Skip to Content
Het huis met Lynn Wesenbeek: "Ik was een moederskindje"

Het huis met Lynn Wesenbeek: "Ik was een moederskindje"

In de laatste aflevering van Het huis morgenavond ontvangt Eric Goens gewezen Miss België, tv-persoonlijkheid, nieuwsanker en politica Lynn Wesenbeek.

Moeder vroeg gestorven

Als Lynn het huis binnenkomt, wordt haar aandacht onmiddellijk getrokken door de fotomuur. Er hangt een foto van haar moeder die ze nooit eerder heeft gezien. Toen Lynn twintig was, stierf haar moeder. Ze was al ziek toen Lynn nog een tiener was. Na schooltijd moest Lynn zichzelf beredderen. ‘s Nachts zat ze aan de keukentafel te staren naar de mensen die thuiskwamen aan de overkant. Wachtend op niets. Grote zus was naar de stad, vader was als artiest on the road. “Ik was een moederskindje, ik miste mijn vader niet.”

Na 25 jaar uit de spotlights

In 1987 wordt Lynn Miss België. Het introverte meisje wordt de leading lady van de nieuw opgerichte commerciële zender VTM. Haar hele carrière heeft Lynn geprobeerd dat imago van zich af te schudden. “Dat is veel te lang aan mij blijven kleven.” Ze richtte zich op het serieuzere reportagewerk en werd nieuwsanker.

Na meer dan twee decennia verdween Lynn als nieuwsanker van het scherm. Ze heeft nooit veel over dat afscheid verteld. Maar het wordt duidelijk dat Lynn deze keer haar hart wil luchten. Er zijn veel mensen die hun job verliezen, maar bij Lynn gebeurde dat publiekelijk. "Je moet voor een stuk door die schaamte. Die schaamte zit in jezelf.”

Na 25 jaar in de spotlights moest ze plots iets anders zien te vinden. Afkicken van de schijnwerpers. “Uiteindelijk ben ik daar van verlost. Dat heeft een tijdje geduurd.” Als vijftigplusser is het al niet vanzelfsprekend, maar een vijftigplusser met een bekende naam, dat maakt het al helemaal moeilijk. “Het is ook perceptie. Mensen denken: die is al haar hele leven gewend aan een hofhouding rond haar.”

‘Tweede’ moeder op bezoek

In de kinderkamer wordt duidelijk hoe innig de band was die Lynn met haar moeder had. Drie weken voor haar overlijden zaten ze in stilte samen. “We hebben gehuild, maar niet gepraat. Dat lukte niet.” Daar heeft Lynn nog altijd spijt van. Dat dat gesprek er nooit is geweest.

Op het terras van Het huis wacht Lynn haar 'tweede' moeder: Moenie. Haar 88-jarige kranige schoonmama. Het huwelijk met Geert Versnick hield geen stand maar de relatie met haar schoonmoeder en de grootmoeder van haar twee dochters bleef zeer innig. “Ze heeft me nooit laten vallen.”

Als een echte mama vertelt Moenie de ene anekdote na de andere. Lynn wil vaak onder de tafel kruipen als Moenie de verhalen bovenhaalt. Zoals het reisverslag van die keer dat ze naar Disneyland gingen. 

In de politiek

Toen Lynn begin dit jaar de politiek in wou, heeft ze dat ook grondig doorgepraat met haar schoonmama. “Lynn is veel te kwetsbaar voor de politiek.” Maar toch is ze op de lijst gaan staan. Ze werd uiteindelijk niet verkozen voor het Europees parlement.

Het sprookje van een Miss België, die als kind filmster of boerin wou worden. Het leven maakt soms rare kronkels.

Het huis met Lynn Wesenbeek, dinsdag om 20.40 uur op Eén.

Het huis is een programma van Het nieuwshuis voor Eén.

 

 

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos