Dierendokters 24/7: unieke blik achter de schermen van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent

Eén en productiehuis 100.000Volts.TV hebben hun camera's opnieuw geïnstalleerd. In Dierendokters 24/7 registreren de makers van de succesvolle documentairereeksen Spoed 24/7 en Kinderziekenhuis 24/7 elf weken lang het leven in en rond de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent, die tot de wereldtop behoort. Dierendokters 24/7 toont niet alleen het wel en wee van grote en kleine dieren en hun baasjes, maar volgt ook de studenten en artsen tijdens lessen, practicums en examens. Het resultaat is een bijzondere mix van humoristische, spannende en emotionele verhalen in een boeiende en ongeziene wereld.

Dierendokters 24/7: vanaf 25 april elke donderdag om 20.40 uur op Eén.

Ontroerende verhalen

Net als in Spoed 24/7 registreren verschillende vaste camera’s alles vanaf een afstand. Dierendokters 24/7 volgt de grote en kleine verhalen van onder andere paarden, runderen, geiten, honden, katten, kippen, schildpadden, hagedissen, slangen en van hun baasjes. De 24/7-reeks toont ook de realiteit waarmee professoren, dierenartsen, technische medewerkers en studenten op de faculteit Diergeneeskunde dag in dag uit te maken krijgen. Er werd gefilmd op verschillende locaties, in opnameboxen, operatiekwartieren, onderzoekskamers, hospitalisatieruimte, wachtkamers, leslokalen, de varkenscampus en tal van stallen.

De faculteit Diergeneeskunde in Merelbeke is voor veel dieren de laatste kans. Een dier komt er meestal pas terecht wanneer een dierenarts alle mogelijkheden heeft uitgeput om te helpen. Ook als het minder goed gaat, tonen de camera’s de soms onverbiddelijke realiteit.

 

Unieke locatie

Zes weken lang filmde Dierendokters 24/7 in de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent in Merelbeke. Jaarlijks worden er ongeveer 20.000 dieren behandeld in de 50.000 m² stallen en klinieken. Bijna 2.000 studenten, waarvan meer dan een kwart uit het buitenland komt, volgen er de zware opleiding tot dierenarts. Ook de dieren komen soms van ver. Dat is niet verwonderlijk, want de faculteit heeft een uitmuntende reputatie. De opleiding diergeneeskunde van de Universiteit Gent belandde in 2018 voor het tweede jaar op rij op nummer één in de Shanghai Ranking of Academic Subjects.

Prof. dr. Frank Gasthuys, decaan faculteit Diergeneeskunde Universiteit Gent:

"Dierendokters 24/7 zorgt ervoor dat het grote publiek écht achter de schermen van onze faculteit kan kijken. Het is goed dat alle aspecten van de opleiding diergeneeskunde in deze reeks aan bod komen. We verzorgen immers niet enkel dieren van klein tot groot maar geven ook les aan meer dan duizend studenten. Tezelfdertijd doen we aan toponderzoek waardoor we sinds twee jaar de nummer 1 van de wereld zijn op de Shanghai Ranking. We kijken terug op een hechte en professionele samenwerking. We zijn dan ook fier op het eindresultaat."

Korte inhouden

Aflevering 1 | donderdag 25 april

Voor de studenten van het eerste masterjaar staat er een les ‘klinisch onderzoek van het rund’ op het programma. Ze mogen Peter de os onderzoeken. Maar Peter is niet zomaar een rund… Merrie Electra en haar veulen worden vanuit Noord-Frankrijk naar de faculteit gebracht. De merrie is erg vermagerd, en ook het veulen ziet er zwak uit. Oscar is een piepkleine Chihuahua die amper 1 kilo weegt: nét voldoende voor de hartoperatie die hij nodig heeft.

Aflevering 2 | donderdag 2 mei

Lies is studente aan de faculteit en heeft één van haar vijftig geitjes meegebracht voor een onderzoek en hopelijk een behandeling. Geitje Ophelia is immers hermafrodiet. Zij (of hij) is dus zowel mannelijk als vrouwelijk en dat is in de geitenwereld erg vervelend. Poes Pita is vijf jaar en wil plots niet meer eten. Bij katten betekent dat steevast dat ze zich niet goed voelen en de dierenartsen moeten dus op zoek naar de oorzaak. Kiran is een jonge hengst met een gebroken been. Hij moet geopereerd worden en Eva mag daarbij assisteren. Ze volgt een specialisatieopleiding chirurgie. Maar de operatie blijkt veel moeilijker dan verwacht.

Aflevering 3 | donderdag 9 mei

Het veulen van merrie Electra heeft na de geboorte niet genoeg goede biestmelk gekregen. Ze is daardoor heel vatbaar voor infecties. De dierenartsen vrezen dat het veulen inderdaad al een infectie van de gewrichten heeft opgelopen. Dokus is een speurhond. Hij wordt wel eens ingezet om vermiste personen terug te vinden. Maar het gaat niet goed met Dokus en op de faculteit moeten de dierenartsen uitzoeken wat er precies aan de hand is. Goldie is een kip. Haar baasjes zijn erg aan haar gehecht. Maar Goldie heeft iets aan haar snavel dat doet denken aan pokken, een erg besmettelijk virus.

De korte inhouden van aflevering 4 tot en met 11 worden via de programmakolommen bekendgemaakt.

Over de makers

Dierendokters 24/7 is een productie van 100.000Volts.TV, een onafhankelijk productiehuis dat in september 2014 werd opgericht door Stef Soetewey. Stef Soetewey was vroeger medeoprichter en managing director van Kanakna Productions. 

Dierendokters 24/7: vanaf 25 april elke donderdag om 20.40 uur op Eén.

Dierendokters 24/7 is een programma van 100.000Volts.TV voor Eén.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 52 1043 Brussel