Skip to Content
Factcheckers onderzoeken huidkanker-apps en onco-brood in speciale uitzending

Factcheckers onderzoeken huidkanker-apps en onco-brood in speciale uitzending

Tijdens deze speciale uitzending zetten Factcheckers Britt Van Marsenille, Thomas Vanderveken en Jan Van Looveren hun missie om de waarheid te achterhalen verder en onderzoeken enkele feiten over kanker die hun aandacht hebben getrokken. Zo checken ze ​ onder andere of apps op je smartphone huidkanker kunnen opsporen, en dus dokters kunnen vervangen. En ze onderzoeken of het mogelijk is om chemopatiënten terug met smaak te laten eten via een speciaal brood, het onco-brood.

Apps om huidkanker te detecteren

Hoe ver staat de smartphonetechnologie in het screenen van huidkanker? Ver, als je de vele apps mag geloven die je vindt in je app-store. Maar klopt dat ook? Kunnen we de dokter stilaan overbodig maken in het vaststellen van huidkanker en terugvallen op een app? Jan gaat op onderzoek.

Onco-brood op maat

Mensen die chemotherapie volgen, krijgen vaak smaakproblemen. Ze proeven alles anders of bijna niet meer. Daardoor verliezen ze eetlust, eten ze te weinig en verzwakken ze. En dat is natuurlijk niet goed als je tegen een ziekte als kanker moet vechten.

Daar zou een oplossing voor zijn: het onco-brood. Dat is een brood dat op maat van de patiënt wordt gemaakt, én met smaak kan gegeten worden. Maar werkt het ook?

Britt onderzoekt of ze chemopatiënten hun smaak kan ‘teruggeven’ met het zogenaamde onco-brood. Samen met ‘bakker Jan’ gaat ze aan de slag om op basis van de smaakprofielen van de patiënten een brood met smaak te bakken.

Factcheckers: donderdag 16 april om 20.40 uur op Eén en op Eén via VRT NU.

 

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos