Factcheckers: is zakkenrollen kinderspel, en kan Jan Van Looveren een leugenaar ontmaskeren?

In de achtste en voorlaatste uitzending van Factcheckers gaan Jan Van Looveren, Thomas Vanderveken en Britt Van Marsenille weer op onderzoek uit. Is zakkenrollen echt kinderspel? Kan je makkelijk een e-bike opdrijven? En kan je aan iemand zien of hij liegt?

Zakkenrollen is kinderspel

In de krant leest Britt dat er in de eerste helft van 2018 maar liefst 12.057 meldingen van zakkenrollerij zijn geregistreerd door de politie. 66 mensen per dag zijn dus het slachtoffer van zakkenrollers. In heel wat artikels wordt ook beweerd dat zakkenrollen echt kinderspel is. Maar is dat echt zo? Thomas en Britt willen dat zelf checken. Want als het echt zo simpel is, dan willen ze graag weten waar je op moet letten om geen slachtoffer te worden.

Thomas en Britt nodigen Jaime van Gastel uit. Deze Nederlander staat op YouTube bekend als de “boevenspotter”. Hij helpt de Amsterdamse politie al bijna 24 jaar met het opsporen van gauwdieven in zijn eigen stijl.

Britt: "We denken allemaal dat we goed op onze spullen letten, maar is dat ook echt zo? Straf om zelf eens mee te maken welke trucs gauwdieven allemaal gebruiken."

Jaime leert Britt en Thomas de trucjes die dieven het vaakst toepassen. Hij leert hen waar ze op moeten letten om zo weinig mogelijk kans te lopen om zelf bestolen te worden. Maar dan wordt het heel oncomfortabel: Britt en Thomas moeten zelf proberen tassen, portefeuilles en smartphones te stelen…

Een e-bike kan je makkelijk opdrijven

Dat je een e-bike kunt opdrijven, was deze week een brandend actueel thema. In Het journaal werd gezegd dat het illegaal opdrijven zelfs een wijdverspreid fenomeen is bij fietsverkopers. Ook in Factcheckers stelt Thomas vast dat dit klopt: ongeveer de helft van de 50 fietsenwinkels die hij opbelt, zegt zo’n e-bike te kunnen opdrijven.

Maar Thomas gaat nog een stap verder. Hij vraagt zich af of je het ook makkelijk zelf kunt. In een fietswinkel kan hij zoiets voor 200 euro laten doen, cash betaald. Maar online vindt hij veel ombouwsetjes en speedchips die goedkoper zijn. Hij bestelt een ombouwset en de dag erna zit het toestelletje in zijn bus. Het is een soort ‘speedclip’, een clipje dat je over de sensor van de kilometerteller schuift waardoor de teller denkt dat hij aan halve snelheid rijdt. Op minder dan een half uur installeert Thomas deze speedclip met tips via Youtube. Dan volgt de test: hoe hard kan hij gaan?

Thomas nodigt Jan uit voor een wedstrijdje op het circuit van Zolder, want op de openbare weg mag je met zo’n opgedreven fiets niet rijden. Thomas haalt zomaar eventjes 52 kilometer/uur. Maar daar eindigt het niet. Hij heeft nog een elektrische fiets gevonden die sneller gaat. Veel sneller. Met een opgedreven speed pedelec haalt Thomas snelheden van maar liefst 70 kilometer/uur. Levensgevaarlijk: een echte trapraket op wielen.

Thomas: "Eigenlijk is dat echt levensgevaarlijk, zo'n opgedreven fiets. En niet alleen voor jezelf, maar zeker ook voor de andere weggebruikers. Ik ben echt geschrokken van de snelheid. Goed dat het ook verboden is. Dus doe het niet!"

Je kan zien of iemand liegt

In ontzettend veel artikels, boeken en online filmpjes wordt uitgelegd hoe je kan zien of iemand liegt. Jan probeert het in een online test, maar daaruit blijkt dat hij toch de raad van een expert nodig heeft.

Jan: "Kan je aan iemand zien of hij liegt? En vooral, wil je dat kunnen zien? Want zou onze maatschappij niet instorten als elke kleine leugenaar door de mand valt?"

Jan krijgt een spoedcursus van Gerard van den Berg, een bekende leugenexpert uit Nederland. Hij leert Jan de meest voorkomende uiterlijke signalen van een leugenaar. En daarna volgt de grote test met Jans beste vriend Peter, zijn eigen mama, en Thomas. Kan Jan aan de hand van de tips die hij geleerd heeft, ontdekken wie de waarheid spreekt en wie liegt?

Factcheckers: op woensdag 1 mei om 20.40 uur op Eén.

Volgende week woensdag 8 mei is het de laatste uitzending van het voorbije seizoen van Factcheckers. Daarin blikt het trio terug op de belangrijkste feiten en wat de reeks allemaal teweeg heeft gebracht.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 52 1043 Brussel