Skip to Content
Documentaire 'De zomer van '69' over de meest legendarische 24 uur van vorige eeuw

Documentaire 'De zomer van '69' over de meest legendarische 24 uur van vorige eeuw

Over de legendarische eerste Tourzege van Eddy Merckx, de Apollo 11 maanlanding en andere helden van 1969

Op zondag 21 juli brengt Eén de documentaire De zomer van '69, die een reconstructie maakt van de meest legendarische 24 uur van de vorige eeuw en ook inzoomt op andere grote gebeurtenissen van dat jaar.

Het is binnenkort, op 20 juli 2019, exact 50 jaar geleden dat Eddy Merckx zijn allereerste Ronde van Frankrijk won. Het was toen 30 jaar geleden dat er nog eens een Belg, Sylvère Maes, hem dat voorgedaan had. Een andere straffe prestatie van 20 juli 1969: Neil Armstrong zette met Apollo 11 als eerste mens voet op de maan.

Maar ook op andere dagen was 1969 een wonderjaar, zowel op sportief als op muzikaal vlak, zowel in België als wereldwijd. Het was het jaar van Woodstock Three days of peace and music, de Bed-in van John Lennon en Yoko Ono in de Hilton van Amsterdam, de eerste vlucht van de Concorde, en het allerlaatste publieke optreden van de Beatles op het dak van de Apple Records Studio. Tot slot werd in 1969 in België de BTW ingevoerd en opende Koning Boudewijn plechtig de Kennedytunnel in Antwerpen.

De zomer van '69 brengt de verhalen van 1969 via exclusieve getuigenissen en anekdotes en maakt gebruik van authentieke geluids- en beeldfragmenten. Zo vertelt de documentaire het verhaal van de Tour-winst van Eddy Merckx via getuigenissen van collega-renners, ploegmaats, reporters, familie, en supporters van Merckx, zoals zijn FAEMA-ploegmaats Martin Van den Bossche, Frans Mintjens, Pietro Scandelli, Jos Spruyt en ploegleider Marino Vigna. Ook wielerlegende en ex-Tourwinnaar Felice Gimondi komt aan bod, net als bekende supporters Jean Blaute, Jean Marie Leblanc, Howard Gutman en de familie Heleven. Over de maanlanding getuigen Dirk Frimout, Frank De Winne, en verschillende NASA- en Apollo 11-teamleden.

De documentaire is gebaseerd op het boek De zomer van ‘69 van Patrick Cornillie. Robin Vandenbergh regisseerde de docu, Michaël Gykiere is DOP en Ludwig Bollaerts is showrunner. De zomer van '69 werd gemaakt met het Brussels gewest als institutionele partner en met Tax shelter steun van de Belgische Federale Overheid.

De zomer van '69: vanaf 12 juli beschikbaar bij Proximus in “All Sports” en in de op aanvraag-catalogus; van 21 juli tot 21 augustus beschikbaar via VRT NU; en op zondag 21 juli om 19.55 uur op Eén.

De zomer van '69 is een coproductie van Lonely Alien Watertower TV Productions, Eén en Proximus.

 

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos