieuze Séries Mania-festival en was de eerste Vlaamse serie die verkocht werd aan Arte. Beau séjour werd tevens wereldwijd verspreid als een Netflix original en werd lovend onthaald door onder andere de bekende Amerikaanse schrijver Stephen King.

Sanne Nuyens, scenarist en showrunner

Sanne studeerde net als Bert scenarioschrijven aan het Sint-Lukas in Brussel. Daarnaast rondde ze ook een opleiding culturele studies af aan de KU Leuven. Ze begon als scenariste met het schrijven van prijswinnende kortfilms. Daarna volgde Beau séjour, in samenwerking met Bert. Momenteel werkt ze aan het tweede seizoen van Beau séjour als scenarist en showrunner.

Wouter Bouvijn, regisseur

Wouter Bouvijn studeerde in 2012 af aan het RITCS in Brussel. Hij zal de geschiedenisboeken ingaan als de eerste Vlaamse filmmaker die een Student Academy Award, een ‘Student-Oscar’, in ontvangst mocht nemen voor zijn kortfilm Tweesprong. De film sleepte talloze prijzen in de wacht, waaronder de Ensor voor ‘Beste kortfilm’ in 2013 en de ‘Best International Short’ op het HollyShorts Filmfest in Los Angeles. Momenteel draait hij de nieuwe Vlaams-Nederlandse serie Red light, met actrices Carice Van Houten, Halina Reijn en Maaike Neuville in de hoofdrol.

De twaalf internationaal

De tiendelige fictiereeks De twaalf ging in april 2019 in wereldpremière in de officiële competitie van Canneseries, het internationale festival voor tv-fictie, en won er de prijs voor ‘Beste scenario’. In oktober volgt de Belgische première op het filmfestival van Gent. Intussen kunnen we met trots aankondigen dat alle vertoningsrechten wereldwijd verkocht zijn aan verschillende spelers. De internationale distributie is in handen van Federation Entertainment.


De internationale interesse voor De twaalf is vooral te danken aan de unieke invalshoek en de hoge kwaliteitsstandaard van de reeks.


Elly Vervloet, expert internationale coproducties drama VRT: “De twaalf is niet het zoveelste, klassieke ‘courtroom drama’. De focus ligt op hoe een assisenzaak inspeelt op de twaalf juryleden en omgekeerd: hoe het leven en het denkkader van elk jurylid zijn kijk op het proces beïnvloedt. Dat maakt van De twaalf een intelligente reeks die onder de huid kruipt. Doordat het verhaal en de personages je niet loslaten, krijgt De twaalf een hoog ‘bingewatch’-gehalte en dat is een extra troef. Resultaat is een reeks die zeer Vlaams en herkenbaar is voor ons, maar door zijn originaliteit en kwaliteit van een internationaal niveau is. Dat is de sterkte van onze fictiereeksen en dat maakt dat ze geliefd zijn bij een internationaal publiek.”
Peter Bouckaert, managing en creative director Eyeworks:
“Samen met Eén hebben we jarenlang gewerkt aan de scenario’s van
De twaalf. Vervolgens hebben we dankzij de steun van het Mediafonds die kwaliteit kunnen overbrengen in beeld. De combinatie van sterke scenario’s en geïnspireerde regie heeft de aandacht getrokken van talrijke buitenlandse omroepen en platformen. Het succes van De twaalf toont nog maar eens het belang en het potentieel van onze audiovisuele industrie als toekomstgerichte sector aan.”


Die internationaal bejubelde kwaliteit kwam mede tot stand dankzij de sterke samenwerking binnen de Vlaamse audiovisuele sector.

Paul Lembrechts, gedelegeerd bestuurder VRT: “Ik geloof heel sterk in de Vlaamse audiovisuele productiesector, en recent onderzoek heeft ook de cruciale rol van de VRT als motor voor die sector aangetoond. Dankzij onze inspanningen, en alle samenwerkingen die we aangaan, dragen we bij tot de tewerkstelling en professionalisering ervan. Onze fictie speelt intussen mee op wereldniveau en kan zeker tippen aan hetgeen de Scandinavische landen maken.”

Audiodescriptie en VRT NU

De twaalf is vanaf zondagavond 3 november te zien op Eén met audiodescriptie via de taalkeuze. Gelijktijdig is de aflevering met open audiodescriptie voor iedereen te zien op het kanaal van Ketnet. Daarnaast zullen alle afleveringen van De twaalf integraal te bekijken zijn op Eén via VRT NU meteen na de eerste uitzending op 3 november, zowel met als zonder audiodescriptie.

Personages

Frie Palmers (Maaike Cafmeyer)


De alleenstaande, beredeneerde schooldirectrice Frie Palmers kent grote hoogtes en laagtes. De vechtscheiding met haar grote liefde en vader van haar kind, Stefaan De Munck, heeft er diep ingehakt. Ze kan maar moeilijk accepteren dat hij zich van haar heeft afgekeerd. Wanneer ze verdacht wordt van de moorden op haar beste vriendin achttien jaar geleden en haar dochtertje Roos, schreeuwt ze haar onschuld uit.


Maaike Cafmeyer (°1973) studeerde in 1999 af als meester in de dramatische kunsten aan het Gentse Conservatorium. Maaike beleefde haar grote doorbraak op televisie door haar rol in Het geslacht De Pauw, Aspe, Eigen kweek en Bevergem. Naast het theater- en tv-werk duikt Maaike ook geregeld op in musicals en wordt ze veel gevraagd voor het inspreken van animatiefilms.

Stefaan De Munck (Johan Heldenbergh)


Stefaan is burgerlijke partij in het Milleniumproces. Hij geeft les op de middelbare school waar Frie directrice is. Jarenlang was hij ook met haar getrouwd. Intussen heeft Stefaan een nieuwe vriendin, Margot, ook een lerares op de school van Frie. Stefaan is een pragmatisch denker met een opvliegend karakter. Hij verwijt Frie de dood van zijn vriendin Brechtje en zijn dochtertje Roos.


Johan Heldenbergh (°1967) is een Vlaams acteur, screenwriter en (theater)regisseur. Hij is onder meer bekend van zijn hoofdrollen in het Oscargenomineerde The Broken Circle Breakdown, De helaasheid der dingen, Aanrijding in Moscou en The Zookeeper’s Wife.

Ari Spaak (Josse De Pauw)


Ari Spaak is de advocaat van Frie. Een professionele, betrouwbare rot in het vak die fel en snedig uit de hoek kan komen. Hij heeft intussen ook een vriendschapsrelatie opgebouwd met zijn cliënte en gaat volledig voor de vrijspraak.


Josse De Pauw (°1952) is een Belgisch theatermaker, regisseur en acteur. Hij speelde mee in meer dan 60 films, waaronder het Oscargenomineerde Iedereen Beroemd!. Op televisie was hij onder andere te zien in De Ronde, Met Man en Macht en Chausée d’Amour.

Brechtje Vindevogel (Lynn Van Royen)


Studente en dochter van de bekende dierenrechtenactivist Marc Vindevogel. Frie Palmers en Stefaan De Munck leert ze kennen tijdens een vakantiejob op het autosalon en ze vormen samen een hecht vriendengroepje. Na een oudejaarsfeestje verdwijnt ze en wordt haar lijk gevonden.


Lynn Van Royen (°1989) heeft ondanks haar jeugdige leeftijd al een behoorlijk palmares op haar naam staan. Zo was ze al te zien in onder andere De Ridder, Spitsbroers, Beau séjour en Tabula rasa. Recent speelde ze nog mee in de Vlaamse reeks De Dag, en nam ze de hoofdrol op zich in de succesvolle Vlaamse remake van De Luizenmoeder.

Carl Destoop (Zouzou Ben Chikha)


Perfectionist Carl Destoop denkt dat hij de beste rechter is van de groep en stort zich volledig op de zaak. Maar hij wordt afgeleid door zijn rebelse puberdochter Juliette die aan een autismespectrumstoornis leidt. Tijdens het proces moet hij zich met zijn gezin en met zichzelf verzoenen. Dat heeft een weerslag op zijn oordeel bij het arrest.


Zouzou Ben Chikha (°1971) is een acteur, muzikant en theatermaker. Samen met zijn broer Chokri Ben Chikha richtte hij in 2009 Action Zoo Humain op, bekend van producties als The Truth Commission, Flandrien en De Zwarte Schande. Sinds 2015 combineert Zouzou theater met televisie. Zo speelde hij mee in Bevergem en De Dag.

Delphine Spijkers (Maaike Neuville)


De bedeesde Delphine Spijkers wil onder haar juryplicht uit geraken. Haar man Mike is extreem manipulatief en dominant. Delphine begint in de beschuldigde Frie dezelfde jaloerse trekken van haar man te zien.


Maaike Neuville (°1983) is een Belgische theater- en filmactrice en filmregisseur. Nadat ze in 2005 afstudeerde als meester in de dramatische kunst aan de Studio Herman Teirlinck, stond ze in het theater met Rendez-vous, Miss Moskou & De Potloodmoordenaar en Stukken. Op televisie kreeg ze verschillende rollen in Van vlees en bloed, De Rodenburgs, Clan en De Dag. In 2017 regisseerde ze haar eerste kortfilm Perfect Darkness, die genomineerd werd voor een Ensor.

Noël Marinus (Piet De Praitere)


De oude playboy Noël Marinus voelt zich steeds minder belangrijk. Hij is niet meer de womanizer van vroeger, zijn carrière als fotograaf zit in het slop en hij zit financieel aan de grond. Door de vaderlijke vriendschap die hij ontwikkelt met jurylid Delphine, ontstaat er iets dat Noël nooit bij aanvang had kunnen denken.


Piet De Praitere (°1963) is een Vlaamse stand-upcomedian, acteur en schrijver. Als stand-upcomedian is hij voornamelijk bekend van de typetjes ‘Etienne met het open verhemelte’ en ‘Dikke Gilbert de la Tourette’. Naast zijn podiumvoorstellingen werkte Piet mee aan radio-en televisieprogramma’s zoals Studio Kafka, Comedy Casino en Bevergem.


Joeri Cornille (Tom Vermeir)


De morele Joeri Cornille nam samen met zijn oudere broer Björn het bouwbedrijf van zijn vader over. Joeri erfde de meeste aandelen en probeert orde op zaken te stellen. Dat was niet naar de zin van Björn. Terwijl Joeri in de jury zetelt, valt er echter een illegale zwartwerker van een stelling. Kan Joeri wel oordelen als jurylid terwijl hij zelf boter op het hoofd heeft?


Tom Vermeir (°1976) is een Vlaams acteur en muzikant. Tom vertolkte rollen in heel wat televisieseries, waaronder Rang 1, Zuidflank en De Dag. In 2016 had hij een hoofdrol in de langspeelfilm Belgica van Felix Van Groeningen.

Holly Ceusters (Charlotte De Bruyne)


De rijke ouders van Holly Ceusters zijn acht jaar geleden overleden tijdens een homejacking. Holly maakte zo, als burgerlijke partij, al een assisenproces mee. Door haar deelname aan de volksjury van dit proces wil Holly onbewust een streep zetten onder haar verleden en in het reine komen met zichzelf.


Charlotte De Bruyne (°1990) is een Belgische actrice en theatermaakster. In 2011 maakte ze samen met Nathalie Verbeke haar eerste eigen voorstelling XXXO waarmee ze een Total Theatre Award voor ‘Beste jonge werk’ op het theaterfestival van Edinburgh wonnen. Charlotte is bekend van rollen in langspeelfilms zoals Flying Home, Achter De Wolken en Niet Schieten. Op televisie speelde ze onder meer in Vriendinnen en De Ridder.

Arnold Briers (Peter Gorissen)


Arnold Briers staat na de dood van zijn vrouw Elvira alleen in het leven. Hij is opzichter bij de apen in een kleine zoo en brengt zijn tijd hoofdzakelijk door met zijn lievelingsaapje Tommy. Arnold voelt zich alleen op de wereld en mist zijn vrouw. Zijn beeld van de maatschappij wordt tijdens de rechtszaak steeds negatiever.


Peter Gorissen (°1955) is een Belgisch acteur en theaterregisseur. In 1977 studeerde hij af aan de Studio Herman Teirlinck, waarna hij zich bijschoolde aan de University of California in Los Angeles. Hij speelde vele theatervoorstellingen, met rollen in onder meer Rocky Horror Show, Het Gezin van Paemel, Katarakt en aXes. Daarnaast speelde Gorissen ook rollen in de langspeelfilms De Hel van Tanger, Dossier K en De Patrick.

Afleveringen

Aflevering 1: Frie

De gerespecteerde schooldirectrice Frie Palmers staat terecht voor een dubbele moord: op haar beste vriendin Brechtje achttien jaar geleden en recent op haar dochtertje Roos. Frie pleit onschuldig. Twaalf gewone burgers worden uitgeloot als volksjury in het proces en moeten over haar lot beslissen. Maar niet iedereen heeft evenveel zin om te zetelen in wat een heftig proces belooft te worden.

Aflevering 2: Donald

Politieagent Donald Vantomme heeft jaren gefaald in zijn onderzoek naar de moord op Brechtje Vindevogel. Zijn collega Eliane Pascual kwam pas later op de zaak en stuurde het onderzoek wel de juiste richting in. De juryleden proberen hun eigen levens te combineren met de rechtszaak. De morele Joeri wordt in zijn bouwbedrijf voor een dilemma geplaatst en Delphine heeft problemen met haar dominante echtgenoot.

Aflevering 3: Eliane

Met een overtuigende uitleg zet agente Eliane Pascual in de rechtbank uiteen hoe ze Frie Palmers heeft kunnen vatten voor de moord op haar beste vriendin Brechtje en haar dochtertje Roos. In de volksjury wordt Holly Ceusters scheef bekeken door Carl omdat ze heeft gelogen over haar achternaam. Holly lijkt ook nogal losjes om te gaan met mannen. En dat blijkt jurylid Joeri niet zo erg te vinden.

Aflevering 4: Marc

Marc Vindevogel, vader van slachtoffer Brechtje, getuigt in de rechtbank wat volgens hem de rol van de veeboeren was bij Brechtjes dood. Hij blijkt een haat-liefdeverhouding te hebben met beschuldigde Frie Palmers. Jurylid Carl Destoop wordt afgeleid van het proces door zijn puberdochter Juliette die zich rebels gedraagt. Ook jurylid Joeri heeft veel aan zijn hoofd. Holly probeert eerlijk tegen hem te zijn en de waarheid kwetst.

De korte inhouden van afleveringen 5 tot en met 10 worden later vrijgegeven via de programmakolommen.

De twaalf, vanaf 3 november elke zondagavond om 21.05 uur op Eén. Na de eerste uitzending is de reeks integraal te bekijken op Eén via VRT NU.

 

Persmap De twaalf.pdf

PDF - 1.3 Mb

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 52 1043 Brussel