Grote dromen en straffe uitdagingen in nieuw seizoen 'Vandaag over een jaar' met Cath Luyten

Cath Luyten: "Er wordt gezwoegd en gezweet, gelachen en gehuild. Ik stond versteld van het doorzettingsvermogen van mijn gasten."

Vanaf donderdag 12 december ontvangt Cath Luyten in het nieuwe seizoen van Vandaag over een jaar wekelijks een aantal gewone Vlamingen die op één jaar tijd iets bijzonders wilden realiseren. Zowel grote als kleine plannen passeerden de revue, maar zij hadden een ding gemeen: elke geportretteerde ging vastberaden voor zijn of haar doel, dat hun leven zou veranderen.

Bij Cath komen ze vertellen over hun plannen. Eén jaar - maar slechts enkele seconden op televisie - later wandelen ze de studio weer binnen en komen Cath en de kijkers te weten hoe het gelopen is. Samen met de kijkers en met haar gasten herbeleeft Cath de belangrijkste momenten uit hun bewogen jaar. Van een medaille halen op de Olympische jeugdspelen tot leren fietsen, een kindje adopteren of doorbreken als zangeres, bij Cath vertelt elke gast met passie over zijn of haar doel.

Cath Luyten: Ook tijdens het draaien van het tweede seizoen van Vandaag over een jaar stond ik versteld van het doorzettingsvermogen van mijn gasten. Ik mag tien weken lang luisteren naar de wensen en de dromen die zij koesteren en toon met enige fierheid het resultaat van hun wilskracht. Er wordt gezwoegd en gezweet, gelachen en gehuild. Met als resultaat: warme televisie. Niet iedereen slaagt in zijn opzet en soms komen de mensen met een klein hartje de studio binnen. Maar de voldoening van het proberen alleen al zet de kijker thuis misschien wel aan om ook de stap te ondernemen om een lang gekoesterde droom na te jagen. Wie weet vandaag al. Of over 'n jaar.

Vandaag over een jaar: vanaf 12 december elke donderdag om 20.40 uur op Eén.

Vandaag over een jaar is een programma van De Mensen voor Eén.

Een greep uit de deelnemers

Godelieve (103) ​ - "Vandaag over een jaar wil ik uit een vliegtuig springen."

  • "Wat kan er mis gaan? Ik kan hier toch ook doodvallen."
  • Als je haar ontmoet, zou je het haar niet nageven, maar Godelieve is al eventjes de 100 gepasseerd. Het houdt haar echter niet tegen om nog mooie dingen te doen in haar leven. Zo ging ze pas nog op reis naar Griekenland, plant ze een trip naar Lourdes en heeft ze een ballonvaart gemaakt. En dat laatste deed haar verlangen naar meer. En naar hoger. Godelieve droomt er namelijk van om een parachutesprong te maken. Haar familie vindt het een gek idee en houdt zijn hart vast, maar de dokters geven haar groen licht.

Annelieke (31) - “Vandaag over een jaar wil ik goed kunnen horen”

  • "Het moment dat ik mijn kinderen hoor spelen in een andere kamer, zal ik een vreugdedansje maken."
  • Toen Annelieke de kleuterklas binnenstapte, dachten de juffen dat ze een stout kind was dat nooit luisterde. Maar al snel kwam aan het licht dat Annelieke een ernstig gehoorprobleem had. Nog in de eerste kleuterklas kreeg zij haar eerste hoorapparaten. Haar toestand ging stilaan achteruit en vandaag is Annelieke helemaal doof als zij haar apparaten niet draagt. En zelfs met gehoorondersteuning heeft zij veel moeilijkheden om een gesprek te kunnen volgen of haar kinderen te horen in een andere ruimte. Er rest Annelieke nog één optie: een operatie waarbij een cochleair implantaat wordt geplaatst. Dat is niet zonder risico, aangezien de gehoorzenuw wordt doorgesneden. Maar Annelieke heeft het ervoor over om de stem van haar kinderen eindelijk goed te kunnen horen.

Tanguy (45) - “Vandaag over een jaar wil ik verlost zijn van mijn drankprobleem.”

  • "Ik wíl stoppen, maar het lukt mij niet. En dat is het moeilijkste."
  • Op zijn zestiende dronk Tanguy zijn eerste pintje. En dat smaakte meteen naar meer. Toen hij twee jaar later het studentenleven inrolde, nam zijn alcoholverbruik gestaag toen en werd het stilaan problematisch. Een kwarteeuw lang al is Tanguy verslaafd aan alcohol, en dat moet voor hem stoppen. Hij staat voor de grootste uitdaging van zijn leven en heeft zich ingeschreven voor Vandaag over een jaar om zichzelf extra te motiveren om een jaar lang geen druppel alcohol aan te raken.

