Deze negen acts stoten door naar de shows van The greatest dancer van Vlaanderen

Zaterdag 4 maart 2023 - De afgelopen weken kreeg alle danstalent in Vlaanderen kreeg de kans om zich te tonen op het podium van The greatest dancer van Vlaanderen op Eén. Maar nu is de speeltijd voorbij… Uit alle dansers die de spiegel open kregen, kozen de coaches Laurien Decibel, Annabelle Lopez Ochoa en Niels Destadsbader de voor hen sterkte dansers uit. De acts waarmee zij The greatest dancer van Vlaanderen denken te kunnen winnen. Meteen ligt het niveau een pak hoger, want alleen de sterkste dansers blijven in de wedstrijd.

De negen acts die doorstoten naar de shows van The greatest dancer van Vlaanderen zijn: Luana Manuka, CompAni-One, Southside, Com.Plete, Daan Benaets, Mattias Jacobs, Ivan Holy Pop, Melvin & Kiran, en Yoshadiinho. Zij konden het publiek én de coaches het meest overtuigen. Alle dansers nemen het nu tegen elkaar op in de shows, en alleen de besten kunnen doorstoten naar de halve finale en de finale.

Elke coach koos drie acts uit waarmee ze verder werken in de shows en denken te kunnen winnen.

Voor coach Laurien zijn dat:

  • Luana
  • CompAni-One
  • Southside

Voor coach Annabelle zijn dat:

  • Com.Plete
  • Daan
  • Mattias

Voor coach Niels zijn dat:

  • Ivan Holy Pop
  • Melvin & Kiran
  • Yoshadiinho

Leer de negen acts kennen

Luana (23, uit Vilvoorde)

Luana danst al sinds haar kindertijd en is intussen uitgegroeid tot een polyvalente danseres die thuis is in verschillende stijlen. Sinds een jaar werkt ze als professionele danseres. Zo danste ze al mee als een van de achtergronddanseressen bij programma’s zoals The voice van Vlaanderen en James de Musical. Luana vindt het heel belangrijk om zich te blijven bijscholen en nieuwe stijlen correct aan te leren en te brengen. Zo heeft ze in het verleden een half jaar gestudeerd aan het Broadway Dance Center in New York, volgt ze nog regelmatig workshops en doet ze mee aan freestyle battles.

Laurien over Luana: "Deze sterke jonge vrouw gaat ons meenemen naar haar veelzijdige wereld. Luana is gedreven door passie, samen met een kritische blik. Waardoor ze altijd zal pushen om haar beste te zelf te kunnen tonen aan de wereld."

CompAni-One (18 - 30 jaar, uit Gent)

CompAni-One is een modern dansgezelschap onder leiding van Anneke Ghysens. Als finaliste van So you think you can dance en The ultimate dance battle weet zij als geen ander hoe het is om deel te nemen aan een danscompetitie op televisie. In 2016 richtte ze CompAni-One op, een gezelschap bestaande uit dansers in opleiding en/of dansers aan de start van danscarrière. De compagnie bestaat uit negen dansers die elk sterk staan in hun individuele kracht en stijl maar toch nog steeds zichzelf overstijgen als ze samen dansen als één entiteit, als groep.

Laurien over CompAni-One: "Een team van warriors klaar om het gevecht aan te gaan. Technisch beresterk en steeds strevend naar de perfectie. Klaar om pirouettes te gaan draaien rond de competitie. CompAniOone isn’t coming to play."

Southside (18 tot 21 jaar, uit Lommel)

Southside bestaat uit Soraya (18), Lexi (21) en Rachel (21), drie danseressen die elkaar twee jaar geleden leren kennen hebben in het wedstrijdteam van de danscrew C-Fam. Ze zijn sindsdien de beste vriendinnen en houden van sleepovers, shopping trips en filmavondjes. Ze hebben nog nooit enkel met hun drietjes opgetreden maar speciaal voor The greatest dancer van Vlaanderen vormen ze een trio. De drie dames dromen ervan om bij grote internationale artiesten te dansen, dus ze zitten bij de juiste coach! Laurien danste al bij Dua Lipa, Jennifer Lopes en Camila Cabello. Van haar kunnen ze dus het heel veel leren.

Laurien over Southside: "Mijn drie jonge maar krachtige meisjes met een grote drijfkracht, maar vooral heel veel hart voor dans. Klaar om de wereld te veroveren. Maar eerst beginnen we met Vlaanderen!"

Com.Plete (17 - 25 jaar, uit Leuven)

Com.Plete is een hedendaagse danscompagnie van de dansschool Dance Action in Leuven, opgericht door Pélé (25) en Jonas (25). Toen Pélé en Jonas dertien jaar oud waren, hadden ze al hun eerste ‘compagnie’ opgericht en traden ze op in de garage. Vandaag staan ze met hun compagnie op diverse podia en raken ze complexe thema’s aan via dans. Pélé en Jonas zijn choreografen van dienst, Pélé danst ook mee met Simon (21), Renke (17), Linde (18) en Kaat (17).

Annabelle over Com.plete: "Com.plete is een groep die bestaat uit hele mature, sterke dansers. Met twee choreografen in hun midden zijn ze erg creatief en ruimdenkend over wat moderne dans te bieden heeft. Ze maken me nieuwsgierig naar wat ze allemaal uit hun mouw tevoorschijn zullen toveren."

Daan (18, uit Sint-Truiden)

Daan heeft als kleine jongen altijd gedanst in de living maar hij is pas vier jaar geleden echt gestart met danslessen in een dansschool. Hij is een ruw talent en een harde werker: op korte tijd schoolde hij zich in klassiek ballet, jazz en moderne dans en werd hij al beloond met verschillende prijzen op wedstrijden. Daan is nog zoekende naar zichzelf en weet nog niet of hij verder wil in dans of toch rechten wil gaan studeren. Misschien kan The greatest dancer van Vlaanderen hem wel een duwtje in de juiste richting geven.

Annabelle over Daan: "Daan is een bijzonder talent, hij is nog maar vier jaar aan het dansen en het is ongelofelijk hoe ver hij nu al in zijn techniek staat. Ik beschouw dansers als een ruwe blok klei waarmee ik kan gaan boetseren. En als ik Daan zie, dan gaan mijn handen jeuken."

Mattias (16, uit Ottenburg)

Mattias is een allround danser. Hij is als kind gestart met hiphop maar heeft zich de laatste jaren verdiept in modern. Hij is een zeer gevoelsmatige danser en leeft voor zijn passie. Toen hij enkele jaren geleden tijdens een dansles twee permanente breuken in zijn rug opliep, stond zijn wereld even stil. Ondanks de zware blessure blijft hij gaan voor wat hij het liefste doet: dans. Hij droomt ervan om in het buitenland workshops te mogen volgen bij gerenommeerde choreografen en hij ziet The greatest dancer van Vlaanderen als de eerste stap in de juiste richting.

Annabelle over Mattias: "Mattias danst op een hele intuïtieve manier. ​ Hij is nog maar 16 jaar oud en kan zowel kwetsbaar als gecontroleerd dansen. Een echte artiest. Hij heeft meer dan één snaar op zijn viool en dat maakt hem een van de potentiële winnaars van The greatest dancer van Vlaanderen."

Ivan Holy Pop (27, uit Antwerpen)

Ivan verhuisde van Portugal naar België toen hij twaalf was. Hij heeft pas vrij laat zijn liefde voor dans ontdekt, maar sindsdien kan hij zich geen leven zonder dans meer voorstellen. Hij is gespecialiseerd in popping met invloeden van hiphop en breakdance en hij hoopt dat hij van dans zijn beroep kan maken. Als alleenstaande vader is het niet altijd makkelijk om voor die droom te gaan, maar hij heeft een nachtjob als dispatcher in een takelbedrijf aangenomen om zich zo overdag te kunnen focussen op de twee belangrijkste zaken in zijn leven: zijn dochter, Aaliyah, en dans.

Niels over Ivan: “Ivan is een hele fijne en knappe vent. Een type dat iedereen ziet binnenkomen. Maar… Dan moet hij nog beginnen dansen. Ivan is klaar om Vlaanderen te laten zien wat popping is. Het liefst tot in de finale! Eén ding is nu al zeker: als hij wint, gaan de poppen aan het dansen.”

Melvin en Kiran (11, uit Antwerpen)

Melvin en Kiran (beiden 11 jaar) zijn de jongste breakers op het podium van The greatest dancer van Vlaanderen. Ze dansen al sinds ze kunnen lopen en ze hopen met hun breaking tricks Vlaanderen te veroveren. Ze hebben elkaar leren kennen op de breaking school van Sam Revell, oprichter van de Battle Droids crew en het brein achter hun knallende choreo’s. Deze twee beste vrienden staan vaker op hun handen dan op hun voeten en ze houden ervan om nieuwe tricks te bedenken.

Niels over Melvin en Kiran: “Melvin en Kiran zijn kleine jongens met een groot talent. Op hun elfde zijn het nu al echte showbeesten. De camera houdt van hen en omgekeerd. En dat zal met het publiek niet anders zijn. Zij zijn nu al een van de favorieten om deze wedstrijd te winnen.”

Yoshadiinho (21, uit Antwerpen)

Yoshi is een geboren danser. Als kind al was hij bezeten door Michael Jackson. Hij bestudeerde urenlang videotapes en imiteerde de iconische dansmoves tot in de perfectie. Sinds een viertal jaar is Yoshi zich meer beginnen interesseren in afrodans, een stijl die hem na aan het hart ligt vanwege zijn Congolese roots. Het liefste doet Yoshi aan freestyle: hij voelt het ritme van de muziek en stemt zijn bewegingen hier op af. Via zijn deelname hoopt hij de stijl afro wat meer op de kaart te zetten en een inspiratie te zijn voor anderen: het maakt niet uit waar je vandaan komt of hoe breed je het hebt, dans zal er altijd voor je zijn.

Niels over Yoshadiinho: “Als Yoshi lacht, schijnt de zon in de studio. Hij heeft zichzelf alles aangeleerd, wat ongelooflijk straf is. Maar het zorgt er ook voor dat hij danst als niemand anders en dat maakt hem uniek. Misschien zorgt dat er wel voor dat hij The greatest dancer van Vlaanderen kan winnen.”

De shows

De drie coaches van The greatest dancer van Vlaanderen gaan aan de slag met hun drie kandidaten om hen zo goed mogelijk klaar te stomen voor de drie shows:

De Belgisch-Colombiaanse Annabelle Lopez Ochoa is een van de meest gevraagde choreografes in de hele wereld. Choreografe en danseres Laurien Decibel werkt al acht jaar in Los Angeles waar ze mag dansen met onder andere Dua Lipa en Jennifer Lopez. En Niels Destadsbader is dé populairste artiest van Vlaanderen en een van de weinigen die tijdens zijn show met dansers werkt. Niels heeft niet alleen oog voor présence, persoonlijkheid, uitstraling en podiumvastheid, ook een straf verhaal kan hem raken. Tijdens de shows wordt Niels bijgestaan door zijn vaste choreograaf Roy Julen.

De drie coaches nemen elk hun top drie acts mee naar de shows. Alle dansers kregen voor de eerste grote show (uitzending op 11 maart) dezelfde opdracht: “wat maakt jou uniek?” Daarmee moeten ze opnieuw het publiek, dat stemt in de studio, overtuigen. De zeven dansers met de hoogste scores stoten door naar de halve finale. Na die halve finale vallen er nog twee kandidaten af, en in de finale nemen de beste vijf dansers het tegen elkaar op. Welk danstalent stijgt boven zichzelf uit, kroont zich tot The greatest dancer van Vlaanderen en wint de geldprijs om verder in zijn danscarrière te investeren?

The greatest dancer van Vlaanderen: elke zaterdag om 20.20 uur op Eén en via VRT MAX.

The greatest dancer van Vlaanderen is een programma van Fremantle voor Eén.

Robin De Veen

Communicatieverantwoordelijke VRT 1

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met