Nieuwe familiereeks Groeien & Bloeien fleurt zaterdagavond op

Nieuwe familiereeks Groeien & Bloeien fleurt zaterdagavond op

Dinsdag 5 maart 2024 - Op zaterdag 16 maart zwaaien de deuren van tuincentrum Groeien & Bloeien open. In deze nieuwe gelijknamige reeks runnen Silke (Anouck Luyten) en Klaas (Francisco Schuster) samen met hun vader Frank (Ben Segers) het lokale tuincentrum in Rektem. Het is een echte familiezaak, maar het plotse vertrek van moeder Ingrid heeft een gat geslagen in het gezin én in het bedrijf. De familie probeert met veel liefde de zaak recht te houden, al hebben ze alle drie vaak een andere mening over de juiste aanpak …

Story image

Het gezin Versmissen deelt lief en leed met hun werknemers, die ze ook als familieleden zien. Niets of niemand - geen boze klant, vervelende milieuambtenaar of hardnekkige bladluis - kan hun band stuk krijgen. Tot Frank ontdekt dat er in de buurt een nieuwe, moderne hyper-tuinmarkt zal komen. Vanaf nu heeft hij maar één doel: Groeien & Bloeien redden van de ondergang. Hoe? Met zoveel mogelijk - volgens hem geniaal vernieuwende, volgens zijn gezin vergezochte en soms zelfs gevaarlijke – ideeën.

Het tuincentrum moet groeien om te blijven bloeien en de hele ‘familie’ moet zich mee in de strijd gooien: ook boekhoudster Annemie (Goele Derick), Silkes verloofde Sven (Andrew Van Ostade) en Clio (Maïmouna Badjie), de nieuwe werkkracht die de zaak ook online op de kaart moet zetten. Bovendien is het niet helemaal duidelijk of Barbara (Ini Massez), ambtenaar voor Ruimtelijke Ordening en ex-lief van Frank, hun vijand is of hun vriend. Ze duikt sinds het vertrek van Ingrid alleszins opvallend vaak op in de winkel.

Groeien & Bloeien is een warme familiereeks vol humor in een omgeving waar iedereen komt en die iedereen kent. Wie je ook bent, op een dag stap je binnen in het tuincentrum waar je letterlijk alles kan kopen, van dierenvoeding tot geurkaarsen, van tuinmeubelen tot snoepgoed, van zwembadaccessoires tot kerstversiering, van kitsch tot stijlvol.

De scenario’s zijn van de hand van Joost Vandecasteele en Koen Braeckman die het idee ontwikkelden samen met executive producer Pieter Van Huyck. Elias Mentzel neemt de regie voor zijn rekening. 

Groeien & Bloeien: vanaf 16 maart elke zaterdag om 20.00 uur op VRT 1 en VRT MAX.

Groeien & Bloeien is een coproductie van VRT en De Mensen.

De personages

Frank Versmissen, 51 jaar (Ben Segers)

Frank runt zijn tuincentrum Groeien & Bloeien met volle overgave. Deze goedlachse, overenthousiaste man loopt over van de meest gekke ideeën om het tuincentrum naar een hoger niveau te tillen. "Een groen gazon begint met bruine vingers, want wij spreken Tuins", is zijn leuze. Alleen richten zijn ideeën vaak meer schade aan dan ze goed doen. Wat hij mist aan zakelijk instinct, maakt hij goed op persoonlijk vlak. Frank heeft een hart van goud en wil het beste voor zijn kinderen.

Silke Versmissen, 26 jaar (Anouck Luyten)

Silke is de dochter van Frank en wil niets liever dan ooit de zaak van haar vader overnemen en zelf CEO zijn. Haar lief Sven steunt Silke ten volle in haar ambitie. Silke legt de lat hoog en zou het tuincentrum het liefst runnen als een hip en modern bedrijf zoals Apple of Google. Ze heeft dan ook vaak commentaar op haar vader Frank en broer Klaas. Al zou ze hen niet kunnen missen en ziet ze hen onvoorwaardelijk graag.

