Gloednieuwe zoektocht naar geweldig danstalent: The greatest dancer van Vlaanderen

Gloednieuwe zoektocht naar geweldig danstalent: The greatest dancer van Vlaanderen

Jong en oud, solo-dansers of groepen, uiteenlopende stijlen: iedereen mag zijn passie tonen

Dinsdag 17 januari 2023 - Vanaf 4 februari staat Eén elke zaterdagavond volledig in het teken van geweldig danstalent in Vlaanderen. Want in het nieuwe The greatest dancer van Vlaanderen gaan we op zoek naar het beste, het mooiste en het meest virtuose danstalent van onze streken. Siska Schoeters en Aster Nzeyimana presenteren de ode aan de dans in al zijn stijlen: van hiphop en hedendaagse dans over vogueing, popping en Afrikaanse dans tot ballet en ballroom. Jong, oud, solo’s, duo’s en groepen; alle gepassioneerde dansers krijgen een podium op Eén en kunnen meestrijden om de titel The greatest dancer. 

Story image

Bij de audities komen alle dansers terecht in de dansstudio van The greatest dancer van Vlaanderen, en dat is niet zomaar een dansstudio: achter de spiegel kijkt namelijk een publiek van 700 mensen mee naar het optreden. Dat publiek beslist of ze de auditie leuk vindt of niet. Pas als 75 procent van het publiek ‘ja’ stemt, dan gaat die gigantische spiegel open. Welke danser krijgt zijn energie door de spiegel tot bij het publiek en slaagt erin om de spiegel open te dansen?

De kandidaten die de spiegel open krijgen, maken kans om door de coaches gekozen te worden om mee te gaan naar de grote shows. Want op het einde van de vijf auditie-afleveringen kiezen de coaches elk hun top drie om verder mee te werken en mee te dingen naar de titel The greatest dancer van Vlaanderen. En die coaches zijn niet de minsten. De Belgisch-Colombiaanse Annabelle Lopez Ochoa is een van de meest gevraagde choreografes in de hele wereld. Choreografe en danseres Laurien Decibel werkt al acht jaar in Los Angeles waar ze mag dansen met onder andere Dua Lipa en Jennifer Lopez. En Niels Destadsbader is dé populairste artiest van Vlaanderen en een van de weinigen die tijdens zijn show met dansers werkt. Niels heeft niet alleen oog voor présence, persoonlijkheid, uitstraling en podiumvastheid, ook een straf verhaal kan hem raken.

De drie coaches nemen elk hun top drie acts mee naar de shows. Welk danstalent stijgt boven zichzelf uit, kroont zich tot The greatest dancer van Vlaanderen en wint de geldprijs om verder in zijn danscarrière te investeren?

The greatest dancer van Vlaanderen: vanaf 4 februari elke zaterdag rond 20.15 uur op Eén en VRT MAX. 

The greatest dancer van Vlaanderen is een programma van Fremantle voor Eén.

De coaches

De kandidaten van The greatest dancer van Vlaanderen kunnen rekenen op de feedback en de coaching van een fantastisch team danscoaches. Ze vertegenwoordigen een breed spectrum aan stijlen en achtergronden.

Annabelle Lopez Ochoa

De Belgisch-Colombiaanse Annabelle Lopez Ochoa is een choreografe van uitzonderlijk internationaal niveau. Ze is op dit moment een van de meest gevraagde choreografes ter wereld. Ze creëerde hedendaagse en klassieke dansvoorstellingen voor meer dan zeventig dansgezelschappen waaronder het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, het Nationale Ballet van Nederland, English National Ballet, New York City Ballet, les Grands Ballets Canadiens, Hong Kong Ballet, Ballet van Moskou, Ballet Nacional de Cuba, West Australian Ballet, Ballet de Marseille, om maar een paar te noemen.

Voor haar werk kreeg ze lovende recensies in bladen als US Dance Magazine, Dance Europe, The Guardian en The New York Times. Ze won met haar werk tal van prijzen waaronder de National Dance Awards UK, de Villanueva Award, de Jacob’s Pillow Dance Award en haar ballet “A Streetcar Named Desire” werd genomineerd voor de prestigieuze Olivier Award.

Annabelle woont al dertig jaar in Amsterdam, maar groeide op in Jette en kreeg haar professionele dansopleiding aan de Koninklijke Balletschool in Antwerpen. Na haar studies danste ze onder andere bij Djazzex, en als soliste bij het vermaarde Scapino Ballet in Rotterdam. Na haar danscarrière heeft ze haar ultieme droom waargemaakt: de wereld rondreizen om te choreograferen.

Annabelles uitzonderlijke kracht is dat ze een uitstekende verhalenverteller is. Annabelle is experte in klassiek en hedendaags ballet, maar houdt ervan om met dansers te werken van allerlei verschillende stijlen.

