Dieter Coppens aan de slag met de speciale eigenschappen van zeven dierenhelden: de uil, de slang, de alpaca, de sidderaal, de gans, het varken en de mug
In het tweede seizoen van Copy beest gaat Dieter Coppens zeven inspirerende uitdagingen aan, samen met zeven nieuwe, fascinerende dieren: de uil, de slang, de alpaca, de sidderaal, de gans, het varken en de mug.
Mens en dier slaan de handen en poten in elkaar om deze uitdagingen tot een goed einde te brengen. Daarvoor moet Dieter vertrouwen op de speciale eigenschappen van de dieren. Zo wordt Dieter onder andere papa van enkele pasgeboren ganzen om samen met hen te kunnen vliegen, probeert hij samen met de mug ongemerkt iemands DNA te bemachtigen, en wil hij de kerstboom van Antwerpen verlichten met de elektriciteit van een sidderaal.
Slaagt Dieter in al zijn opdrachten? De band tussen Dieter en zijn dieren is sterker dan ooit en dat resulteert in straffe, emotionele en inspirerende verhalen over dieren en mensen.
Copy beest, vanaf zaterdag 1 april, elke week om 20.15 uur op Eén
Copy beest is een programma van De Mensen voor Eén
AFLEVERING 1: GANS ( 1 april 2017)
De gans wordt ook wel eens de perfecte waakhond genoemd. Ze blazen, durven aan te vallen en maken veel kabaal. Maar als je van bij de geboorte hun vertrouwen kan winnen, volgen ze je blindelings.
Kan Dieter papa worden van een kroost ganzen en samen met hen gaan vliegen?
Met goedkeuring van Havenschepen Marc Van Peel, probeert Dieter samen met zijn ganzen en zijn neef Maarten Coppens over de Haven van Antwerpen te vliegen, maar dan ‘gans anders’.
AFLEVERING 2: UIL ( 8 april 2017)
De uil, bezieler van de Fabeltjeskrant en wijze vriend van Harry Potter. Je ziet hem bijna nooit want hij vliegt geruisloos boven onze hoofden. Met zijn perfect gehoor en zicht, vangt hij prooien nog voor wij ons van zijn aanwezigheid bewust zijn.
Kan Dieter met behulp van een uil de perfecte diefstal plegen? Partner in crime en valkenier Gerard van der brink helpt Dieter bij het trainen van een uil tot meesterdief.
AFLEVERING 3: ALPACA ( 15 april 2017)
Alpaca’s zien er misschien niet zo slim uit, maar dankzij hun uniek afweersysteem dragen ze bij tot het onderzoek naar gevaarlijke bloedziekten. Dankzij hun rode bloedcellen kunnen ze iets dat niemand anders kan: overleven op zeer grote hoogte. Daarnaast is ook hun wol erg kostbaar en zorgt deze voor een bron van inkomsten voor heel wat arme boeren, vrouwen en kinderen.
Kan Dieter een kudde alpaca’s veilig naar een wolboerderij in een bergdorp hoog in de Andes loodsen zonder onderweg in elkaar te stuiken? Dieter helpt met deze wolboerderij ontwerpster Ellen Kegels haar droom verwezenlijken en daarmee ook het leven van een heel bergdorp.
AFLEVERING 4: MUG (22 april 2017)
Muggen zijn we liever kwijt dan rijk. Ze bezorgen ons slapeloze nachten en irritante jeuk en dat alles omdat ze een klein druppeltje bloed nodig hebben om zich voort te planten.
Maar dat druppeltje bloed bevat wel al jouw DNA en daar is die mug zomaar mee weg?
Kan Dieter ongemerkt DNA van iemand verkrijgen met behulp van een mug? En wat kan hij daarmee vaststellen?
De lichamen van Coppens stellen zichzelf beschikbaar voor de test.
AFLEVERING 5: SIDDERAAL ( 29 april 2017)
De sidderaal is een blinde, zwemmende batterij die dodelijke stroomstoten kan geven, veel meer weten we eigenlijk niet over dit mysterieuze dier. Maar, misschien biedt hij wel dé inspiratie om ons energieprobleem op te lossen?
Kan Dieter een lamp doen branden met behulp van de stroomstoten van een sidderaal?
Met de goedkeuring van burgemeester Bart De Wever probeert Dieter de kerstboom van Antwerpen van licht te voorzien.
AFLEVERING 6: VARKEN ( 6 mei 2017)
Varkens zijn niet de meest aantrekkelijke dieren. Ze liggen in de modder, ze stinken en worden vetgemest voor onze eigen vleesconsumptie.
Maar, tegelijk zijn ze best schattig, behoren ze tot de slimsten der dieren en hebben ze een behoorlijk goede neus.
Kan Dieter een varken trainen tot truffeljager? Sterrenchef Gert De Mangeleer rekent op Dieter en zijn knorrende speurneus voor het perfecte zwarte goud.
AFLEVERING 7: SLANG ( 13 mei 2017)
Elk jaar sterven honderdduizend mensen aan een slangenbeet. Niet moeilijk dat velen de slang liever dood dan levend zien.
Toch heeft de wetenschap naast de productie van antigif in slangengif een nieuwe bondgenoot gevonden in het onderzoek naar medicijnen tegen kanker en hartziekten.
Kan Dieter een slang vangen in de jungle van Costa Rica en met het gif helpen om mensenlevens te redden?
Gifdokter Bryan Fry en bioloog Mahmood Sasa staan Dieter bij in zijn zoektocht.
Copy beest, vanaf zaterdag 1 april, elke week om 20.15 uur op Eén
Copy beest is een programma van De Mensen voor Eén