Gedurfde vragen en eerlijke antwoorden in het nieuwe 'Durf te vragen' met Siska Schoeters

Vanaf 3 september nodigt Siska Schoeters in haar nieuwe programma Durf te vragen elke aflevering een groep mensen uit waar we stiekem heel veel vragen over hebben, maar die we niet zelf in hun gezicht durven stellen. Zoals priesters, mensen met dwerggroei, en mensen die van BDSM houden.

Siska verzamelde een heleboel interessante, grappige maar ook wel gedurfde vragen bij het grote publiek. Elke week antwoordt één groep mensen in een lege tv-studio eerlijk en openhartig op al deze vragen. Dat levert een verrassende, soms geestige, soms confronterende inkijk in hun leefwereld, dromen en angsten op.

Siska duikt nog dieper in het verhaal van sommige getuigen. Ze gaat een dag met hen op pad en stelt op haar eigen manier extra vragen, om hen zo nog beter te kunnen begrijpen.

Siska Schoeters: "Durf te vragen is een programma dat echt op mijn lijf geschreven is. Het ligt in het verlengde van wat ik eigenlijk al jaren op de radio doe: ongegeneerd nieuwsgierig zijn. Dit programma heeft me echt doen inzien dat we tegenwoordig heel snel oordelen over iemand. Er is te weinig dialoog en dat willen we met Durf te vragen opnieuw aanwakkeren."

Acht thema's, ontelbare verhalen

Elke aflevering van Durf te vragen draait rond een andere groep mensen. De geportretteerden antwoorden eerlijk op alle vragen vanuit hun eigen beleving. Ze vertellen hun eigen verhaal, delen hun ervaringen en mening. De thema's zijn:

Aflevering 1: mensen met dwerggroei (03/09)

  • 1 op de 10.000 mensen in België heeft dwerggroei. Siska nodigt enkele van hen uit in de tv-studio om eerlijk te antwoorden op vragen als: "Geraken jullie aan een lief?", "Draag je kinderkleding?" of "Wat kan je beter dan grote mensen?" Ze gaat ook op reportage en duikt dieper in de verhalen van twee van hen. Zo helpt ze een dagje mee met Willem op de boerderij. Met leerkracht Kristien trekt Siska naar de klas om te horen hoe de leerlingen haar zien, en gaat ze ook kleren shoppen - iets wat niet zo evident is voor mensen met dwerggroei.

Aflevering 2: mensen die met een verslaving kampen (10/09)

  • "Hoe zwaar is dat afkicken?", "Wat doe je als je zin krijgt?", "Ben je bijna dood geweest?" Zes mensen die dagelijks tegen hun verslaving vechten, vertellen hun persoonlijk verhaal en geven een antwoord op deze en andere vragen. Siska ontmoet Sam, een negentienjarige jongen die na een herval voorgoed van de drugs af wil.

Aflevering 3: mensen die van BDSM houden (17/09)

  • BDSM is een seksuele beleving waarin het geven en ontvangen van pijn, en dominantie en onderdanigheid centraal staan. In deze aflevering krijgen zeven BDSM-ers vragen zoals: "Ben je wel normaal?", "Hoe vertel je zoiets aan je omgeving?" en "Hoe ontdek je dat bij jezelf?" Siska ontdekt hoe je zelf BDSM-speeltjes kan maken van doodnormale voorwerpen in de doe-het-zelfzaak, en kijkt voor het eerst naar een BDSM-sessie.

Aflevering 4: moslima's (24/09)

  • "Waarom draag je een hoofddoek?", "Moet je maagd zijn voor je trouwt?", en "Zijn jullie nu banger na de aanslagen?" Tien moslima's zitten in de Eén-studio om deze en andere vragen te beantwoorden. Siska trekt haar mooiste feestjurk aan en gaat naar een Koerdisch verlovingsfeest.

Aflevering 5: mensen in een rolstoel (01/10)

  • Zeven rolstoelgebruikers zitten in een lege televisiestudio en antwoorden op de vragen van Vlamingen. "Moet ik mij bukken als ik tegen jou spreek?", "Gaat dat nog, seks?" of "Leef je alleen van de ziekenkas?" Siska gaat kijken naar de rolstoelrugby van Steven, een twintiger die verlamd terugkwam van zijn vakantie in Australië.

Aflevering 6: polyamoureuze mensen (08/10)

  • Polyamorie komt van het Griekse woord “poly” (veel, meerdere) en het Latijnse "amor" (liefde). Het staat voor een levenswijze waarin men openstaat voor het gelijktijdig hebben van meer dan één liefdesrelatie. Negen mensen antwoorden in een lege televisiestudio op de vragen over polyamorie van nieuwsgierige Vlamingen: ​ "Zijn jullie seksverslaafd?", "Hebben jullie last van bindingsangst?" of "Heb je een favoriete partner?" Siska gaat pannenkoeken eten bij Len en haar twee mannelijke partners, Hans en Lucas. Samen praten ze over leven met z'n drieën en hun toekomstplannen.

Aflevering 7: priesters (15/10)

  • Sinds 1990 is het aantal priesters meer dan gehalveerd. In ons land zijn er nu ongeveer 5.000 priesters actief. Zes priesters gaan in Durf te vragen de uitdaging aan om in een lege televisiestudio ​ te antwoorden op vragen van het publiek. "Wanneer was u voor het laatst verliefd?", "Heeft de paus altijd gelijk?"of "Moet het celibaat niet afgeschaft worden?" Siska trekt eropuit met enkele van hen: ze gaat radio maken bij Radio Maria en meldt zich aan in de gevangenis van Brugge.

Aflevering 8: mensen die met een eetstoornis kampen (22/10)

  • Naar schatting 1 op de 10 vrouwen tussen 10 en 30 jaar ontwikkelen ooit een eetstoornis. Zeven onder hen, met verschillende eetstoornissen, worden in een lege televisiestudio geconfronteerd met gedurfde vragen: "Moet je niet gewoon wat meer eten?" en "Vind je jezelf mooi?". Ze delen moedige getuigenissen en vertellen over hun strijd. Siska trekt een dag op met Annelies, een jonge vrouw die vecht tegen anorexia, en kookt een maaltijd voor haar.

Durf te vragen: vanaf 3 september elke dinsdag om 20.40 uur op Eén.

Durf te vragen is een programma van Roses are blue voor Eén.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen naar dit mailadres worden NIET beantwoord!)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met