Annabelle: “The greatest dancer van Vlaanderen wordt een fantastisch avontuur. Ik ben bijzonder benieuwd wat Vlaanderen te bieden heeft op het vlak van dans."

Laurien Decibel

De Vilvoordse Laurien Decibel trok acht jaar geleden naar Los Angeles om haar professionele carrière als danseres, choreografe en styliste verder uit te bouwen. Daar danst ze met de grootste popsterren van de wereld: Dua Lipa, Jennifer Lopez, Jason Derulo, Camilla Cabello, Anitta, Maroon 5, En Vogue, Cardi B, Meek Mill, AJ van de Backstreet Boys, Hailee Steinfeld en vele anderen. Met deze artiesten was ze te zien in bekende Amerikaanse shows zoals The Late Late Show met James Gordon, American Music Awards, MTV Music Awards en de Billboard Awards.

Als choreografe bracht ze letterlijk de poppen aan het dansen in The Masked Singer America en was ze assistent choreografe voor Nike en Reebok. Ze co-creerde de choreographie voor Camilla Cabello's eerste wereldhit "Havana".

Laurien werd geboren in Vilvoorde en kwam pas op achttienjarige leeftijd in de danswereld terecht, maar al snel groeide ze uit tot een van dé danseressen waar iedere artiest wou mee werken. Haar bijnaam ‘Laurien Decibel’ kreeg ze niet toevallig: Laurien is altijd ‘aanwezig’ en neemt nooit een blad voor de mond.

Laurien is experte in house, diverse hiphopstijlen, commercial dance en salsa. Ze is niet enkel coach in The greatest dancer van Vlaanderen, maar ook in de RTBF-versie The dancer.

Laurien: “Ik ben super trots dat ik danscoach ben in The greatest dancer, zowel op VRT als bij RTBF. Ik kijk er ongelofelijk naar uit om het Belgisch danstalent te ontvangen en met hen allemaal deze uitdaging aan te gaan!"

Niels Destadsbader

Niels Destadsbader is de populairste artiest van Vlaanderen, die moeiteloos de grootste zaal van het land meerdere malen uitverkoopt. Hij is ook een van de weinige Vlaamse artiesten die met dansers werkt op het podium en is een meester in het opbouwen van zo’n Sportpaleis show. Niels is zelf geen onverdienstelijk danser, maar heeft oeverloze bewondering voor de dansers waarmee bij werkt. En hij maakt er een zaak van om altijd zelf mee te dansen. Voor de choreo’s werkt Niels samen met Roy Julen, die hem ook in The greatest dancer van Vlaanderen zal bijstaan in het coachen van zijn team.

Niels is een talentspotter met ervaring in meerdere jury’s. Hij heeft niet alleen oog voor présence, persoonlijkheid, uitstraling en podiumvastheid; ook een straf verhaal ​ weet hem steeds te raken. En Niels is de enige coach die dansers echt een job kan bieden op de grootste podia van Vlaanderen.

Niels: “Het beoordelen van de techniek van een danser of danseres laat ik over aan de andere coaches. Je mag als danser nog zo technisch sterk zijn, alleen het verhaal dat je overbrengt zal het verschil maken het publiek. Ik wil vooral voelen hoe een performance bij mij binnenkomt.”

Met deze drie danscoaches heeft The greatest dancer van Vlaanderen een fantastisch team om op zoek te gaan naar het grootste danstalent van Vlaanderen.

Ontvangst door Fleur

Alle kandidaten die zich wagen aan een auditie, komen eerst bij Fleur terecht. Haar naam zegt het al: Fleur is de immer positieve receptioniste van The greatest dancer van Vlaanderen. Haar taak is om de kandidaten te ontvangen en hen op hun gemak te stellen, zodat ze in de beste omstandigheden kunnen dansen.

Laurien: “De auditie begint eigenlijk al wanneer de kandidaat binnenkomt in onze receptie bij Fleur. Het publiek kijkt mee naar dat gesprek en je voelt al of de mensen de kandidaat leuk vinden.” 

Wie denkt Fleur te herkennen, is correct: ze was te zien in onder andere Spring en Op zoek naar Maria. Fleur is niet enkel de receptioniste, maar werkt al jaren achter de schermen van televisie en is ook de casting director van The greatest dancer van Vlaanderen.

De dansers in aflevering 1 (4 februari)

Mattias (15)

Mattias is een vijftienjarige allround danser. Hij is als kind gestart met hiphop maar heeft zich de laatste jaren verdiept in modern. Hij is een zeer gevoelsmatige danser en leeft voor zijn passie. Toen hij enkele jaren geleden tijdens een dansles twee permanente breuken in zijn rug opliep, stond zijn wereld even stil. Ondanks de zware blessure blijft hij gaan voor wat hij het liefste doet: dans. Hij droomt ervan om in het buitenland workshops te mogen volgen bij gerenommeerde choreografen en hij ziet The greatest dancer van Vlaanderen als de eerste stap in de juiste richting.

Melvin en Kiran (11)

Melvin en Kiran zijn de jongste breakers op het podium van The greatest dancer van Vlaanderen. Ze dansen al sinds ze kunnen lopen en ze hopen met hun breaking tricks Vlaanderen te veroveren. Ze hebben elkaar leren kennen op de breaking school van Sam Revell, oprichter van de Battle Droids crew en het brein achter hun knallende choreo’s. Deze twee beste vrienden staan vaker op hun handen dan op hun voeten en ze houden ervan om nieuwe tricks te bedenken. Ze kijken er dan ook naar uit om hun meest spectaculaire moves te delen met het grote publiek.

Female Future (23 – 21 – 25)

Female Future bestaat uit Chelsea (23), Zoë (21) en Eliene-Louize (25), drie sterke vrouwen die samen commercial hiphop brengen. Ze hebben elk hun eigen stijl. Zo is Chelsea iets meer thuis in funk en girly, Eliene-Louize in old school hip hop en is Zoë iets meer extravagant in haar dansmoves. Als ze samen dansen versterken ze elkaar, iets wat uitmondt in een explosieve en krachtige choreografie. Ze willen met hun performance een lans breken voor plussize dansers en de boodschap meegeven dat dans voor iedereen is, ongeacht je huidskleur, culturele afkomst of lichaamstype.

Juan Carlos (60)

Juan Carlos is een Cubaanse danser die de liefde naar België is gevolgd. Hij danst al sinds zijn negende en heeft zijn hele leven lang op hoog niveau Cubaanse salsa en rumba gedanst. Hij deed mee aan wedstrijden in Cuba en hij heeft zeven jaar een dansschool in Rusland gehad. Hij werd door zijn vrouw Nadine ingeschreven voor The greatest dancer van Vlaanderen om hem te helpen een danspartner te vinden op zijn niveau. Wie interesse heeft, mag altijd contact opnemen met fleur@thegreatestdancer.be.

Ivan Selleslaghs (51)

Ivan is een sympathieke 51-jarige boekhouder. Hij wil tonen dat je ook nog na je vijftigste kan dansen en plezier hebben. Hij heeft naast enkele ballroomlessen nooit een dansopleiding gevolgd, maar dat is niet te merken aan zijn freestyle dansmoves. Als Ivan op een podium staat, verandert hij in een eersteklas entertainer. Iets wat hij geleerd heeft door in zijn jonge jaren deel te nemen aan playbackshows. Zijn twee dochters, Davina en Naëmi, en zijn echtgenoot Eric zijn zijn grootste fans. Voor hen heeft hij nu al gewonnen, simpelweg door deel te nemen. Maar krijgt Ivan de spiegel ook open?

Dragon (tussen 11 en 18 jaar)

Het dansteam Dragon uit Oudsbergen bestaat uit dertig leden en is een heel diverse danscrew die barst van de energie en het talent. Hun danscoach Chayenne Otten wilde een zo verscheiden mogelijke danscrew oprichten en heeft daarom dansers gezocht van uiteenlopende leeftijden. Nochtans hoeven de drie jongste danseresjes, Amélie, Ileana en Sou, zeker niet onder te doen voor de oudere dansers. Met hun energie en enthousiasme blazen ze iedereen omver en geven ze een boost aan het volledige team.

Ivan Holy Pop (27)

Ivan verhuisde van Portugal naar België toen hij twaalf was. Hij heeft pas vrij laat zijn liefde voor dans ontdekt, maar sindsdien kan hij zich geen leven zonder dans meer voorstellen. Hij is gespecialiseerd in popping met invloeden van hiphop en breakdance en hij hoopt dat hij van dans zijn beroep kan maken. Als alleenstaande vader is het niet altijd makkelijk om voor die droom te gaan, maar hij heeft een nachtjob als dispatcher in een takelbedrijf aangenomen om zich zo overdag te kunnen focussen op de twee belangrijkste zaken in zijn leven: zijn dochter, Aaliyah, en dans.

Lore en Noah (15)

Lore en Noah hebben elkaar leren kennen op vierjarige leeftijd en dansen al sinds hun kindertijd samen in de dansschool 2SDC. Ze zijn de beste vrienden en hebben dan ook twee jaar geleden beslist om als duo verder te gaan bij danscompetities. Op hun eerste wedstrijd werden ze al meteen Belgisch Kampioen. Dat belooft! Ze dansen funk style, een zeer uitbundige en entertainende stijl die iets minder gekend is bij het grote publiek. Iets wat ze willen veranderen met hun deelname aan The greatest dancer van Vlaanderen. Lore en Noah zijn zelf heel enthousiaste jongeren die ten volle genieten van het leven en dit is ook wat ze uitstralen op de dansvloer.

The greatest dancer van Vlaanderen: vanaf 4 februari elke zaterdag om 20.20 uur op Eén en VRT MAX. 

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos