Dieter Coppens, Niels Destadsbader en zes andere mannen tonen hun engagement én lichaam voor 'Kom op tegen Kanker, alles in de strijd'

Maandag 10 oktober 2022 - Vanaf donderdag 20 oktober gaan acht bekende mannen helemaal uit de kleren op Eén in het nieuwe Kom op tegen Kanker, alles in de strijd. Je leest het goed: de acht, waaronder Niels Destadsbader en Dieter Coppens, gaan als apotheose van een dansopleiding tijdens een stripact in het Kursaal Oostende op 26 oktober, helemaal naakt. Maar ze doen dat niet zomaar. De acht mannen hebben een missie. Ze tonen niet alleen hun lichaam, maar vooral hun engagement en gooien daarvoor alles in de strijd.

De driedelige reeks wil met de entertainende en spraakmakende uitdaging van deze acht durvers vooral het taboe doorbreken rond mannenkankers, meer specifiek rond prostaat- en teelbalkanker. De acht doorbreken met hun optreden en getuigenis maar wat graag het stilzwijgen over dit soort – en andere - kankers. Want als zij uit de kleren durven gaan voor heel Vlaanderen, dan moet elke Vlaamse man toch eens over het thema durven praten met zijn huisarts?

Kom op tegen Kanker, alles in de strijd volgt de acht mannen van hun aandoenlijke eerste danspassen, tijdens hilarische repetities en bizarre dansuitdagingen tot hun hopelijk triomfantelijke stripact. Tussendoor delen sommigen onder hen met de rest van de groep hoe zij zelf in hun omgeving met de ziekte geconfronteerd werden. De acht mannen voeren hun stripact op in het Kursaal Oostende op 26 oktober, tickets hiervoor zijn vanaf morgenochtend te koop. De opbrengst van deze slotopnames gaat integraal naar Kom op tegen Kanker.

Kom op tegen Kanker, alles in de strijd: vanaf 20 oktober elke donderdag om 20.40 uur op Eén en via VRT MAX.

Kom op tegen Kanker, alles in de strijd is een programma van All3Media voor Eén.

Persoonlijk verhaal

Niemand minder dan Niels Destadsbader en Dieter Coppens nemen het voortouw voor Kom op tegen Kanker, alles in de strijd. Zij zijn de twee initiatiefnemers en daar is een goede reden voor: hun vaders kregen jaren geleden de diagnose prostaatkanker. Niels en Dieter beginnen dus ontzettend gemotiveerd aan een zware opdracht: zes andere bekende mannen overtuigen om mee te doen, samen met hen leren dansen en strippen, samen met hen toewerken naar de climax in het Kursaal Oostende. Elk van de mannen heeft een eigen reden om de uitdaging aan te gaan en het thema van mannenkankers onder de aandacht te brengen.

Niels Destadsbader: "Prostaat- en teelbalkanker zijn voor veel mannen nog steeds een taboe om zich tijdig te laten onderzoeken, laat staan om erover te praten met je naasten. Dieter en ik hebben allebei een papa die in deze situatie heeft gezeten. Als je er zo dichtbij hebt gestaan, besef je hoe belangrijk het is dat dit op tijd wordt aangepakt. Wij hebben onze papa’s gelukkig nog. Maar er zijn genoeg andere voorbeelden van mannen die wel te lang hebben gewacht. Dus hopelijk durven mannen zich binnenkort sneller blootgeven om hen te laten onderzoeken. Wij willen alvast laten zien dat wij dat ook doen."
Dieter Coppens: "Het geslachtsorgaan van de man, er bestaan veel namen voor en er wordt onder mannen al eens graag over gepraat... als 'het spel' gezond is natuurlijk. Maar ook wanneer er daarbeneden iets schort, moeten we er als mannen over durven praten en zonder schroom naar de dokter stappen. Op tijd een juiste diagnose stellen kan namelijk een wereld van verschil maken. Dat heb ik al meerdere malen van dichtbij meegemaakt. Vandaar… als we één leven redden met onze act, dan is voor mij de missie al geslaagd!"

Gelukkig staan Niels en Dieter er niet alleen voor. Roy Julen, de internationaal gewaardeerde choreograaf (werkte onder andere met Diana Ross en Stromae, en voor So you think you can dance), neemt de acht mannen onder zijn hoede. Hij wil hen in drie maanden tijd klaarstomen tot verleidelijke dansers in een stijlvolle, maar bloedhete stripact. Roy daagt zijn strippers in spe voortdurend uit om hun danskwaliteiten te verbeteren en tegelijk om hun schaamte te overwinnen. Hij wil er absoluut voor zorgen dat ze zich alle acht honderd procent smijten voor hun finale act.

Aangrijpende getuigenissen

In de drie afleveringen van Kom op tegen Kanker, alles in de strijd wordt bij de acht niet alleen de schroom om zich letterlijk bloot te geven weggehaald. Niels en Dieter praten ook zonder schaamte over hun persoonlijke ervaringen toen ze in hun familie met prostaatkanker geconfronteerd werden. En samen luistert de groep naar aangrijpende en beklijvende getuigenissen van mannen die een diagnose van prostaatkanker (jaarlijks krijgen ongeveer 10.000 Belgen te horen dat ze deze kanker hebben) of van de eerder zeldzame teelbalkanker (jaarlijks 350 diagnoses in België) kregen.

Daarnaast gaan Dieter en Niels langs bij professor Alex Mottrie (oncologisch uroloog in het OLV Ziekenhuis van Aalst). De professor helpt meteen een paar fabeltjes over mannenkankers de wereld uit, en geeft onder meer praktische tips over hoe jonge mannen best zichzelf kunnen onderzoeken.

Samenwerking met Kom op tegen Kanker

De acht mannen voeren hun stripact op in het Kursaal Oostende op 26 oktober. De opbrengst van deze slotopnames gaat integraal naar Kom op tegen Kanker, dat het zal gebruiken voor de financiering van projecten rond vroegopsporing van kanker.

Marc Michils, algemeen directeur Kom op tegen Kanker: ‘Kom op tegen Kanker heeft kanker uit de taboesfeer gehaald. Helaas geldt dat nog niet voor typisch mannelijke kankers zoals prostaat- en teelbalkanker. Het is nochtans belangrijk dat deze kankers bespreekbaar gemaakt worden. Prostaatkanker is namelijk de meest voorkomende kanker bij mannen. Teelbalkanker komt dan weer vooral bij jonge mannen voor. We hopen dat het programma Kom op tegen Kanker, alles in de strijd drempels verlaagt en mannen aanmoedigt om over hun vragen en twijfels te praten met hun huisarts.’

Slotopnames bijwonen?

Niels, Dieter en de zes andere mannen gooien alles in de strijd tijdens de slotopnames van Kom op tegen Kanker, alles in de strijd, op woensdagavond 26 oktober. Eerst wordt er samen naar de tweede aflevering van de reeks gekeken in preview. De stripact van de acht mannen sluit de avond af.

Wie erbij wil zijn, kan vanaf morgenochtend 9.00 uur tickets bemachtingen via vrtmax.be/doemee. De opbrengst van deze slotavond gaat integraal naar Kom op tegen Kanker.

Kom op tegen Kanker, alles in de strijd: vanaf 20 oktober elke donderdag om 20.40 uur op Eén en via VRT MAX.

Robin De Veen

Communicatieverantwoordelijke VRT 1

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met