Skip to Content
Dieter Coppens en Kevin opnieuw op pad voor De warmste week in nieuwe Down the snow

Dieter Coppens en Kevin opnieuw op pad voor De warmste week in nieuwe Down the snow

Ze liften van koud Rusland naar warm Vlaanderen ten voordele van vzw GimmeShelter

Dieter Coppens en Kevin, uit het eerste seizoen van Down the road, gaan binnenkort opnieuw een grote uitdaging aan: in een nieuwe Down the snow liften ze speciaal voor De warmste week van Rusland naar België om zo geld in te zamelen voor het goede doel GimmeShelter, een vzw die zich inzet voor daklozen in Vlaanderen. Het avontuur van Dieter en Kevin is te volgen via de website en de sociale media-kanalen van Eén. Het volledige reisverslag is op op 31 december te zien op Eén en al vanaf 24 december online te vinden bij Eén op VRT NU.

Meer dan 3000 kilometer liften voor het goede doel

Vorig jaar beleefden Dieter en Kevin tijdens De warmste week een ongelofelijk avontuur toen ze van Finland naar Wachtebeke reisden. Enkele weken geleden klopte Kevin aan bij Dieter met de vraag of ze dit jaar opnieuw iets konden doen voor het goede doel. Maar dit jaar voor de daklozen.

Kevin vertelt: "Toen ik met Dieter naar het optreden van Bazart ging in Brussel, zag ik veel daklozen met kindjes. Dan brak mijn hart. Dan krijg ik onmiddellijk tranen. Toen heb ik een klik in mijn hoofd gemaakt: ik ga hen helpen. Ik moet hen een warm dak geven."

Daarom trekken ze er dit jaar weer op uit, van Rusland naar België, en liften ze meer dan 3.000 kilometer voor het goede doel. Dieter en Kevin beginnen op woensdag 18 december op het Rode Plein in Moskou aan hun liftavontuur. Het wordt een reis waarbij ze op zoek gaan naar vervoer, onderdak en warmte. Want net als vorig jaar zijn ze volledig aangewezen op de warmte van de mensen die ze onderweg tegenkomen. Het doel is om voor Kerstmis aan te komen in Kortrijk, en dankzij de actie geld in te zamelen voor het goede doel.

Dieter Coppens: "Na ons ongelofelijk avontuur vorig jaar had ik eigenlijk niet echt plannen om nog eens op pad te gaan. Tot Kevin zelf kwam aankloppen met het idee om iets voor de daklozen te doen. Toen dacht ik: dit moeten we doen! Ik schrik van het feit dat dakloos worden iedereen kan overkomen. Het moet maar even tegenzitten en je leven ziet er plots helemaal anders uit."

Steun Dieter en Kevin en maak De warmste week echt de warmste

Dieter en Kevin hopen dat Vlaanderen samen met hen van de week voor kerst echt de warmste week van het jaar maakt. Kijkers kunnen Dieter en Kevin steunen door Down The Snow te sms’en naar 4342 of een steunkaart te kopen via een.be. Dieter en Kevin liften dit jaar voor GimmeShelter, een vzw die zich inzet voor daklozen in Vlaanderen. Want in een warme samenleving hoort niemand op straat te slapen - maar toch is dat exact wat duizenden mensen in Vlaanderen moeten doen:

Ron Maes, initiatiefnemer van GimmeShelter: "We komen via televisie en het nieuws veel in aanraking met rampspoed in het buitenland. Maar vaak heel wat minder zichtbaar is de miserie in ons eigen land. Denk daarbij aan de vele duizenden daklozen die een mensonwaardig bestaan leiden. ​ In een land als België zijn er gelukkig initiatieven vanuit de overheid. Met GimmeShelter ondersteunen wij deze initiatieven op verschillende vlakken. Langs de ene kant zetten we in op dringende noden op korte termijn, maar langs de andere kant is het onze missie en ambitie om ​ daklozen structureel te helpen om hun situatie om te buigen naar een nieuw begin als volwaardige deelnemer aan onze maatschappij.
Onze vzw wil bruggen bouwen tussen organisaties en de Vlaming, hen dichter bij elkaar brengen. Daarnaast willen we het verschil maken in de kleine dingen die belangrijk zijn in een menswaardig bestaan. We zetten in op hulp rechtstreeks naar de daklozen toe, onder andere door hen van warme, waterdichte kleding, thermisch ondergoed, handschoenen en degelijke schoenen te voorzien in de winter. Ook ondersteunen we andere daklozeninitiatieven en -shelters. Zo installeerden we een industriële keuken bij daklozenshelter Victor4 zodat de vrijwilligers lekker kunnen koken voor de daklozen. Het klinkt banaal, maar zonder degelijke keuken kan je niet koken voor 200 mensen. We werken ook aan een buddy-systeem voor daklozen, waarbij we elke dakloze in contact willen brengen met een buddy, in het 'normale' leven die zich over de daklozen bekommert. We zijn dan ook enorm blij dat we dit jaar de steun van Down the snow krijgen. Het succes van De warmste week toont dat er heel veel warmte onder de Vlamingen is, meer en meer vrijwilligers en schenkers. De ondersteuning van Down the snow zal ons helpen om nog veel meer te doen, in heel Vlaanderen, zowel in ondersteuning van andere initiatieven als rechtstreeks naar daklozen toe.

Dieter en Kevin gingen zelf een kijkje nemen in daklozenshelter Victor4, dat steun krijgt van GimmeShelter. De video van hun bezoek is hieronder te bekijken.

Het liftverhaal van Dieter en Kevin is tijdens De warmste week te volgen op een.be/downthesnow.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos