Skip to Content
Goed volk: op bezoek bij intrigerende gemeenschappen van over de hele wereld

Goed volk: op bezoek bij intrigerende gemeenschappen van over de hele wereld

Jeroen Meus trekt onder andere naar een wegbordeel in Nevada, het vreemdelingenlegioen en de chassidische joden in Antwerpen

Na het zeer gesmaakte eerste seizoen trekt Jeroen Meus voor een nieuwe reeks van Goed volk weer naar acht besloten gemeenschappen die hem door hun manier van samenleven intrigeren. De gemeenschappen zijn stuk voor stuk moeilijk te doorgronden, maar Jeroen probeert via de keukendeur door te dringen om meer inzicht te krijgen in hun manier van leven.

Jeroen bezoekt voor dit tweede seizoen zowel heel verre en afgelegen samenlevingen, als groepen die vlak onder onze neus leven. Zo gaat hij onder meer langs bij de chassidische joden van Antwerpen, kookt Jeroen voor de dames van een wegbordeel in Nevada en logeert hij bij de extreem gelovige Hutterieten-kolonie in Canada. Tijdens zijn bezoek aan het Vreemdelingenlegioen staat Jeroen voor een heuse uitdaging om ieders vertrouwen te winnen, wanneer blijkt dat tijdens hun zware trainingen vers voedsel geen prioriteit is.

Kat Steppe nam ook bij dit tweede seizoen van Goed volk de regie voor haar rekening. Ontdek hieronder alles over de bestemmingen van dit seizoen.

Goed volk: vanaf 28 maart elke dinsdag om 20.40 uur op Eén.

Waar trekt Jeroen naartoe?

Bordeel (28 maart)

Nevada is de enige Amerikaanse staat waar prostitutie legaal is. In tal van verlaten stadjes zijn er kleurrijke bordelen waar vrouwen van verschillende nationaliteiten samen werken en leven.

Jeroen beseft dat er maar een manier is om bij Bella's Hacienda Ranch in Wells niet-betalend binnen te komen: via de achterdeur van de keuken, als kok van dienst. Zo leert hij alles over het leven in het bordeel, met en zonder klanten. 

Verbaeres (4 april)

In Berthen, een klein dorpje in Frans-Vlaanderen, ontmoet Jeroen vier oudere broers die nooit getrouwd zijn en nog steeds samen op de ouderlijke boerderij wonen. De Verbaeres pakken het huishouden aan zoals ze dat geleerd hebben in hun kindertijd. Tussen de soep en de aardappelen geven ze Jeroen hun unieke kijk op het leven mee.

Hutterieten, Canada (11 april)

De Hutterieten vormen een protestantse geloofsgemeenschap. Ze verkiezen om afgezonderd van de buitenwereld en in gemeenschap van goederen samen te leven. 

Jeroen gaat logeren bij de Crystal Spring Hutterietenkolonie in Manitoba, Canada, waar 182 mannen, vrouwen en kinderen allemaal hun steentje bijdragen. Alle leden van de gemeenschap eten driemaal per dag samen, en de huizen hebben geen eigen kookvuren, zodat de centrale keuken - waar Jeroen meteen meedraait - het hart van de kolonie vormt. 

Vreemdelingenlegioen (18 april)

Het Vreemdelingenlegioen is een eliteonderdeel van het Franse leger en een van de meest legendarische, mysterieuze en best afgeschermde legers ter wereld. In het basiskamp in Castelnaudary worden mannen van over de hele wereld klaargestoomd om op missie te vertrekken. 

Jeroen leert er een aantal enigmatische rekruten kennen. Voor ze zichzelf “légionnaire” mogen noemen, moeten ze enkele loodzware weken op “la ferme” doorstaan, waar vers voedsel geen prioriteit is. Jeroen beseft dat hij een andere manier moet bedenken om het vertrouwen van de mannen te winnen dan via de keuken.

Joden (25 april)

In Antwerpen wonen er ongeveer 20.000 joden, waarvan 5.000 chassidische ultra-orthodoxen. De chassidim, doorgaans in het zwart gekleed, en met keppeltje en pijpenkrullen, leiden een koosjer leven. Ze houden zich aan de Kasjroet, het geheel van spijswetten dat bepaalt welk voedsel ze wel en niet mogen eten.  

Jeroen krijgt de uitzonderlijke kans om bij de familie Hoffman, traiteurs en restauranthouders, meer te weten te komen over hun bijzondere eetgewoontes en wat het voor hen betekent om jood te zijn. 

Foula (2 mei)

Foula is een van de meest afgelegen, onherbergzame eilanden van Groot-Brittannië en Europa. De oppervlakte van het eiland bedraagt 12 vierkante kilometer. Er staan een tiental huizen. Winkels zijn er niet. 

De bewoners trotseren barre weersomstandigheden en staan zelf in voor hun voedselvoorziening. Jeroen komt te weten hoe ze dat harde leven doorstaan en waarom ze het opzoeken.

De foor (9 mei)

Forains – kermismensen - vormen een besloten gemeenschap, vlak onder onze neus.  De forain beschouwt de stad waar hij op dat moment met zijn attractie of kraam staat als zijn thuis. 

Jeroen belandt via het eetkraam van Marco Delforge in de “backstage” van de Zuidfoor in Brussel en leert er de truken van de foor en een bijzondere levenswijze kennen. 

Boksers in Cuba (16 mei)

Cuba is een van de meest succesvolle landen in de olympische boksgeschiedenis.  Jeroen leert in de Trejo Gym in Havana enkele boksers kennen die er dagelijks voor een betere toekomst trainen. Hij ontmoet bij hen thuis ook hun moeders, die zich zorgen maken over hun zonen, maar zich tomeloos inzetten voor hun carrières.

Jeroen Meus

Na Jeroen Meus’ (°1978) culinaire opleiding aan de hotelschool Ter Duinen in Koksijde richtte hij een aantal restaurants op om zijn passie voor koken in kwijt te kunnen. Jeroen bracht daarnaast  verschillende kookboeken uit en presenteerde een heel aantal televisieprogramma’s.

Jeroen is natuurlijk heel bekend van zijn kookkunsten in onder andere Dagelijkse kost, dat al twee Vlaamse televisiesterren kreeg voor het beste lifestyleprogramma.. Daarnaast presenteerde Jeroen Plat préféré op Canvas en het eerste seizoen van Goed volk op Eén.

Kat Steppe

Kat Steppe (°1974) studeerde film aan het RITS in Brussel en schilderkunst en vrije grafiek aan het KASK in Gent. Kat maakte veel documentair werk voor Eén en Canvas. Verder draaide ze twee documentaire langspeelfilms over bijzondere plekken in de streek waar ze opgroeide.

Kat werkte al veel samen met Jeroen Meus, onder meer voor Dagelijkse kost. In 2015 won ze een Televisiester voor de regie van het eerste seizoen van Goed volk. Ook voor de documentairereeks Een kwestie van geluk voor Eén oogstte ze veel lof en won ze de Ha! Van Humo.

Goed volk: vanaf 28 maart elke dinsdag om 20.40 uur op Eén.

Goed volk is een programma van Hotel hungaria voor Eén.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos