Familiedrama Rough diamonds met Kevin Janssens duikt diep in de Antwerpse diamantwijk

Ini Massez, Marie Vinck, Robby Cleiren, Els Dottermans en vele anderen schitteren naast Kevin Janssens in nieuwe fictie

Donderdag 19 oktober 2023 - Vanaf zondag 29 oktober wordt het razend spannend op VRT 1 met Rough diamonds met in de hoofdrol Kevin Janssens. Dit nieuwe crime- en familiedrama dompelt je onder in de Antwerpse diamantwijk: een wereld die gekend is in Vlaanderen, maar waarvan niemand echt weet hoe het er precies aan toe gaat. Een wereld die tot de verbeelding blijft spreken.

Noah Wolfson (Kevin Janssens) keert na jaren terug voor de begrafenis van zijn broer die zelfmoord heeft gepleegd. De familie (onder anderen Robby Cleiren, Ini Massez en Marie Vinck) is in diepe rouw en reageert geschokt op de terugkeer van de 'verloren zoon' die hun waarden en tradities de rug heeft toegekeerd. Noah is niet welkom. Maar het familiebedrijf komt onder druk te staan: waar quasi de hele diamanthandel vroeger in handen van Joodse bedrijven was, zijn er tegenwoordig nieuwe spelers op de markt. Wanneer het hem duidelijk wordt dat hun bedrijf na de dood van zijn broer in zware problemen zit, wil Noah helpen om de zaak te redden. De familie is verdeeld over de toekomst van de zaak, en Noah kiest onorthodoxe manieren om het bedrijf te leiden die lijnrecht tegenover de gebruiken van zijn familie staan...

Op zondag 29 oktober beleeft deze succesvolle samenwerking tussen VRT 1 en Netflix ​ zijn ​ première op open net in Vlaanderen. Zowel Vlaamse als Israëlische topacteurs maken hun opwachting: naast Kevin Janssens zijn er hoofdrollen voor Ini Massez, Marie Vinck, Robby Cleiren, Jeroen Van der Ven, Els Dottermans en vele anderen. Ook heel wat Israëlische topacteurs maken hun opwachting, zoals Dudu Fisher, Yona Elian en Mendy Cahan. Rough diamonds is een coproductie van De Mensen en Keshet International voor VRT 1 en Netflix.

Diep achter de schermen van de diamantwereld

In de reeks worden verschillende talen door elkaar gesproken, zoals het werkelijk is in de wereld waar het verhaal zich afspeelt. De Vlaamse acteurs hebben daarvoor met de hulp van coaches uit de Joodse gemeenschap heel wat tekst in het Jiddisch ingeoefend. Ook werd er veel aandacht besteed aan de authenticiteit van de kostuums, de rekwisieten, de locaties en de gebruiken. De regie is in handen van Rotem Shamir en Cecilia Verheyden. Hoofdscenarist is Yuval Yefet, die samen met Rotem de succesreeks Fauda maakten.

Rough diamonds is de eerste fictiereeks die zo diep achter de schermen van de Antwerpse diamantwereld kijkt. De productie kreeg toelating om te filmen in het echte -zwaar beveiligde - diamantdistrict en in de echte diamantbeurs. Het verhaal biedt ook een inkijk in de doorgaans erg gesloten cultuur van de ongeveer 10.000 Chassidische joden in Antwerpen. Ook daarvoor werd na jarenlange research intens samengewerkt met mensen uit die gemeenschap.

Rough diamonds: vanaf 29 oktober elke zondag om 21.00 uur op VRT 1 en al volledig in boxset te bekijken op VRT MAX.

De reeks is ook met audiodescriptie te bekijken, vanaf 29 oktober elke zondag rond 21.10 uur op het Ketnet-kanaal, op VRT 1 via het taalkeuzemenu van de decoder, en op VRT MAX onder het genre 'Audiodescriptie'.

Rough diamonds is een coproductie van De Mensen en Keshet International voor VRT 1 en Netflix. Met de steun van Screen Flanders, het programma van Creatief Europa - Media van de Europese Unie en de Tax Shelter maatregel van de Federale Overheid. Met de medewerking van de Stad Antwerpen en dankzij de steun van de Antwerp Film Bonus, en met de gewaardeerde steun van AWDC (het Antwerp World Diamond Centre) en de Antwerpse Diamantbeurs.

Korte inhouden

Aflevering 1 (29/10)

De Londense crimineel Noah keert terug naar Antwerpen voor de begrafenis van zijn broer. Hij komt erachter dat zijn Joodse familie in de problemen zit doordat ze zaken deden met verkeerde mensen. Noah probeert zijn familie en de familiezaak te redden. ​

Aflevering 2 (5/11)

Noah en Eli proberen het schuldenprobleem op te lossen met heel verschillende maar even gevaarlijke methodes. Procureur Smets probeert de bron van de gesmokkelde diamanten te vinden.

Aflevering 3 (12/11)

Noah werkt een deal uit met de Albanezen, maar Eli en Adina worstelen om hun kant van de deal na te komen. Smets probeert een lid van de familie als informant te gebruiken. ​ ​

Aflevering 4 (19/11)

Wanneer de rouwperiode eindigt, probeert Eli een geheime overname van het familiebedrijf door te voeren, terwijl Noah een dringende zaak probeert op te lossen.

Aflevering 5 (26/11)

De familie Wolfson krijgt een belangrijke kans. Maar wanneer de Albanezen er ook aan mee willen doen, belanden de zaken op een gevaarlijk pad. Smets zet Eli onder druk.

Aflevering 6 (03/12)

Terwijl de bruiloft van zijn dochter nadert, moet Eli een onmogelijke beslissing nemen. Noah en Adina proberen het op te nemen tegen de Albanezen en zien de gevolgen onder ogen.

Aflevering 7 (10/12)

Met Smets en de Albanezen achter hen aan, overtuigt Noah Adina dat ze extreme maatregelen moeten nemen om de familie te beschermen. Eli vecht tegen zijn demonen.

Aflevering 8 (17/12)

De Wolfsons kunnen Noah's plan niet voltooien voordat ze een oude vijand overwinnen. Smets riskeert alles in haar strijd met de procureur-generaal.

Robin De Veen

Communicatieverantwoordelijke VRT 1

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met