Skip to Content
Eén brengt vier speciale uitzendingen voor Dag tegen Kanker

Eén brengt vier speciale uitzendingen voor Dag tegen Kanker

Miguel - Buurman, wat doet u nu? - Dagelijkse kost - First dates

Dinsdag 5 oktober 2021 - Op donderdag 21 oktober 2021 is het de 22ste Dag tegen Kanker. Op die dag steekt Vlaanderen kankerpatiënten en hun naasten een groot hart onder de riem. Ook Eén is solidair: in verschillende programma’s die week staat Eén stil bij de verhalen achter de ziekte en steunen we iedereen die met kanker te maken krijgt.

Zo is er de human interest-documentaire Miguel, rond Cercle Brugge-doelman Miguel Van Damme die sinds 2016 behandeld wordt voor leukemie. In Buurman, wat doet u nu? gaat Cath Luyten op stap met Goedele Liekens, die opnieuw start met werken na een intensieve behandeling tegen huidkanker. Omdat een lekkere maaltijd iemand een hart onder de riem kan steken, kookt Jeroen Meus op de Dag tegen Kanker in Dagelijkse kost een klassieker. En het First dates-restaurant ontvangt vier daters die van dichtbij met de ziekte te maken (gehad) hebben.

Aandacht voor kanker, nog steeds zo belangrijk

'U hebt kanker'. Elk jaar krijgen meer dan 40.000 mensen Vlaanderen die diagnose te horen. Wie herstelt, draagt de gevolgen vaak nog jaren met zich mee. Tijdens de Dag tegen Kanker op 21 oktober roept Kom op tegen Kanker iedereen op om één dag expliciet hun medeleven en verbondenheid te tonen met kankerpatiënten en hun naasten. Het blijft belangrijk om aandacht te besteden aan kanker en iedereen ook nu een hart onder de riem te steken. Eén doet dat met vier speciale uitzendingen in de week van 18 oktober.

Miguel (19/10)

Never give up. Dat is het levensmotto van Cercle Brugge-doelman Miguel Van Damme (27). Hij kreeg in 2016 te horen dat hij leukemie heeft. In de special Miguel volgt Eric Goens zijn traject van nabij. Na zijn diagnose volgt een periode van genezen, hervallen, genezen en opnieuw hervallen. Samen met zijn vrouw Kyana blijft Miguel zonder aarzelen voor genezing gaan.

Miguel Van Damme: "Dat kun je soms niet vatten. Hoeveel ongeluk kan je hebben? Ik heb al zoveel meegemaakt op mijn leeftijd. Ik ben al vijf jaar ziek, ik heb aan mijn carrière eigenlijk nog niet veel gehad. De hoop overeind houden is heel moeilijk. Er is niets meer. Ze hebben alles opgebruikt om mij te redden. Chemo, bestraling ..."

Er volgen jaren van chemo, ondraaglijke pijn en slapeloze nachten. Maar er zijn ook mooie momenten. Zo wordt Miguel in 2020 vader van een dochtertje, Camille. Een mirakel na alle chemo die zijn lichaam heeft moeten ondergaan. En nadat zijn contract afloopt, biedt Cercle Brugge hem een nieuw aan. De vereniging en de supporters blijven Miguel steunen. Dit jaar staat hij mee op de ploegfoto. 

Miguel: op dinsdag 19 oktober om 20.40 uur op Eén.

Miguel is een programma van Bargoens voor Eén.

Buurman, wat doet u nu? (20/10)

Cath Luyten gaat bij op bezoek bij Goedele Liekens voor een speciale Buurman, wat doet u nu? Met een bang hart start de seksuologe en politica opnieuw met werken, nadat ze vorig jaar haar drukbezette agenda moest leegmaken. Ze kreeg toen te horen dat ze een agressieve huidkanker had. Met een doelgerichte chemotherapie volgde een lang en heftig genezingsproces. Haar dochters weken al die tijd niet van haar zijde. 

Inmiddels is Goedele kankervrij verklaard, maar het vertrouwen in haar lichaam is ze voorgoed kwijt. De angst om opnieuw te hervallen is groot. Cath blikt met Goedele terug op de zwaarste periode in haar leven, volgt haar eerste werkdag in het parlement, vergezelt haar naar het ziekenhuis, en praat met mensen uit haar naaste omgeving die haar al die tijd een hart onder de riem staken. 

