Gaat het goed of slecht met België? Kobe Ilsen zoekt wereldwijd naar antwoorden in Op één

Van Mexico, Koeweit en Japan tot Mongolië, Slovenië en Singapore: Kobe Ilsen zoekt wereldwijd naar nieuwe inzichten voor het tweede seizoen van Op één.

Vanaf woensdag 8 januari zoekt Kobe Ilsen in het tweede seizoen van Op één naar antwoorden op heel wat van onze huidige bezorgdheden. Krijgen we later voldoende pensioen? Is er nog gezonde lucht in België? Loopt er straks nog water uit onze kraan? Kortom: zijn we eigenlijk goed bezig in België, en wat kunnen we leren van andere landen? Met al die vragen trekt Kobe nieuwsgierig voorbij onze landsgrenzen om te kijken en te vergelijken. Want afstand nemen helpt om alles in een juister en ruimer perspectief te plaatsen, om bij te leren en nieuwe, verrassende inzichten op te doen.

Met een erkende wereldranglijst in de hand, van betrouwbare instanties als WHO, UN of OESO trekt Kobe per thema naar de beste en slechtste leerling op die lijsten. Geen interviews met ministers of andere hooggeplaatsten, wel met gewone mensen die hem nieuwe inzichten aanreiken rond relevante thema’s voor ons Belgen, zoals verkeersveiligheid, ouder worden, luchtkwaliteit, vleesconsumptie… Zo krijgt Kobe advies over fit en gelukkig oud worden van de 102-jarige Kikue in Japan. In Moldavië gaat hij mee met een chauffeur die dronken achter het stuur werd betrapt en nu als straf lijken moet wassen in een mortuarium. In Zuid-Korea ziet Kobe hoe de jeugd enkel nog virtueel sport, iets wat ook in België steeds populairder wordt. Gewone mensen met ongewone verhalen.

Het resultaat is een boeiende zoektocht naar wat wij Belgen kunnen opsteken van onze dichte en verre buren. Of ze nu het best of het slechtst scoren op vlak van ouder worden, alcohol, verkeer, water, beweging, gezonde lucht of vlees: hun inzichten en nieuwe blik geven een antwoord op enkele prangende bezorgdheden van Belgen.

Op één: vanaf 8 januari elke woensdag om 20.40 uur op Eén.

Aflevering 1: Alcohol (woensdag 8 januari 2020)

Drinken we te veel? Alcohol zit ingebakken in onze cultuur. Bij elke gelegenheid, groot of klein, wordt alcohol bovengehaald. Sterker zelfs, we moeten ons verantwoorden wanneer we niet drinken. Zijn er landen waar nog meer alcohol wordt gedronken? Volgens de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) wél! De WHO bracht de alcoholconsumptie wereldwijd in kaart. Op één staat Moldavië met de grootste drinkers ter wereld. Onderaan de lijst bengelt Libanon. Wat drinken zij als ze iets te vieren hebben? En wat kunnen we van hen leren?

Kobe: “Er is één constante in deze aflevering: de mens is op zoek naar een roes, een vlucht van het alledaagse. Heel vaak is alcohol de sociaal aanvaarde drug die ons even wegtrekt uit de realiteit. Fijn als het is om te vieren of feesten, heel pijnlijk als het een hele maatschappij ontwricht, zoals in Moldavië. Een loepzuivere kijk in de spiegel en een gruwelijke wake-up call.”

Aflevering 2: Ouder worden (woensdag 15 januari 2020)

Worden we met z'n allen te oud? Krijgen we straks nog een goed pensioen? Is België voorbereid op de 'grijze golf'? De OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) heeft een lijst die wereldwijd de vergrijzing per land in kaart brengt. Helemaal onderaan staat Mexico, op één staat Japan waar mensen gemiddeld 84 jaar worden. Wat is hun geheim? En kan iedereen daar rekenen op een waardige oude dag?

Kobe: “Het is voor mij totaal onverwacht een heel emotionele aflevering geworden. Als er iets is dat elke mens op deze planeet verbindt, ongeacht landsgrenzen of huidskleur, is het dat we allemaal ouder worden, dat we allemaal wakker liggen van ons pensioen en wie er later voor ons zal zorgen. Mijn eigen grootste angsten zoals eenzaamheid of armoede op latere leeftijd zijn voor zowel Japanners, Mexicanen maar zeker ook Belgen een keiharde realiteit. Zijn we klaar voor de grijze apocalyps?”

Aflevering 3: Verkeer (woensdag 22 januari 2020)

Zijn we te roekeloos in het verkeer? Wij Belgen veroorzaken een pak verkeersongevallen op onze wegen: met in totaal net geen 50.000 verkeersslachtoffers, waaronder ongeveer 600 doden. Dat zijn er zo'n 2 per dag, 2 te veel. Kobe trekt naar Singapore, waar relatief weinig verkeersdoden vallen, en naar het land op één Liberia, met wereldwijd het grootste aantal verkeersdoden: bijna 1.700 per jaar. Dat is driemaal zoveel als in België. Kobe staat er te kijken van het immense gebrek aan verkeersveiligheid, terwijl autorijden in Singapore zwaar ontmoedigd wordt. Het openbaar vervoer is er toegankelijk, goedkoop en snel.

Kobe: “Ik doe 40.000 km per jaar, in alle omstandigheden en soms ook net iets te snel. Verkeersveiligheid is geen recht maar een plicht. Dat is me duidelijk geworden. Ambulances met lege accu’s en bezinetanken tegenover de nieuwste technische snufjes om bestuurders in het gareel te houden. Van Liberia naar Singapore, het contrast kan niet groter zijn.”

Aflevering 4: Water (woensdag 29 januari 2020)

Komt er straks nog water uit onze kraan? De voorbije 3 zomers hebben we te maken gehad met waterschaarste en lange periodes van droogte. En wij zijn niet alleen. Een kwart van de wereldbevolking kampt met extreme waterschaarste. De Aquastat, een lijst van de Verenigde Naties, rangschikt die 182 landen naargelang het aantal hernieuwbare waterbronnen die per persoon beschikbaar zijn. Op één het land waar er geen grondwater of oppervlaktewater te vinden is: Koeweit. En toch vind je in de hoofdstad de ene waterpartij na de andere. Waar halen de Koeweiti hun water vandaan? Een heel ander verhaal in Guyana, waar iedereen op en rond het water leeft en er toch geen druppel drinkwater uit de kraan komt.

Kobe: “Het natste land ter wereld verbruikt het minste water. Van Guyana kunnen we nog veel leren. Onze tuin sproeien, auto wassen en zwembad vullen met drinkwater. Lees die laatste zin nog eens en besef hoe absurd dat is.”

Aflevering 5: Bewegen (woensdag 5 februari 2020)

Beweegt onze jeugd genoeg? In België blijkt het problematisch gesteld te zijn met de sportiviteit van onze jongeren. Kobe laat zich leiden door de Global Matrix, een lijst die landen wereldwijd rangschikt op basis van de fysieke activiteit bij jongeren tussen 5 en 19 jaar. Op één staat Slovenië. De jeugd beweegt hier het meeste van alle landen, zelfs de rekenles op school gebeurt buiten, heen en weer rennend. Onderaan de lijst staat Zuid-Korea, waar veel jongeren kampen met een digitale verslaving en extreem weinig bewegen. Kobe maakt er kennis met een topsporter, in de sport met het meeste aanzien daar: e-sports. En hij woont een mukbang bij: een hype om zoveel mogelijk 'vetzakkerij' te eten en dat tegelijk online te delen. Tieners in Zuid-Korea smullen ervan, letterlijk en figuurlijk.

Kobe: “10.000 stappen per dag, dat zouden we moeten doen. Onze jeugd zou eigenlijk nog meer moeten bewegen maar wat blijkt? Juist, dat gebeurt te weinig. In Slovenië doen ze het echt. Sport, spel, buiten ravotten... Ze zijn marktleider in gezonde jeugd. Zuid-Korea is een heel ander verhaal. Het meest hallucinante interview dat ik ooit deed was in Seoul. Gangnam Style zal nooit meer hetzelfde zijn.”

Aflevering 6: Gezonde lucht (woensdag 12 februari 2020)

Is er nog gezonde lucht in België? Negen op de tien wereldwijd leeft in gebieden waar de luchtkwaliteit niet voldoet aan de normen van de WHO. Wij Belgen horen daarbij. Onze lucht is eigenlijk niet proper genoeg om gezond te leven. Wat kunnen we leren van Stockholm, de stad met de properste lucht ter wereld? Het duurzaam beleid van Zweden is inspirerend. Tegen 2040 wil de stad volledig CO2-vrij zijn. Een heel ander verhaal in Ulaanbaatar (Mongolië), een van de steden met de slechtste luchtkwaliteit ter wereld. De fijnstof-waarden overschrijden er maar liefst 133 keer de toegelaten WHO-waarde.

Kobe: “Ik ben een kind van Zwijndrecht, een dorp gesandwicht tussen de Antwerpse haven en de Antwerpse ring. Luchtkwaliteit is al van jongs af aan een bezorgdheid. Na Mongolië ben ik nog veel bezorgder dan ooit tevoren. Willen we dat een longontsteking de belangrijkste doodsoorzaak is bij onze jeugd?”

Aflevering 7: Vlees (woensdag 19 februari 2020)

Kunnen we nog onbeschaamd genieten van ons stukje vlees? Hoeveel rundvlees eten wij Belgen eigenlijk gemiddeld? En is dat veel of weinig in vergelijking met de rest van de wereld? De WHO rangschikte de rundvleesconsumptie van alle landen. Argentinië steekt er met kop en schouders bovenuit. Per jaar eten de Argentijnen gemiddeld maar liefst 55 kilogram rundvlees. Dat is ondenkbaar in India, waar koeien heilig zijn.

Kobe: “Een aflevering waarvoor ik nu al waarschuw. Absoluut niet vrijblijvend en geen aanrader voor mensen met een gevoelige maag”.

Aflevering 8: Goed leven (woensdag 26 februari 2020)

In de laatste aflevering van Op één wil Kobe te weten komen waar het nu het beste is om te leven. Hij heeft verschillende landen bezocht en er ontdekt hoe zij omgaan met issues die ook in België leven. Nu zoekt Kobe naar het ultieme antwoord: in welk land zijn de mensen het meest tevreden over hun leven, en waar is de levenstevredenheid het minst?

Volgens de Better Life Index scoren de Noren het best. Helemaal onderaan de lijst staat een land dat velen onder ons normaal doet wegdromen: Zuid-Afrika! Het land van de Tafelberg, safariparken, lekkere wijnen en witte zandstranden blijkt de minst tevreden inwoners te hebben: Zuid-Afrikanen geven hun leven een score van gemiddeld 4,7/10. Degelijke gezondheidszorg, huisvesting en goed onderwijs is er enkel voor de rijken. De werkloosheidscijfers rijzen er de pan uit en de grote meerderheid voelt zich extreem onveilig.

Kobe: “Dit is de aflevering waar alles samenkomt. Welke plek is nu het best om te leven? Niet dat ik het antwoord ken na de opnames want is het slechtste land eigenlijk niet het beloofde land? Ik twijfel…”

Op één: vanaf 8 januari elke woensdag om 20.40 uur op Eén.

Op één is een programma van Warner Bros voor Eén.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen naar dit mailadres worden NIET beantwoord!)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met