Koen (36) - “Vandaag over een jaar wil ik een nieuw hart hebben.”

  • "Ja, ik ben bang voor die operatie, want dan móet het gebeuren."
  • Koen heeft al vijftien maanden geen hartslag meer. Zo lang al loopt hij rond met een pomp die zijn bloed door zijn lichaam stuwt. Die kwam er nadat hij op één dag negen hartstilstanden heeft gehad. Gelukkig had hij toen al een defibrillator en een pacemaker die bij hem werden ingeplant nadat een hartafwijking was vastgesteld. Al vijftien maanden wacht Koen op een donorhart. Vijftien bange maanden waarin hij niet op reis kan gaan en steeds stand-by moet staan voor een oproep. Want wanneer het juiste donorhart beschikbaar is, zal Koen een harttransplantatie moeten ondergaan. Een risicovolle operatie die zal bepalen of Koen aan een tweede leven kan beginnen. Een operatie waar Koen naar uitkijkt, weliswaar met een bang hartje.

Joke (27) en Danny (52) - “Vandaag over een jaar willen wij zo veel mogelijk uit het leven halen.”

  • "Ook al heb je zo'n harde diagnose gekregen, kom uit die zetel. Blijf genieten" - Joke
  • Peter en petekind, dat is de band die Danny en Joke hebben. Een hechte band, die alleen maar hechter werd toen ze kort na elkaar dezelfde diagnose kregen: ongeneeslijke kanker. Maar bij de pakken blijven zitten, zit niet in hun DNA. Danny gaf zijn petekind meteen een symbolisch cadeau: een bucketlist. Een lijst met allemaal leuke dingen die ze samen willen afwerken. Want ook al oogt hun toekomst niet rooskleurig, toch zijn Joke en Danny vastberaden om na twaalf maanden aan Cath te komen vertellen welke fijne momenten ze samen hebben beleefd.

Evi (38) - “Vandaag over een jaar wil ik herenigd zijn met mijn echtgenoot.” 

  • "Sommige mensen in mijn omgeving denken dat het niet zal lukken, maar daar probeer ik niet aan te denken."
  • Een paar jaar geleden raakte Evi online aan de praat met de neef van een kennis. Van het een kwam het ander en Evi werd smoorverliefd. Eén klein probleem: de man van haar dromen, Justice, leeft duizenden kilometers van haar vandaan, in Nigeria. De afstand kon de liefde echter niet temperen en Evi besloot Justice te bezoeken in zijn thuisland. Al gauw bleek dat het ware liefde was en het koppel trouwde een jaar later in Nigeria. Helaas blijkt het niet eenvoudig voor Justice om een visum te krijgen en naar België te verhuizen. Evi moet tal van procedures doorlopen om haar echtgenoot naar ons land te halen. Het vermoeden van een schijnhuwelijk hangt immers over hun dossier. Het is aan Evi en Justice om de autoriteiten te overtuigen van hun ware liefde. 

Wim (79) - “Vandaag over een jaar wil ik naar Compostella stappen.”

  • "Tom weet niet dat ik meedoe aan het programma, hij mag het pas volgend jaar ontdekken."
  • De appel valt niet ver van de boom. Wim, de vader van Tom Waes, is altijd al sportief en avontuurlijk geweest. Doorheen de jaren is hij weliswaar een rustige huisvader geworden, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan: Wim wil nog voor hij tachtig jaar wordt een levenslange droom verwezenlijken: te voet naar Santiago de Compostella stappen. Zoon Tom vindt het alvast een geweldig idee en zal een paar dagen mee stappen. Maar papa Wim wil niet dat Tom te weten komt dat hij deelneemt aan Vandaag over een jaar. Dat wordt dus een dubbele uitdaging die hij tot een goed einde zal moeten brengen. 

Jaimie (26) ​ - "Vandaag over een jaar wil ik een DJ zijn."

  • "Ik wil beroemd zijn en alle meisjes verliefd laten worden op mij."
  • Jamie is een groot muziekliefhebber. Schlagers zijn niet aan hem besteed, maar dancemuziek des te meer. Een dagje Tomorrowland is voor hem het einde. Maar zijn favoriete festival blijft toch Bootsea in Oostende, een dancefestival voor mensen met een beperking. Het is Jamies ultieme droom om daar DJ te kunnen zijn en alle aanwezigen op te zwepen en te laten dansen op zijn muziek.

Peter (53) - "Vandaag over een jaar wil ik kunnen lezen en schrijven"

  • "Ik durf met niemand contact leggen. Ik schaam me te erg."
  • Peter heeft in zijn kindertijd niet veel opgestoken op de schoolbanken. Na schooltijd moest hij thuis helpen op de boerderij en het huiswerk verdween in de prullenbak. Op zijn veertiende stopte hij met school om zijn ouders voltijds bij te staan, zonder dat hij had leren lezen en schrijven. Handenarbeid was het enige wat Peter kon en op latere leeftijd kreeg hij een job in de opbouw en afbraak van evenementen. Maar een ernstig arbeidsongeval kostte hem zijn rechteronderbeen en maakte hem werkonbekwaam. Zeven jaar zit Peter ondertussen thuis te vereenzamen. De krant lezen of ondertitels op tv volgen, kan hij niet. En sociale contacten onderhouden als je geen tekstberichten kan lezen of versturen, is quasi onmogelijk. Daarom wil Peter eindelijk af van zijn analfabetisme om zijn leven terug op de rails te krijgen. 

Samiera (20) - "Vandaag over een jaar wil ik als man door het leven kunnen gaan."

  • "Als kleuter wou ik een piemel. "Die komt wel", zei mijn mama. Ik ben nog altijd aan het wachten..."
  • Samiera voelde zich als kleuter al een jongetje. Hij wou staand plassen, speelde altijd mee met de jongens en weigerde kleedjes te dragen. Doorheen heel zijn kindertijd werd Samiera gepest en toen moest het ergste nog komen: de puberteit. Toen Samiera ongesteld werd en borsten begon te ontwikkelen, kwam zijn ergste nachtmerrie uit: het meisje dat eigenlijk een jongen was, werd een vrouw. Samiera probeerde een leven te leiden dat niet het zijne was, maar het lukte hem niet. Hij ging aankloppen bij de transgenderkliniek en kreeg groen licht om te starten met de transitie. Hij hoopt om over een jaar fysiek als man de studio binnen te stappen en eindelijk gelukkig te zijn.

Ian (17) - "Vandaag over een jaar wil ik terug op de crossmotor zitten." 

  • "Mensen verklaren me voor gek, maar ik wil terug die motor op."
  • Voor zijn vijfde verjaardag kreeg Ian waar hij al lang om smeekte: zijn eerste motor. Die dag was het begin van een beloftevolle carrière waarbij Ian de ene trofee na de andere binnenhaalde. Maar op zijn zestiende sloeg het noodlot toe: bij een zware val tijdens een wedstrijd brak Ian vier ruggenwervels en raakte hij verlamd. De kans dat hij ooit nog zal kunnen stappen, is quasi onbestaand. Maar in plaats van zijn crossmotor te vervloeken, droomt Ian ervan om die ondanks zijn verlamming ooit terug te bestijgen en op een crossparcours te rijden. Eens eens motorcrosser, altijd een motorcrosser.

Jamie (26) - "Vandaag over een jaar wil ik verlost zijn van mijn gokverslaving"

  • "Hoeveel ik al vergokt heb? Dat zal ondertussen al wel een klein huis zijn."
  • Toen Jamie veertien was, nam zijn vader hem mee naar een krantenwinkel en liet hem pronostikeren op sportuitslagen. Jamies voorspelling kwam uit en vader en zoon gingen naar huis met een veelvoud van hun inzet. Vanaf dat moment had Jamie de smaak te pakken en begon hij te gokken. Meer dan tien jaar later is hij zwaar verslaafd en heeft het gokken zijn leven overgenomen. Zijn moeder moet beslag leggen op een deel van zijn loon, anders zou Jamie het op één dag verspelen. Vriendschappen gingen verloren omdat hij zijn sociaal leven verwaarloosde om te kunnen gokken. Jamie heeft al zijn moed bijeen geraapt, en belooft aan Cath dat hij zal stoppen met gokken. Want zo kan het niet verder. Maar heeft Jamie voldoende doorzettingsvermogen om aan de verleiding te weerstaan? 

Frans (85), Cees (82), Henri (81) en Willy (82) - "Vandaag over een jaar willen wij ons record op de 4x100 meter terugpakken."

  • "Als ik mijn huis buiten kom voor mijn dagelijkse looptraining zeggen de buren: de zot is weer weg." - Willy
  • Deze vier krasse tachtigers zijn aangesloten bij dezelfde atletiekclub en hadden het originele plan opgevat om mee te lopen in een estafettewedstrijd. Na afloop bleek dat zij iets unieks hadden gerealiseerd en zij nationaal recordhouder waren geworden op de 4x100 meter voor tachtigplussers. Maar lang heeft hun record niet stand gehouden, want een paar weken later werd het verbeterd door vier snelle senioren uit Halle. Maar dat wil het viertal niet zomaar laten gebeuren. Ze hebben de huidige recordhouders uitgedaagd en zijn vast van plan om hun record terug te pakken. Ready, set, go!

Vandaag over een jaar: vanaf 12 december elke donderdag om 20.40 uur op Eén.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 52 1043 Brussel