Klaas Versmissen, 19 jaar (Francisco Schuster)

Klaas is de jongste telg van het gezin Versmissen. Hij toont voorlopig geen grote ambities. Het liefst van al zou hij met rust gelaten willen worden, zodat hij kan dansen, zingen en creatief zijn. Wie te snel oordeelt, zou kunnen besluiten dat Klaas lui is, maar dat is te kort door de bocht. Hij moet gewoon zijn eigen weg, zijn eigen passie nog vinden. Klaas kibbelt graag met zijn Silke, maar “zussen plagen is liefde vragen” en de veilige cocon van zijn familie is voor hem het allerbelangrijkste. Ook belangrijk: zijn vriendschap met Clio.

Sven Vandersarre, 27 jaar (Andrew Van Ostade)

Sven is het lief van Silke. Hij is brandweerman in een dorp waar het amper brandt en heeft dus veel tijd om in het tuincentrum rond te hangen. Daar hoopt hij op waardering van zijn schoonvader Frank. Sven heeft een redderscomplex en kickt op problemen oplossen, zonder te denken aan lijf en leed, want hij is opgeleid om zonder twijfel in een brand te lopen. Met zijn gouden hart en guitigheid zet hij Silke keer op keer in vuur en vlam.

Annemie Lutz, 59 jaar (Goele Derick)

Annemie is officieel de boekhoudster van Groeien & Bloeien, maar eigenlijk is zij degene die de boel overeind houdt. In haar ogen is Frank in staat om het bedrijf te gronde te richten met zijn ondoordachte, impulsieve plannen. Ze ziet het dus als haar taak om zoveel mogelijk aan damage control te doen. En al laat ze het niet vaak merken, ze beschouwt de Versmissens als haar eigen familie en zou voor hen door het vuur gaan.

Clio Mounir, 22 jaar (Maïmouna Badjie)

Clio is in haar laatste jaar aan de middelbare school gescout als model. Overtuigd dat een dorp als Rektem te plattelands was voor haar ambities, is ze richting New York getrokken om daar een modellencarrière uit te bouwen. Maar op een paar kleine opdrachten na, is die nooit echt van de grond gekomen. Nu is ze terug in haar hometown en gaat ze bij tuincentrum Groeien & Bloeien aan de slag als kassierster. Al vertelt ze liever niet dat haar modellencarrière mislukt is en houdt ze voorlopig de schijn op.

Barbara Peeters, 49 jaar (Ini Massez)

Barbara is ambtenaar in Rektem. Ze heeft bijna alle gemeentediensten onder haar hoede en fungeert als een schaduwburgemeester. Haar werkethiek en burgerzin zijn bewonderenswaardig, maar de buitenwereld ziet vooral haar kille buitenkant, haar reglementitis en beperkte sociale vaardigheden. Bij gebrek aan een man en kinderen, overlaadt ze haar vele katten met al haar liefde. Ze had ooit een relatie met Frank en is daar nooit over geraakt. Daardoor switcht ze voortdurend tussen twee ambities: enerzijds Frank terug voor zich winnen en anderzijds uit wrok het tuincentrum te gronde richten.

Susan (Greet Rouffaer) is een vaste klant van Groeien & Bloeien. Sinds haar man gestorven is, zoekt de weduwe dag in, dag uit het gezelschap op van Frank en co. Het hoofddoel van haar bezoekjes is de aandacht trekken van elke man die ze tussen de rekken tegenkomt.

Etienne (Peter Van den Eede) is al jaren kind aan huis bij Groeien & Bloeien. Hij is een fervent tuinier en is dus steeds op zoek naar nieuw werkmateriaal of de beste zaden. Al is dat eerder een excuus om zo vaak mogelijk weg te zijn van zijn vrouw.

Ook heel wat bekende gastacteurs maken hun opwachting zoals Yassine Ouaich, Manou Kersting, Vincent Van Sande en Peter Thyssen.

Korte inhouden

Aflevering 1 (16 maart)

Frank ontdekt dat er plannen zijn voor een nieuw en hypermodern tuincentrum in Rektem. Green Dreams is een internationale speler en zou zijn eigen familiezaak Groeien & Bloeien wel eens kunnen wegconcurreren. Gelukkig heeft hij een geniaal idee om Green Dreams de loef af steken. Nu is het zaak om de rest van de familie op dezelfde lijn te krijgen, want zonder hun hulp staat hij nergens.

Aflevering 2 (23 maart)

Silke beleeft een traumatische ervaring wanneer ze in het tuincentrum oog in oog komt te staan met een inbreker. Om zijn dochter te beschermen, neemt Frank extra securitymaatregelen. Hij is er namelijk van overtuigd dat de dader opnieuw zal toeslaan. Intussen ontdekt de familie dat Klaas over een uitzonderlijk talent beschikt. Ze sporen hem aan om ermee naar buiten te komen.

Aflevering 3 (30 maart)

Uit onderzoek van Silke is gebleken dat steeds meer mensen een appartement verkiezen boven een huis met tuin. Om die doelgroep naar Groeien & Bloeien te lokken, wil ze een ‘binnentuin’ namaken in de winkel. Een idee dat Frank iets te letterlijk neemt. Wanneer Frank een illegaal product gebruikt om zijn ‘binnentuin’ meer cachet te geven, zet hij de toekomst van Groeien & Bloeien op het spel. Sven is intussen bezig met een brandveiligheidsonderzoek in het tuincentrum.

Aflevering 4 (6 april)

Een foodtruck van concurrent Green Dreams op de parking van Groeien & Bloeien zet Silke ertoe aan om een eigen restaurant te openen. Maar dat brengt meer uitdagingen met zich mee dan gedacht, zeker wanneer Frank zich bemoeit. Intussen heeft Clio een dating app gelanceerd in het tuincentrum om klanten aan elkaar te koppelen.

Aflevering 5 (13 april)

Frank krijgt thuis slecht nieuws te verwerken en vraagt aan Silke om de winkel over te nemen. Clio heeft intussen de kans gekregen om als influencer een nieuwe alcoholische hard seltzer te promoten, iets waar ze weinig ervaring mee heeft. Wanneer Silke onverwacht ingaat op een verrassend aanbod, blijft de winkel plots stuurloos achter.

Aflevering 6 (20 april)

Ricky Magic, goochelaar en ereburger van Rektem, komt onverwachts aan zijn einde tijdens een optreden in Groeien & Bloeien. Wanneer Barbara in het tuincentrum Ricky-merchandise wil verkopen om een standbeeld voor hem te financieren, brengt dat Frank op ideeën. Terwijl Klaas de grootste moeite heeft om zijn praktisch rijexamen voor te bereiden, gelooft Sven dat hij de magische krachten van Ricky heeft geërfd.

Aflevering 7 (27 april)

Wanneer Frank een aanvaring heeft met een pakjeskoerier van Green Dreams, wil hij zo snel mogelijk ook een webshop en pakjesdienst lanceren. Maar Franks hoogmoed gooit roet in het eten. Intussen is Sven in het tuincentrum krakers op het spoor. ​

Aflevering 8 (4 mei)

Annemie is jarig en iedereen is het vergeten. Wanneer de familie om het goed te maken een verrassingsfeestje in elkaar steekt, nodigen ze ook Jimmy uit, de broer van Annemie. Maar die heeft andere plannen dan de verrassingsact spelen voor zijn zus. Klaas en Silke hebben intussen een poll lopen bij de klanten: ze willen weten wie het populairst is.

Aflevering 9 (11 mei)

Omdat Frank op handelsmissie vertrekt naar een nabijgelegen dorp, geeft hij eenmalig de leiding van de winkel aan zowel Klaas als Silke. Wanneer de bus onderweg in panne valt, ziet Barbara zich genoodzaakt om samen met Frank op zoek te gaan naar hulp. Intussen is in Groeien & Bloeien een strijd losgebarsten over wie de beste CEO is.

Aflevering 10 (18 mei)

De burgemeester van Rektem beslist om dit jaar de Heksenfeesten op de parking van Groeien & Bloeien te organiseren, wat een ramp betekent voor het tuincentrum. Maar de familie bedenkt een speciale editie om de burgemeester én Green Dreams te dwarsbomen.

Robin De Veen Communicatieverantwoordelijke VRT 1
Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos