Gloednieuwe politiereeks Juliet - alles is persoonlijk in De Haan

Gloednieuwe politiereeks Juliet - alles is persoonlijk in De Haan

Met Charlotte De Bruyne in de hoofdrol

Woensdag 21 februari 2024 - Vanaf zondag 3 maart is het wissel van de politiewacht op VRT 1: Juliet neemt op zondagavond de plaats in van haar collega Chantal. Charlotte De Bruyne vertolkt een politie-inspecteur die allerlei zware misdaden moet oplossen in het ogenschijnlijk lieftallige kuststadje De Haan.

Rechercheur Juliet Dumon keert na het onverwachte overlijden van haar vader uit Brussel terug naar haar geboortedorp De Haan. Ze gaat op zoek naar een pleeggezin voor haar stuurse tienernichtje Chloë, die liefdevol door Juliets vader werd opgevoed. Terwijl ze zich op haar nieuwe baan stort, wordt ze geconfronteerd met haar onverwerkte schuldgevoelens bij de dood van haar moeder en haar eigen ambigue gevoelens tegenover het moederschap. Intussen ontstaat er een complexe band tussen haar en Chloë.

Naast Charlotte De Bruyne worden de hoofdrollen vertolkt door Nabil Mallat, Amber Naert, Arend Pinoy, Nicki von Tempelhoff en Maarten Ketels. Andere belangrijke rollen zijn weggelegd voor Fania Sorel, Mil Sinaeve, Charlotte Vandermeersch, Pieter Genard, Aaron Roggeman, Wennie De Ruyck, Dolores Bouckaert, Piet De Praitere, Mieke Dobbels, Ikram Aoulad, Jan Hammenecker, Dries Heyneman, Emilie De Roo, Ben Segers, Abbas Fassaei, Amara Reta, Tanya Zabarylo, Dirk Van Dijck, Greg Timmermans en Giulia De Smet.

© Ilias Van Bambost
© Ilias Van Bambost

Juliet is gecreëerd door thrillerauteur Hilde Vandermeeren en scenarist Roel Mondelaers, en geschreven door Rik D’hiet, Tyche Beyens, Wouter Van Haver, Roel Mondelaers, Hilde Vandermeeren en Michel Sabbe. De regie is in handen van Anke Blondé en de reeks werd geproduceerd door Peter Bouckaert en Nathalie Van Schelvergem voor Eyeworks Film & Tv Drama.

Juliet bestaat uit drie cases die elk over twee afleveringen worden verteld. Zo garandeert Juliet zes weken lang spannende zondagavondfictie. De opnames vonden plaats in De Haan en langs de hele Vlaamse kust van oktober 2022 tot en met eind januari 2023.

Juliet is een productie van Eyeworks Film & Tv Drama voor VRT 1, in coproductie met Warner Bros Duitsland en ZDF, met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Screen Flanders, Westtoer, Videoland, Leonine Studios, Scio Productions en de Tax Shelter maatregel van de Federale Overheid.

De personages

JULIET DUMON (Charlotte De Bruyne)

Juliet (33) is een jonge, no-nonsense vrouw die na de plotse dood van haar vader een tijdelijke overplaatsing heeft gevraagd van de Brusselse recherche naar de recherche “Midkust.” Ze woont enkele weken in haar ouderlijk huis in De Haan, tot er een pleeggezin gevonden wordt voor haar nichtje Chloë (14). Juliet is chaotisch en impulsief, denkt onafhankelijk, maar houdt hierdoor soms geen rekening met anderen.

Juliet is heel opmerkzaam en daardoor goed in haar job als politieagente. Het nadeel is dat ze soms overprikkeld raakt. Ze heeft sinds haar zeventiende last van gehoorschade aan één oor, en als gevolg daarvan tinnitus (oorsuizen) die opspeelt op momenten van emotionele stress. ​ Haar tinnitus is een zwakke kant waar ze weinig over spreekt uit schrik dat het haar gezag als agent zal ondermijnen.

Ze botst met haar wispelturige nichtje Chloë. Maar langzaamaan begint ze zich toch aan haar te hechten. Onder Juliets stoer vertoon schuilt de vrees om anderen teleur te stellen zoals ze dat zelf ooit is geweest. Haar antwoord hierop was tot nog toe altijd de letterlijke vlucht vooruit. Gaandeweg komt ze echter tot inzicht dat ze net door vluchten haar trauma blijft meeslepen.

JAMAL HAOUT (Nabil Mallat)

Jamal (35) is de rechercheur/partner van Juliet en meestal lossen ze de zaken samen op. Hij is op verschillende vlakken de tegenpool van Juliet: sociaal, spraakzaam, zorgeloos, atletisch, en ijdel. Jamal is de zoon van de schepen van middenstand uit de politiezone "Midkust" – Ahmed Haout. Zijn vader is door iedereen gekend in De Haan. Hierdoor wordt Jamal niet altijd serieus genomen als agent.

Jamal is enorm sociaal en zijn ontwapenende openheid werkt vaak aanstekelijk bij anderen. Juliet en Jamal zijn een complementair duo – Jamal krijgt de mensen aan het praten, en Juliet leest de stiltes tussen hun woorden.

CHLOË (Amber Naert)

Chloë (14) komt meestal brutaal en stuurs over, maar zo verbergt ze vooral haar onzekerheid en kwetsbaarheid. Ze is in de war door de plotse veranderingen in haar leven: de dood van haar grootvader die al sinds ze een baby was voor haar zorgde, en het vooruitzicht dat ze haar huis moet verlaten om bij een pleeggezin te gaan wonen.

Chloë’s ouders zijn al lang uit beeld verdwenen – haar moeder is overleden in het kraambed en haar vader Danny is spoorloos. Te pas en te onpas verscheen Danny in Chloë’s leven, waardoor ze wel een zekere band met hem heeft opgebouwd. Ze koestert de hoop dat hij op een dag terug de zorg voor haar zal opnemen. Chloë vindt het moeilijk om zich te hechten aan nieuwe mensen, uit angst weer iemand te verliezen. Ze is daarom sceptisch tegenover onbekenden, zelfs tegenover haar tante Juliet.

JONAS (Arend Pinoy)

Jonas (35) baat samen met zijn vrouw Laura een hotel uit dat hij van zijn ouders heeft geërfd. Jonas is vader van twee kinderen, en doet zich graag voor als de ideale schoonzoon: gelukkig getrouwd en succesvolle ondernemer. Maar eigenlijk heeft hij al een hele tijd huwelijksproblemen en zijn hotel zit in slechte papieren.

Jonas is de jeugdliefde van Juliet. Hij is op de hoogte van het verleden van Juliet – de problematische relatie met haar moeder en de oorzaak van haar overlijden. Toen Juliet De Haan verliet om te vluchten van haar verleden, heeft ze ook een punt gezet achter hun relatie. Hoewel Jonas ondertussen getrouwd is, is er nog steeds wederzijds vertrouwen tussen Jonas en Juliet. Wanneer zijn huwelijksproblemen steeds groter worden, zoekt hij zelfs toenadering tot haar.

(c) Thomas_Nolf
(c) Thomas_Nolf

KLAUS (Nicki von Tempelhoff)

Klaus is een zestiger van Duitse afkomst, die al jaren aan de Belgische kust woont en de beste vriend is van Juliets ouders. Hij woont in een afgelegen woning bij de duinen, waar hij voor zichzelf een alternatief maar gezellig nest heeft gebouwd. Klaus is ooit zwaar teleurgesteld geweest in de maatschappij: in de nasleep van een zware vechtscheiding twintig jaar geleden verdween hij enkele dagen met zijn toen vijfjarige dochter. Hoewel hij na enkele dagen zelf terugkeerde, sleept hij de gevolgen van die parentale ontvoering nog steeds met zich mee: een veroordeling en het totale verlies van het voogdijschap. Sindsdien heeft hij zich teruggetrokken in De Haan. Het voorval heeft diepe wonden geslagen en hij is achterdochtig tegenover ‘het systeem’. Zijn verleden heeft hij altijd krampachtig geheimgehouden voor zijn nieuwe omgeving.

(c) Thomas_Nolf
(c) Thomas_Nolf

DANNY (Maarten Ketels)

Danny is de jongere broer van Juliet. Meer dan zijn zus is Danny altijd heel sociaal geweest. Maar na de dood van hun moeder - op zijn achttiende - ging het verkeerd. Hij raakte verslaafd aan drugs en alcohol en raakte op de dool. Hij verwekte Chloë bij een verslaafde vriendin die stierf door een overdosis. Het was al snel duidelijk dat Danny niet in staat was om voor het kind te zorgen. Juliets vader Herman nam de zorg over voor Chloë. Hoewel hij zich er bewust van was dat hij de vicieuze cirkel zo in stand hield, stopte hij Danny regelmatig geld toe.

(c) Thomas_Nolf
(c) Thomas_Nolf

Korte inhouden

Aflevering 1 – Ouderloos (3 maart)

Rechercheur Juliet Dumon keert na het onverwachte overlijden van haar vader uit Brussel terug naar haar geboortedorp De Haan. Ze gaat op zoek naar een pleeggezin voor haar stuurse tienernichtje Chloë, die liefdevol door Juliets vader werd opgevoed. Ondertussen kan ze tijdelijk aan de slag bij een team van de plaatselijke recherche. Samen met haar nieuwe collega Jamal onderzoekt ze de gruwelijke moord op Amber, een kwetsbaar tienermeisje met een duister dubbelleven.

Aflevering 2 - Verloren meisje (10 maart)

De gruwelijke moord op het tienermeisje Amber blijft het kuststadje diep beroeren. Juliet stort zich volledig op het onderzoek naar de moordenaar, maar verwaarloost daarbij haar rouwende tienernichtje. De puberende Chloë zondert zich volledig af en maakt steeds zorgwekkendere keuzes. Maar Juliet heeft niets in de gaten. Samen met Jamal en het team maakt ze hardnekkig jacht op de mysterieuze en gewelddadige Amigo. Het is slechts een kwestie van tijd voordat Amigo opnieuw toeslaat.

Aflevering 3 - Het andere gezicht (17 maart)

Een bekend gezicht van een lokale televisiezender wordt toegetakeld terug gevonden in haar woonst. Bij Jamal is ze al gekend omwille van een andere reden: tv-anker Meyrem werd al enige tijd gestalkt. Een zaak die Jamal in zijn handen kreeg maar die hij niet wist op te lossen. Is de stalking uit de hand gelopen en geëindigd in een handgemeen? Juliet en Jamal duiken dieper en onderzoeken mogelijke daders. Maar de twijfel groeit of ze wel op het juiste spoor zitten wanneer Meyrem niet enkel een ‘hulpeloos’ slachtoffer blijkt te zijn. Meyrem was een vrouw met twee gezichten.

Aflevering 4 - Een goede vriend (24 maart)

Wanneer blijkt dat iemand uit Juliets privéleven één van de topverdachten is in de zaak Meyrem, wordt Juliet genoodzaakt afstand te nemen en het werk over te laten aan haar collega’s. Het wordt een uitdaging voor Juliet, zeker wanneer Chloë op haar beurt afstand neemt van haar tante, in de overtuiging dat de politie op het foute spoor zit. Juliet kampt met een innerlijke tweestrijd: ze wil de zaak zo snel mogelijk oplossen en een dader vinden. Tegelijkertijd koestert ze de stiekeme hoop dat Chloë dan toch gelijk heeft en Juliets ‘vriend’ ten onrechte beschuldigd wordt.

Aflevering 5 - De verloren zoon (31 maart)

In de duinen van De Haan wordt het lichaam aangetroffen van Jeffrey Bauwens. Hij bleek in een vakantiepark te verblijven dat al enkele maanden onder een inbrakenplaag lijdt. Juliet en Jamal onderzoeken de piste van een uit de hand gelopen inbraak, maar ontdekken al snel dat Jeffrey ook een vertroebelde band had met een andere familie in het park. Nu Juliets broer Danny weer is opgedoken kan de erfenis afgehandeld worden, en maakt Chloë zich klaar om met haar vader naar Berlijn te verhuizen.

Aflevering 6 - Een ware ouder (7 april)

Nu de inbreker is geklist komt ook het onderzoek naar de moord op Jeffrey Bauwens in een stroomverstelling. Juliet blijft echter te grote vraagtekens bij het verhaal zetten. In de hoop de definitieve waarheid naar boven te spitten gaat ze in de fout, en dreigt ze het hele onderzoek in gevaar te brengen. Wanneer het moordonderzoek zijn ontknoping nadert, moet Juliet ook definitieve keuzes maken in verband met Chloë en Danny, keuzes die hun levens voor altijd kunnen veranderen...

Juliet: vanaf 3 maart elke zondagavond rond 20.45 uur op VRT 1 en vanaf 3 maart al volledig te bekijken via VRT MAX.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos