Halal kip curry of een ramadancollectie: het gat in de markt?
Koppen op donderdag 30 oktober
Halalicious
Wouter Torfs, de schoenengigant, geeft het toe: “Als je vandaag kijkt naar de reclamepanelen of naar ons magazine en je ziet daar enkel blanke mensen van gezinnen uit de middenklasse, dan moet ik toegeven dat wij een grote groep consumenten eigenlijk niet au sérieux nemen.” Er zijn 650.000 moslims in België, en die markt laten we gewoon openliggen.
Samir, CEO van Kasmi Foods, verdient heel goed zijn brood met halal kip curry. De Carrefour in Borgerhout is een gretige afnemer. “Maar Vlaanderen lijkt er toch nog niet klaar voor. Een offerte die ik maakte voor Umicore, waar veel moslims werken, werd door de directie vriendelijk maar kordaat afgewezen.” In Nederland en Engeland hebben ze wel al gesnapt dat er veel geld te verdienen valt in de etnomarketing. “Daar zijn er net zoals hier met Kerstmis en Pasen speciale acties rond het Suikerfeest.” En had u de ramadancollectie van DKNY al gezien? Of Fayrouz, het halalbier van Heineken?
Reportage: Guy De Troyer, Loutfi Belghmidi en Nihad El Aabedy
Top in robotchirurgie
België is top in robotchirurgie en dat heeft veel te maken met uroloog Alex Mottrie. Hij heeft al drieduizend operaties uitgevoerd met de operatierobot en is daarmee een van de koplopers in de wereld. “Met de robot kan je veel fijner werken dan ooit tevoren, met minder bloedverlies en een sneller herstel tot gevolg.” Artsen komen van over de hele wereld naar zijn trainingscentrum in Melle, uniek in Europa en een van de grootste ter wereld.
De Schotse uroloog Prabs Rajan noemt Mottrie de goeroe van de robotchirurgie. “Het is fantastisch om hem aan het werk te zien en hier te trainen.” Vreemd genoeg is de opleiding niet verplicht. Volgens Alex Mottrie is dat niet meer van deze tijd. “A fool with a tool is still a fool. Het is niet omdat je een vliegtuigbrevet hebt, dat je met een helikopter kan vliegen. Dan crash je.”
Reportage: Johan Ghysens, Gonda De Beule en Laura Niclaes
De groene begrafenis
Op 2 november, dit weekend, is het Allerzielen, de dag waarop we onze doden herdenken. Maar denken we ook na over hoe we onze uitvaart willen regelen? We zijn met steeds meer mensen; voor iedereen een graf met grote natuursteen erop zal niet meer lukken wegens plaatstekort. Meer en meer mensen willen daarom op een duurzame manier begraven worden, zonder de natuur te belasten. In een ecologische kist van riet of bananenbladeren, of met een biologisch afbreekbare urne. In het gedenkbos in Sint-Niklaas en Antwerpen kan het al. Jeannin (75) en Marita (68) hebben het al helemaal gepland: “Na drie weken is de as helemaal opgelost. In het gedenkbos liggen, zonder grafsteen, gewoon in het groen, da’s een schone gedachte.” De vader van Anita ligt al in het bos op het Schoonselhof. “Hij hield zo van de natuur. Dat hij hier nu gewoon tussen de bomen ligt, zo is het goed.”
Reportage: Sara Van Boxstael en Nihad El Aabedy
Koppen: op donderdag 30 oktober om 20.40 uur op Eén.
Koppen is een programma van VRT Nieuws voor Eén.