Buurman, wat doet u nu?: op woensdag 20 oktober om 21.25 uur op Eén.

Buurman, wat doet u nu? is een programma van De Mensen voor Eén.

Dagelijkse kost (21/10)

Ook Dagelijkse kost besteedt in die week aandacht aan het thema. Want een lekkere maaltijd kan iemand een groot hart onder de riem steken. Jeroen Meus kookt ter inspiratie voor de kijkers thuis. Zij kunnen nadien zelf aan de slag om te koken voor mensen die het moeilijk hebben. Op de Dag tegen Kanker maakt Jeroen de klassieker vol-au-vent met puree: lekkere comfort food die iedereen kent en graag klaarmaakt.

Daarnaast roept Dagelijkse kost vanaf gisteren, 4 oktober, via zijn online kanalen iedereen op om voor elkaar te koken. De volgers krijgen er kookinspiratie vol lekkere klassieke gerechten, die makkelijk in grote porties te maken zijn en ook makkelijk mee te nemen zijn naar iemand die wat steun kan gebruiken. Mensen kunnen deze week foto's en video's van hun kookkunsten insturen naar Dagelijkse kost, en wie weet duiken deze in de speciale aflevering van 21 oktober op.

Dagelijkse kost: op donderdag 21 oktober om 18.15 uur op Eén.

Dagelijkse kost is een programma van Hotel hungaria voor Eén.

First dates (21/10)

Op de Dag tegen Kanker ontvangt het First dates-restaurant vier daters die van dichtbij met de ziekte te maken (gehad) hebben. Ze zijn - net als in de andere First dates-afleveringen - op zoek naar een fijne match en de liefde van hun leven, maar deze vier brengen ook hun verhaal rond kanker mee naar de datetafel.

Geert (63, gepensioneerde) was een echte Bourgondiër, die hield van het goede leven met eten en drinken. Tot in 2008 maagkanker bij hem werd vastgesteld. Hij is meteen geopereerd en zijn maag werd verkleind. Zijn ziekte heeft hem veranderd. Gezondheid is nu het allerbelangrijkste en hij verdraagt niet dat mensen zeuren over de kleine dingen.

Rani (27) werkt als oncologisch verpleegkundige in het ziekenhuis van Rumbeke. Ze staat daar mensen bij die kanker hebben. Rani is erg gepassioneerd en haalt enorm veel voldoening uit haar job en de band met haar patiënten. Het mooiste gevoel is als er patiënten genezen en daarna hun dankbaarheid komen uiten. Door alle verhalen en het verdriet dat ze ziet in haar job kan ze heel goed relativeren, ze is gelukkig met de kleine dingen.

Kiril (31) kreeg op zijn 28ste een zware diagnose: een hersentumor. Hij moest onder het mes en na de operatie volgde nog een zware chemobehandeling. Kiril is in totaal anderhalf jaar erg ziek geweest, maar intussen zit hij in zijn herstelperiode. Hij heeft het echter - naar eigen zeggen - nu moeilijker dan tijdens zijn ziekte, omdat hij zijn leven niet zomaar opnieuw kan opstarten.

Robbe (23, student) is een vrolijke jongeman met een passie voor reizen, musicals en DIY. Een levensgenieter die zijn leven graag wil uitbouwen met een avontuurlijke en impulsieve jongedame. Hij zoekt een familiemens, want familie is voor Robbe belangrijk. Hij droomt er zelf van om te settelen en papa te worden. Zelf heeft Robbe dat in zijn jeugd moeten missen, want zijn vader overleed, na een ziekte van jaren, aan kanker toen Robbe 12 jaar was. Het verlies maakte Robbe duidelijk dat hij van het leven moet genieten en geen kansen mag laten liggen.

First dates: op donderdag 21 oktober om 21.25 uur op Eén.

First dates is een programma van Warner bros voor Eén.

  • Miguel: op dinsdag 19 oktober om 20.40 uur op Eén;
  • Buurman, wat doet u nu?: op woensdag 20 oktober om 21.25 uur op Eén;
  • Dagelijkse kost: op donderdag 21 oktober om 18.15 uur op Eén;
  • First dates: op donderdag 21 oktober om 21.25 uur op Eén.
Robin De Veen Communicatieverantwoordelijke VRT 1
Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos