Factcheckers: kunnen Thomas, Britt en Jan een keyless car hacken en val je af van tequila?

Eerste aflevering van Factcheckers morgenavond op Eén

Jan Van Looveren, Thomas Vanderveken en Britt Van Marsenille willen in het nieuwe Factcheckers de leugen van de waarheid onderscheiden, en gaan daarvoor tot het uiterste door zelf op onderzoek te gaan. Want wat mag je in tijden van fake news nog geloven van de tsunami aan feiten, weetjes, berichtjes en filmpjes die ons overspoelen?

In de eerste aflevering onderzoekt Britt of ze zelf een keyless car kan hacken. Volgens vele krantenartikels is dat kinderspel. Als het echt zo simpel is, kan iedereen het dan doen? Jan is dan weer gefascineerd door de vele online artikels over tequila: die beweren dat je van het drankje afvalt. Te gek voor woorden, denkt Jan, en samen met Britt en Thomas onderwerpt hij zich vrijwillig aan een test. En is plassen in een zwembad gevaarlijk? Jan komt tot enkele bijzondere ontdekkingen.

Een ‘keyless’ auto hacken is kinderspel

Volgens de media kunnen dievenbendes vandaag heel makkelijk keyless auto’s hacken. Dat zijn auto’s die geen sleutel meer hebben die je in het contact moet steken, en Jan heeft er zo één. Dieven kunnen de auto's schijnbaar met gemak openen en zelfs de motor starten om weg te rijden. Britt wil weten wat daar van aan is.

Britt: “Ik lees bijna dagelijks artikels waarvan ik denk ‘no way, dat kan niet!’ Zo las ik onlangs in de krant: ‘een keyless auto hacken is kinderspel’. Als het echt zo simpel is, dan moet mij dat ook lukken, toch?”

Na wat internetresearch ontdekt Britt dat de dieven een toestel gebruiken dat werkt via radiosignalen. Britt komt terecht bij een Nederlandse hacker. Die wil haar ontmoeten op een geheime locatie, maar niet gefilmd worden. Ze neemt Jan mee, want ze is er toch niet helemaal gerust op. Wat gebeurt daar allemaal, en lukt het Britt uiteindelijk om zelf een keyless car te openen en te starten?

Van tequila val je af

Online veelvuldig te vinden: de artikels met tips over wat we moeten doen om af te vallen. En wat vandaag dan het wonderdieet is volgens onderzoek x, is de week erna is al weer achterhaald door nieuw onderzoek y. Voor Jan een goede reden om er één dieet uit te pikken: ‘van tequila val je af’. Want tequila voorschrijven als dieet klinkt te gek voor woorden.

Jan: “Ik loop al eens een marathon en dus ben ik met mijn gewicht bezig. En heel vaak stel ik me vragen bij artikels met het zoveelste middeltje om af te vallen, zoals ‘van tequila val je af.’ Vertel dat op café en geen kat die je gelooft. En toch zijn er tientallen artikels die dat beweren. Zelfs The Independent!”

En dus nodigt Jan zijn twee kompanen Thomas en Britt uit voor een stevig tequila-avondje. Thomas gelooft er bitter weinig van en neemt het onderzoek over. Al snel komt hij terecht bij een Mexicaanse professor die in al die artikels vermeld wordt. Wat blijkt: niets van wat er geschreven staat, klopt. Pure clickbait? Thomas ijvert ervoor om die online artikels te verwijderen. En dat lukt ook: zeven binnen- en buitenlandse kranten halen het offline.

Plassen in een zwembad is gevaarlijk

Volgens verschillende artikels zou je van pipi in het zwembad ademhalings- en longproblemen kunnen krijgen. Jan wil weten of dat klopt en heeft een eenvoudig plan: een zwembad vol urine gieten, erin zwemmen, en checken of die symptomen opduiken. Zijn twee slachtoffers zijn Thomas en Britt. 

Thomas: “Alles voor de wetenschap bij Factcheckers. Dat is ons credo. Dus als je dan moet zwemmen in zwembad vol urine om de waarheid te achterhalen, dan doe je dat. Weliswaar met veel tegenzin. Zeker als Jan er achter zit.”

Door zijn onderzoek komt Jan al snel te weten dat de typische rode ogen die je krijgt van het zwemmen niet door de chloor komen, maar door de urine in combinatie met chloor. Dus de typische zwembadgeur in een zwembad is een teken dat er stevig geplast wordt. Levert zijn experiment met Thomas en Britt nog andere resultaten op, en is plassen in een zwembad uiteindelijk gevaarlijk?

Factcheckers: woensdag 13 maart om 20.40 uur op Eén.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met