Skip to Content
Die huis met Stefaan Degand: "Iedereen moet weten wat voor een schoon madam Julie was"

Die huis met Stefaan Degand: "Iedereen moet weten wat voor een schoon madam Julie was"

Bijzondere en emotionele aflevering, morgenavond op Eén

Wanneer Stefaan Degand aankomt op het domein van Die huis in Zuid-Afrika, wordt hij door gastheer Eric Goens begroet als de Brad Pitt van Vlaanderen. Iets wat de acteur graag herhaalt als hij de eerste locals ontmoet. "I'm the Brad Pitt of Flanders" roept hij.

Maar van bij het eerste gesprek is het duidelijk wat de missie van Stefaan is. "Ik ben hier voor Julie. ik ben hier niet voor mezelf. Iedereen moet weten wat voor 'schoon madam' Julie was.” De komende uren zal Stefaan een ode brengen aan zijn Julie. 24 uur in Die huis, 24 uur vol verdriet, warmte, hoop, liefde, en waar de grappen en grollen constant om de hoek loeren.

"We hebben er alles uitgehaald wat erin zat"

Voor het eerst praat Stefaan op televisie over de dood van zijn vrouw Julie en hun ongeboren kind. Julie overleed in de zomer van vorig jaar aan een bacteriële hersenvliesontsteking. Ze is dan 31 jaar en 6 maanden zwanger van hun tweede kind. "Ik heb zitten roepen in haar gezicht dat ze moest vechten, maar ze heeft me niet gehoord. Op twee uur tijd heeft die bacterie alles kapot gemaakt."

Van het ene moment op het andere is Stefaan de liefde van zijn leven kwijt. 12 jaar waren ze samen. “We hebben er alles uitgehaald wat erin zat. We hebben niks laten liggen. Ik was gek op haar. Zij was gek op mij. We waren gek op elkaar."

Een tweestemming lied

De eerste dagen na de dood van Julie waren wezenloos. Hoe moet het nu verder? Er is het dilemma van het ongeboren kind. Had iemand iets meer kunnen doen om hen te redden? Kan ik ons dochtertje Mila wel opvoeden? Zal ik een goede papa zijn? Op deze schuldvraag en op de andere vragen moest Stefaan een antwoord vinden. Op een filosofische, warme en ontwapenende manier deelt Stefaan in Die huis de antwoorden die hij het voorbije jaar heeft gevonden.

“Ik zing nu een tweestemmig lied. En de tweede stem is verdriet. Soms krijgt die de eerste stem, soms gaat die ook terug liggen naar de tweede stem. Die zal er altijd zijn.” Terwijl Stefaan aan de fotomuur naar een trouwfoto van zijn vrouw kijkt, haalt hij herinneringen op. “Mijn eerste serieuze zin tegen Julie was dertien jaar geleden: “Zeg, als je mij een beetje te druk vindt, moet je het maar zeggen." En haar antwoord was: "Waar heb jij het over?" Geweldig, he!”. Het nummer van hun openingsdans 'For your love I will do anything' van Stevie Wonder vat hun relatie dan ook wondermooi samen. 

Zoals Stefaan het zelf samenvat. “Ik klungel lekker verder, maar wat een schoon madam was Julie.”  Na 24 uur in Die huis zal heel Vlaanderen het ook weten.

Die huis: dinsdag 13 november om 20.40 uur op Eén.

Die huis is een programma van Het NieuwsHuis voor Eén.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos