Door de bomen: weg van alles, alleen met jezelf

Door de bomen: weg van alles, alleen met jezelf

Donderdag 4 april 2024 - In Door de bomen, vanaf maandag 15 april nieuw op VRT 1, wordt elke week een andere bekende gast diep in het bos in afzondering gebracht… op een plek waar de tijd stil staat. Zonder op voorhand te weten wat hen te wachten staat, worden de gasten aan de rand van een bos gedropt. Met een kaarslantaarn in de hand zoeken ze een weg in het donker en arriveren ze bij een boshut te midden van de natuur om daar drie volle dagen en drie nachten helemaal alleen te zijn.

Dieter Coppens, Lynn Van Royen, Stef Bos, Frances Lefebure, Rani De Coninck en Tijs Vanneste: alle zes worden ze ondergedompeld in deze bijzondere ervaring.

De gasten verblijven in een onbekend niemandsland, ver weg van de bewoonde wereld en ook afgezonderd van de virtuele wereld. In een huisje zonder klok en zonder overprikkeling van de smartphone gaan de zintuigen op scherp. Los van alles… voelen ze zich weer deel van de natuur. A part of nature en niet apart from nature (naar Marc Bekoff).

Door de bomen verdwijnt de bekende Vlaming en komt de gewone mens tevoorschijn.

Door de bomen: vanaf 15 april elke maandag om 20.40 uur te zien op VRT 1 en VRT MAX.

Door de bomen is een productie van Alverman en De chinezen voor VRT 1.

Van bomen en bos, van deel en geheel…

Na de eerste onwennigheid triggert de stilte van de natuur vanzelf gedachten en gevoelens. Door los te komen van de waan van de dag groeit de gast mee met het bos, de bomen en de tijd. In de traagheid ervaren zij hoe het hele leven plots voorbij kan komen. Van geboorte tot kinderjaren tot de liefde tot de dood. In de trage groei van de natuur verschijnt het echte leven. 

Maker Laurens Verbeke legt uit:

"Om onze aandacht te verleggen vertrekt dit programma doelbewust vanuit niets. Zonder plan en zonder afleiding van de ander is er niets of niemand om zich achter weg te steken. Geen reisgenoot of programma-host. Er is alleen het bos. De gast voelt dat er echt geen voorbedacht scenario is, en dus moet hij of zij zelf op zoek. In zichzelf ook, naar wat hij kan of wil delen. In de intieme geborgenheid van de omgeving worden de gasten het gewoon om luidop te denken. Zo gaan ze in gesprek met zichzelf, bevragen ze zichzelf."

De ene mens vult de leegte helemaal anders in dan de andere, en dat is de bedoeling. Het lege vaasje op tafel kan de ene gast aanzetten om wilde bloemen te plukken, de ander zal het niet eens zien staan omdat hij liever wat op een gitaar tokkelt. Vanuit hun invulling leren we de gasten in al hun eigenheid kennen.

Dieter Coppens: “Na twee dagen ben je al gewoon tegen je eten aan het praten…”
Rani De Coninck: “Zijn we eigenlijk ooit echt helemaal alleen?”

De gasten

Dieter Coppens, Lynn Van Royen, Stef Bos, Frances Lefebure, Rani De Coninck en Tijs Vanneste: ze zijn het allemaal gewend om op een podium te staan of voor een publiek te spreken, dansen, zingen of spelen. Ze zijn ermee vertrouwd om zich in het openbaar te uiten en door veel mensen bekeken te worden. Maar te midden van de natuur staan deze publieksspelers er nu openlijk helemaal alleen voor. 

Stef Bos: “Bomen zien, water voelen en de rest… weg.”

Het zijn stuk voor stuk goede vertellers, maar eigenlijk begint het verhaal pas echt wanneer ze zijn uitverteld. Wanneer de stilte valt en hen overvalt. Helemaal alleen met zichzelf komen de (echte) gedachten naar boven.

Frances Lefebure: “Amai, dit wekt heel veel weerstand op…”

Motivatie van de makers

Door de bomen is een verhaal over verbinden met de eigen natuur. Met de omgeving als uitnodiging om de leegte in te vullen. Onder invloed van de smartphone zijn alle media de voorbije vijftien jaar enorm veranderd. Altijd en overal geconnecteerd met ons kleine scherm, dat alle aandacht opslorpt. Maar hoeveel aandacht kunnen we nog schenken? Aan elkaar, aan de natuur, aan de kleine dingen des levens …? In deze aandachtseconomie worden we elke seconde met clickbait bestookt en met verse brokken bits and bytes gevoederd.

Door de bomen komen de gasten los van de verlokkingen van de virtuele wereld en zo kunnen ze hun focus weer naar het dagelijkse leven verleggen, naar wat klein en onbelangrijk lijkt. Naar niets dus.

Door lang genoeg naar niets te blijven kijken, verandert hun gevoel en ontstaat er iets. Zonder alle verlokkingen keert de smaak voor kleine onbelangrijke dingen zachtjes terug. Voor de vlinder, de slak of de wonderlijke zonnestraal die doorheen de bomen priemt. Wie de aandacht kan verleggen, maakt het ogenschijnlijke detail weer belangrijker dan de kick. Door weer oog te hebben voor niets, beleven de gasten het echte leven.

Lynn Van Royen: “Het kan dus ook bevrijdend zijn om misbaar te zijn…”

Korte inhouden

AFLEVERING 1– maandag 15 april 2024

Dieter Coppens: “Ge komt hieder zère achter.”

Zodra Dieter Coppens het bos inwandelt, voelt hij zich in zijn sas. De natuur is zijn leven. Maar wat doet het hem om drie dagen en drie nachten alleen te zijn? Laat hij zichzelf kennen in de stilte en de leegte van het bos? De gedachte aan zijn oma ontroert hem en herinnert hem eraan waar het in dit leven echt om draait. 

AFLEVERING 2 – maandag 22 april 2024

Lynn Van Royen: “Doe maar. ’t Is OK.”

Bij aankomst aan de boshut valt het Lynn Van Royen meteen op dat aan tafel maar één stoel staat. Toch dringt het pas de volgende ochtend echt tot haar door dat ze geen gezelschap meer moet verwachten. Dat is schrikken want ze is totaal niet gewend om alleen te zijn. Normaal doet ze altijd alles samen met haar lief. Uiteindelijk slaagt ze erin de knop om te draaien en haar verblijf in het bos als een buitenkans te zien om er volop van te genieten eens misbaar te zijn. De gedachte aan haar zoon ontroert haar en herinnert haar eraan hoe belangrijk het is om elkaar vertrouwen te geven in het leven.

AFLEVERING 3 – maandag 29 april 2024

Stef Bos: “Zie jullie in mijn dromen.”

Deze keer is Stef Bos te gast in het bos. Hoe dieper hij bij aankomst de nacht inwandelt, hoe meer hij het gevoel heeft in een droom te zijn beland. Ook de volgende ochtend komt het ene na het andere beeld bij hem op en twee dagen lang fantaseert hij honderduit. Wanneer hij het oude telefoontoestel uit de kooi neemt, vraagt hij zich af wat er zou gebeuren als hij zijn oude thuisnummer zou draaien. En dan wordt hij overvallen door zijn eigen verbeelding want plots krijgt hij de hemel aan de lijn…

AFLEVERING 4 – maandag 6 mei 2024

Frances Lefebure: “Ik ben eigenlijk niet alleen.”

De hoogzwangere Frances Lefebure had nooit verwacht dat ze enkele dagen helemaal alleen in een bos terecht zou komen. Het idee wekt meteen veel weerstand bij haar op en de aankomst in het donker van de nacht helpt niet. Al van kindsaf aan heeft ze het moeilijk met alleen zijn. Maar wanneer ze de beleving over zich laat komen, groeit ook het besef dat dit kans biedt om écht tijd door te brengen met haar ongeboren zoontje. Dat idee brengt uiteindelijk rust en laat haar genieten van een uniek moment in haar leven.

AFLEVERING 5 – maandag 13 mei 2024

Rani De Coninck: “Zijn we eigenlijk ooit helemaal alleen?”

Voor Rani De Coninck is het even schrikken wanneer ze ontdekt dat ze drie dagen écht zonder agenda of richtlijnen zal doorbrengen. Weg van alledaagse plichten en routines, voelt ze zich eerst nog ongemakkelijk. Tot ze ontdekt dat ze wel alleen kan zijn zonder zich eenzaam te voelen. Ze laaft zich aan de energie die de zon en het bos haar geven. Maar ze wordt ook teruggekatapulteerd naar haar jeugd. En voor Rani halen momenten van diep geluk soms ook herinneringen aan pijn en verdriet naar boven…

AFLEVERING 6 – maandag 20 mei 2024

Tijs Vanneste: “Met een rechte rug kan je niet limbo dansen.”

Voor Tijs Vanneste is leven zonder regels het summum. Wanneer hij beseft dat hij tijdens zijn verblijf in het bos écht vrij is, is hij in de wolken. Drie dagen lang gaat hij impulsief musiceren, schilderen en vooral… héél veel middagdutjes doen. Laat me doen is het levensmotto van Tijs. Hij fantaseert over hoe het zou zijn om voor altijd zo helemaal alleen en afgezonderd te kunnen leven in een bos... maar dat is even buiten het gemis van vrouw en kinderen gerekend.

Door de bomen: vanaf 15 april elke maandag om 20.40 uur te zien op VRT 1 en VRT MAX.

Robin De Veen Communicatieverantwoordelijke VRT 1
Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos