Durf te vragen: "Ben je niet gewoon een controlefreak?"

Eerste aflevering - Mensen met een dwangstoornis

Maandag 25 maart 2024 - Ongeveer 1,5 tot 2 procent van de algemene bevolking kampt in meer of mindere mate met een dwangstoornis, dat is 1 op 50. Mensen kennen het ook onder de afkorting OCS, een obsessief compulsieve stoornis of in het Engels OCD, obsessive compulsive disorder. In de studio van Durf te vragen praten zeven mensen openhartig over hun dwang: overgeeffobie, smetvrees, magische dwang, skin picking, poets- en symmetriedwang en H-OCD. Ze laten zich van hun moedigste maar ook kwetsbaarste kant zien. We krijgen eerlijke antwoorden op heel wat vragen: Schaam jij je? Ben je niet gewoon een controlefreak? Kan je genieten van een ongedwongen moment? Siska trekt eropuit met Nele en Annelies om meer inzicht te krijgen in de verschillende therapieën die hen geholpen hebben.

Durf te vragen: dinsdag 26 maart om 20.45 uur op VRT 1 en VRT MAX.

Durf te vragen is een programma van Roses are blue voor VRT.

De getuigen

Nele - 40 jaar - Gingelom

Wat begon bij Nele als kleine dwangmatige en onschuldige handelingen mondde uit in het monster dat OCD heet. In 2021 ging het licht uit: de OCD had al haar levenskwaliteit weggenomen. Nele kampte met stapdwang, teldwang en een overgeeffobie. Ze ging in dagtherapie. Dankzij de professionele hulp en de onvoorwaardelijke steun van haar gezin en familie, is er weer licht aan het einde van de tunnel, hoewel het dagelijks vechten blijft tegen de dwang. Nele wil een stem zijn voor de mensen die worstelen met een dwangstoornis. "OCD is een sluimerend gif met vreselijke gevolgen."

Roan - 26 jaar - Leuven

Roan is 26 jaar en woont in Leuven, samen met zijn vrouw. Hij werkt als zakenadvocaat op de luchthaven in Brussel. Hij kampte al enkele jaren met een dwangstoornis maar de schaamte om erover te praten was heel groot, tot hij crashte en professionele hulp nodig had. Roan kampt met teldwang en magische dwang: dwangen waar hij vandaag mee kan leven en die hij grotendeels onder controle heeft. "Het ergste aan een dwangstoornis is dat je weet dat je het hebt … Je denkt echt dat je zot aan het worden bent."

Annelies - 39 jaar - Gent

Annelies' leven staat al van jongs af aan grotendeels in teken van dwang waaronder smetvrees en controledwang. Ze heeft allerlei behandelingen gevolgd: van opnames tot verschillende therapieën en staat vandaag al een heel stuk verder. De dwang is er nog steeds, maar het is leefbaar geworden en bepaalt niet langer haar leven. Ze werkt als vrijwillig ervaringsdeskundige voor mensen met een dwangstoornis aan het UZ Gent en is opnieuw aan het studeren. "Op een bepaald moment was het zo erg dat ik wel 164 keer per dag mijn handen stond te wassen, telkens in een veelvoud van 3."

Mila Noor - 23 jaar - Sint-Niklaas

De 23-jarige Mila Noor is studente politieke wetenschappen. Al van kleins af aan kampt ze met dwangen of ‘tics’. Haar voornaamste vorm van dwang is ‘skin picking disorder’; het dwangmatig of obsessief krabben aan de huid. Hoewel haar familie en goede vrienden het weten, is het iets waar ze zich erg voor schaamt en dat ze probeert te verstoppen. “Mijn familie is denk ik de enige die echt weet hoe zwaar ik het soms heb.”

Paul - 56 jaar - Halle

Op zijn 22ste ontdekte Paul dat hij OCS had door een documentaire op televisie. Hij kampt met verschillende dwangen waaronder poetsdwang, smetvrees en symmetriedwang. Hij onderging verschillende behandelingen om ze onder controle te krijgen. Vandaag is hij niet meer in behandeling en maken zijn dwangen het dagelijkse leven erg moeilijk voor hem. Hij hoopt door erover te vertellen andere mensen te kunnen helpen. “Mijn hele leven wordt gehypothekeerd door dwang.”

Kevin - 41 jaar - Ternat

Kevin is 41 jaar en werkt als leerkracht en rijinstructeur. Hij heeft H-OCD: een vorm van dwang waarbij je als hetero je obsessief de vraag stelt of je misschien holebi bent. Hij heeft jarenlang met een heel groot schaamtegevoel geleefd over zijn gedachten. Ondertussen helpt hij lotgenoten en weet hij hoe belangrijk het is om erover te praten. “Dwang heb je voor het leven, dat voel ik ook, maar voor mij is het zeer leefbaar geworden.”

Delphine - 31 jaar - Waarschoot

Delphine is mama van twee kleine kindjes en woont samen met haar vriend in Waarschoot. Ze is gelukkig, maar de dwang hangt de hele tijd als een donderwolk boven haar leven. Ze kampt met ziekte- en sterfdwang. Ze denkt de hele tijd dat er met haar iets zal gebeuren waardoor ze sterft of ernstig ziek zal worden. Ze voelt zich heel schuldig naar haar directe omgeving toe, die ze vaak meeneemt in haar dwanggedachten. "Ik weet zelf heel goed dat wat ik denk nergens op slaat maar toch is het er.”

Robin De Veen

Communicatieverantwoordelijke VRT 1

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met