Factcheckers: zit er sjoemelsoftware in strijkijzers? En kan je snel geld verdienen met Instagram?

Woensdag 17 april op Eén

Britt Van Marsenille, Thomas Vanderveken en Jan Van Looveren onderzoeken in een nieuwe Factcheckers of en hoe je snel geld kan verdienen met een Instagramprofiel. Britt tovert zichzelf om tot een ware influencer en begint te liken, taggen en reageren. Hoe ver kan ze gaan?

Thomas leest een artikel van een Belg die beweert dat er niet alleen in auto’s sjoemelsoftware zit, maar ook in kleine huishoudtoestellen. Wat is daar van aan? En Jan hoort dat een simpele jeansbroek je leven kan redden bij een schipbreuk. Kan je zo'n broek echt als reddingsboei gebruiken, en hoe?

Je kan snel geld verdienen met Instagram

Op internet en in magazines worden we om de oren geslagen met tips om je Instagramprofiel aan meer volgers te helpen. En dat is positief, want met genoeg volgers word je interessant voor merken. Die betalen dan om foto’s met hun producten te ‘posten’ op je profiel. Maar is het wel allemaal zo simpel als het lijkt? Britt gaat de uitdaging aan en wordt voor twee maanden @i_am_blondielocks

Britt: “Een hele nieuwe wereld ging voor me open. Ik zat al op Instagram en gebruikte het enkel om leuke foto’s van mijn vrienden te zien. Maar Instagram is ook big business. Het is een wereld van schone schijn en onnoemelijk veel liken en reageren. Ik ging héél ver buiten mijn comfortzone met maar één doel voor ogen: snel geld verdienen.”

Britt gaat in de leer bij een echte Vlaamse influencer die van foto’s posten haar beroep heeft kunnen maken. Britt wil 5.000 volgers halen, want dat heb je nodig om geld te kunnen verdienen. Ze bedenkt een alter ego en gaat met een nieuw Instagram-profiel aan de slag. Al snel draait haar leven om één ding: reageren, liken en volgers bij krijgen, want dat is de snelste weg naar het geld. Maar het draait helemaal anders uit dan verwacht. En dus trekt ze naar de modeweek in Milaan om het te maken als influencer.

Er zit sjoemelsoftware in strijkijzers

Sinds 2015 kent iedereen allemaal het woord sjoemelsoftware. Volkswagen moest toegeven dat het gesjoemeld had met elf miljoen dieselauto’s. Die auto’s zouden beter presteren op de testbank dan op de weg, omdat ze zouden weten dat ze in een testomgeving zitten. Nu beweert een Belg in een artikel dat er niet alleen in auto’s sjoemelsoftware zit, maar ook in kleine huishoudtoestellen.

Thomas: "Dat er in auto’s sjoemelsoftware zit wil ik nog aannemen. Maar in kleine huishoudtoestellen van onder de vijftig euro? Dat leek me te zot voor woorden."

Thomas ontmoet Guido Adriaenssens, de man die twintig jaar aan het hoofd stond van een internationale organisatie die de test voor consumentenorganisaties zoals Test Aankoop coördineerde. Hij heeft wereldwijd meer dan 70.000 producten getest. Uit zijn onderzoek in 2017 bleek dat strijkijzers vooral doen wat ze beloven in de ideale testomstandigheden. Ze worden geoptimaliseerd voor het labo, thuis zouden ze het er een stuk minder vanaf brengen. Maar is dat echt zo? En hoe zit het met de toestellen van 2019? Thomas trekt met een heleboel strijkijzers naar een geheim testlab in het buitenland om het uit te zoeken. En al snel ontdekt hij dat strijkijzers een pak minder presteren als er licht wordt afgeweken van de officieel erkende testen. Maar vindt hij ook sjoemelsoftware?

 

Een jeansbroek kan je leven redden

Jan stoot op een verhaal van een overboord geslagen Duitser die urenlang in het water overleeft door een truc met… zijn jeansbroek. Jan volgt zeillessen en kan moeilijk aannemen dat een simpele jeansbroek je leven zou kunnen redden. Maar het zou kunnen kloppen, want ook Defensie leert deze ‘jeansbroek-truc’ aan.

Jan: "Ik vertoef zelf graag op boten, maar weet ook hoe gevaarlijk de zee kan zijn. Een moment van onoplettendheid en je valt overboord. En dan gaat het snel, want in enkele minuten kan het dan al gedaan zijn. Mijn verwondering was dan ook groot toen ik het verhaal las over een Duitser die uren op zee had overleefd door… zijn jeansbroek?!"

Jan zoekt uit wat je nu precies moet doen om een jeansbroek als reddingsboei te kunnen gebruiken. Hij test het uit in een zwembad op de marinebasis in Zeebrugge. Maar werkt het ook in open water bij watertemperaturen tussen 6 en 10 graden?

Factcheckers: woensdag 17 april om 20.40 uur op Eén.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen naar dit mailadres worden NIET beantwoord!)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met