Eén presenteert: 'Delphine: mijn verhaal'

Het levensverhaal van Delphine van Saksen-Coburg, door haarzelf verteld – vanaf 12 januari op Eén

Dinsdag 21 december 2021 - In de driedelige reeks Delphine: mijn verhaal vertelt prinses Delphine van Saksen-Coburg voor het eerst op televisie haar eigen unieke levensverhaal, tegen journalist Chris Michel. Een verhaal van leugens, dekmantels, ontreddering, vallen en weer opstaan. Maar ook een verhaal met een onverhoopt ‘happy end’, nadat ze meer dan vijftig jaar niet erkend werd.

Delphine getuigt exclusief over alle fasen en emoties in haar leven en stelt haar eigen fotoarchief en familiealbums ter beschikking. Ook haar partner, moeder, vrienden, maar ook haar advocaten, journalist Mario Danneels, paleismedewerkers en vrienden uit de kunstwereld krijgen het woord over deze koninklijke saga.

Delphine wil eindelijk haar emotionele verhaal vertellen omdat ze een voorbeeld wil zijn voor alle kinderen die het slachtoffer zijn van ouders die in onmin leven. Daarnaast wil ze aan een nieuwe periode in haar leven beginnen: die van verzoening met haar vader koning Albert en de hele koninklijke familie, nu eindelijk haar familie.

Delphine: mijn verhaal: vanaf 12 januari elke woensdag om 20.40 uur op Eén. De reeks start diezelfde avond ook op RTL-TVI.

Delphine: mijn verhaal is een documentaire van journalist Chris Michel en Warner Bros. België voor Eén en RTL-TVI.

Delphine Boël

Delphine: “Iedereen uit mijn omgeving wist dat de toenmalige prins Albert mijn vader was, behalve ikzelf.”

Het verhaal van de koningsdochter begint in 1966 wanneer haar moeder, barones Sybille de Selys Longchamps, en de toenmalige prins Albert elkaar ontmoeten in Athene. Terug in België beginnen ze een geheime relatie, en twee jaar later wordt Delphine geboren. Officieel is ze de dochter van Jacques Boël, de echtgenoot van haar moeder. Delphine leert haar biologische vader Albert kennen als haar moeders beste vriend. Hij gedraagt zich als een vaderfiguur en ze noemt hem ‘Papillon.

Wanneer Delphine acht jaar is, verhuizen moeder en dochter naar Londen omdat Sybille bang is dat Albert zou herkend worden door klasgenootjes van zijn liefdeskind. Bovendien raakt Sybille in paniek door de politieke druk die alsmaar groter wordt. De enige oplossing is het land te ontvluchten. Iedereen in de familie weet op dat moment wie Delphines echte vader is, behalve zijzelf. Ze voelt de leugens en de spanning en beleeft een bijzonder moeilijke periode. Dit komt onder meer tot uiting door een hardnekkige eetstoornis en rebellie op school.

De waarheid onthuld

Wanneer Delphine zeventien jaar is, vertelt mama Sybille haar de waarheid. Albert is haar vader. Delphine reageert opgelucht. Maar ze moet het geheim bewaren. Delphine heeft op dat moment haar draai gevonden en studeert met succes aan een prestigieuze Londense kunstacademie. Ze heeft haar leven weer op de rails en bouwt aan een carrière als kunstenares.

Tot in 1999. Dan maakt de jonge journalist Mario Danneels met een korte en vage zin haar bestaan bekend in zijn boek 'Paola. Van 'la dolce vita' tot koningin'. De hel barst los voor Delphine. De hele wereldpers kampeert voor haar deur in Londen. Delphine houdt woord en zwijgt tegen de journalisten. Het contact dat ze heeft met haar vader, intussen koning Albert, houdt stand.

Dat verandert radicaal in 2001: “Toen snauwde mijn vader me toe dat ik zijn dochter niet ben. En dat ik hem met rust moest laten." Delphine begrijpt er niets van. Eerst probeert ze de zaak te vergeten. Delphine werkt verder als kunstenares, maar verstopt zich in haar atelier. Na een tijd probeert ze via brieven en tussenpersonen weer contact te krijgen met haar vader. Maar dat lukt niet.

Naar de rechtbank

Delphine: “Kinderen hebben het recht om de waarheid te kennen over hun identiteit en om correct behandeld te worden.”

In 2003 bevalt Delphine van haar eerste kindje, Josephine. Zij en Jim besluiten opnieuw naar Brussel te verhuizen. En daar ondervinden ze steeds meer pesterijen vanuit de omgeving van het paleis: ze worden geweerd op tentoonstellingen, in de pers, op recepties … Tot ze op een bepaald moment op een zwarte lijst belanden waar ook criminelen en terroristen opstaan, waardoor ze zelfs geen bankrekening meer kunnen openen voor hun kinderen. Delphine breekt. Na twaalf jaar van tegenwerking, vernedering en agressie stapt ze in 2013, ​ tegen haar zin, naar de rechtbank om erkend te worden als de dochter van koning Albert. “Ik had nog nooit een advocaat gezien. Maar zo kon het niet verder. Naar de rechtbank gaan was de enige verantwoorde en beschaafde manier om deze problemen op te lossen."

De advocaten van koning Albert spelen het hard: ze ontkennen het vaderschap. De rechtszaak sleept lang aan. Uiteindelijk verkrijgen de advocaten van Delphine via een dwangsom een DNA-test van koning Albert. Wat publiek geheim was, komt nu zwart op wit te staan: Albert is de biologische vader van Delphine. Maar zelfs dan ontkent Albert dat hij Delphine ooit als zijn dochter kende of behandelde. Opnieuw wordt Delphine gekwetst. Ze beseft dat ze op deze manier een bastaardkind, een minderwaardig kind, zou blijven. Ze zet de rechtszaak verder en eist dezelfde titel en naam als haar broers en zus. Ze wil niet het “zwarte schaap” van de familie blijven.

Delphine van Saksen-Coburg

Delphine: “Ik voelde me herboren.”

In oktober 2020 valt het verdict, en oordeelt de Brusselse rechtbank dat Delphine zich prinses van België mag noemen en de naam van Saksen-Coburg mag dragen. Ook haar kinderen worden prins en prinses. “Ik voelde me herboren. Niet omwille van de naam of de titels, maar om het feit van de erkenning van mijn echte identiteit.” ​ Er volgt toenadering uit het paleis: eerst nodigt haar broer koning Filip haar uit. Iets later doen ook haar vader Albert en zijn echtgenote Paola dat. De weg van de verzoening wordt ingeslagen.

Vandaag wordt Delphine op het paleis uitgenodigd voor alle officiële plechtigheden. Maar ook privé ontmoeten zij, haar partner Jim en hun kinderen ondertussen geregeld de hele koninklijke familie. De cirkel lijkt rond. Na 52 jaar strijd. “Die boodschap wou ik aan kinderen in mijn situatie meegeven. Ook al is het moeilijk. De waarheid kan alleen overwinnen als je niet opgeeft.”

De afleveringen

Aflevering 1: Verborgen jeugd in Londen (12/01)

Op achtjarige leeftijd wordt Delphine met haar moeder naar Londen ‘verbannen’. Ze weet niet wie haar vader is. Prins Albert komt vaak op bezoek als ‘goede vriend’. De jonge Delphine voelt de leugens en de spanning. Daardoor heeft ze het erg moeilijk op school. Op haar zeventiende vertelt haar moeder haar wie haar echte vader is. Maar ze moet het geheim bewaren. Tot journalist Mario Danneels in 1999 een boek publiceert dat het bestaan van een buitenechtelijke dochter van koning Albert vermeldt. Delphine wordt het centrum van een koninklijk schandaal en wereldwijd voorpaginanieuws in de media. Haar leven verandert in een hel.

Aflevering 2: De hel in de media barst los en koning Albert verloochent haar (19/01)

Na de onthulling van haar bestaan in 1999 wordt Delphine in Londen bestormd door de pers. Maar ze houdt woord, verzwijgt haar afkomst en blijft contact houden met koning Albert. Tot 2001. Albert zegt haar koudweg aan de telefoon: “Jij bent mijn dochter niet”. Delphine is in shock. Ze verwerkt haar emoties in haar kunst. Heel de tijd probeert ze opnieuw in contact te komen met haar vader. Maar die negeert haar volledig. Het wordt nog erger: ze wordt geboycot als kunstenares, haar familie wordt gediscrimineerd en ze belanden zelfs op een internationale zwarte financiële lijst. Delphine heeft geen keuze meer en besluit een rechtszaak op te starten.

Aflevering 3: De vele rechtszaken en de ‘erkenning’ (26/01)

Na twaalf jaar contact te hebben gezocht en vernederingen te hebben geslikt, beslist Delphine in 2013 om naar de rechtbank te stappen. Ze wil eindelijk de waarheid aan het licht brengen en erkenning krijgen van haar vader. Maar de advocaten van koning Albert spelen het hard. Er volgen zeven moeilijke procesjaren via verschillende rechtbanken. Met een apotheose in 2020: Delphine wordt dan toch erkend als wettelijke dochter van koning Albert. Zij en haar kinderen mogen de titel van prinses en prins dragen. De periode van verzoening met de koninklijke familie kan starten.

Delphine: mijn verhaal: vanaf 12 januari elke woensdag om 20.40 uur op Eén.

Robin De Veen

Communicatieverantwoordelijke VRT 1

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 52 1043 Brussel