Het huis met Mathias Vergels: "Ik ben een verslaafde die niet gebruikt"

Het huis met Mathias Vergels: "Ik ben een verslaafde die niet gebruikt"

Maandag 6 november op VRT 1 om 20.45 uur

Vrijdag 3 november 2023 - Mathias Vergels brengt een van de moedigste en diepst snijdende getuigenissen ooit in Het huis. Als derde gast van Eric Goens dit seizoen legt hij voor het eerst zijn ziel bloot. De acteur-muzikant is eindeloos veel meer dan Lowieke uit Thuis.

Eric haalt Mathias op in zijn ouderlijk huis in Sint-Genesius- Rode. "Vroeger was dit de bakkerij van mijn ouders. Die was aan het verloederen. We hebben dat gerenoveerd en nu is het onze bed & breakfast geworden. De bakkerij heeft dus een tweede leven gekregen", vertelt de fiere bakkerszoon.

Zero Grace

Bij aankomst in Het huis wordt Mathias meteen verrast door Eric in de tv-kamer. Mathias krijgt een repetitie van Zero Grace, zijn eerste muziekband, te zien. Hij krimpt in elkaar van schaamte, maar blikt toch gelukkig terug op de beelden. De vier bandleden maken namelijk deel uit van 'De Zes', Mathias' vriendengroep op wie hij altijd kan rekenen.

Mathias kende een woelig leven. Op zijn huwelijk werden zijn vrienden dan ook uitdrukkelijk bedankt door zijn mama. "Omdat zij mij er hebben doorgeloodst, zij hebben mij gered. Zonder die vijf vrienden zat ik hier nu niet. Zij waren de enigen met wie ik echt kon praten", vertelt hij.

Bipolair

Mathias trekt dezer dagen langs culturele centra met zijn muziekvoorstelling 'Het komt voor in de beste families', maar treedt ook op in psychiatrische voorzieningen. "Het voorlaatste optreden van de tournée vindt plaats in de voorziening waar ik verzorgd ben", verklapt Mathias tijdens het middagmaal.

Op jonge leeftijd is er bij Mathias namelijk bipolariteit vastgesteld. Die extreme hoogtes en laagtes, in combinatie met zijn druggebruik, zorgden ervoor dat Mathias meermaals uit het leven wou stappen. "Ik wou er niet meer zijn. Het rare is dat dat een paar keer gebeurd is in periodes waarin ik me fantastisch voelde. Ik werd dan wakker in het ziekenhuis, vol tubes in mijn lijf. Ik was kwaad dat het weer niet gelukt was."

Drugs

In de kinderkamer gaat Mathias dieper in op zijn jeugd. Hoewel hij op de jeugdfoto's onbezorgd lijkt, ging Mathias ook toen door een zware periode. "Ik zie me lachen op die foto's, maar ik ging echt kapot vanbinnen. Er hing constant een donkere wolk boven mij. Ik was ook gewoon een rotzak die aan alles schijt had."

Mathias wordt drie keer weggestuurd van school en belandt uiteindelijk op internaat in de Kunsthumaniora in Lier, ver weg van thuis. Daar proeft hij van de vrijheid en loopt het volledig mis. "Ik stak daar dingen uit, terwijl ze thuis van niets wisten. En dan beland je op plekken waar je niet moet hangen. Tot in kraakpanden toe. Daar leerde ik ook drugs gebruiken. Vanaf de eerste keer dat ik een joint rookte, was ik verslaafd", bekent Mathias. "Ik was verslaafd aan het gevoel. Dat was gewoon een manier van ontsnappen voor mij. De stap naar het volgende heeft dan ook geen week geduurd. Ik gebruikte bijna alles."

Mathias is nu al jaren clean en heeft geen schrik om te hervallen. Na de woelige jaren lijkt er eindelijk rust te komen in zijn leven. Zijn vrienden en familie, zijn zoontje Emile en zijn verloofde Lynn houden hem op het rechte pad. "Ik weet dat die bipolariteit nog in me zit. Maar ik heb nu veel meer om voor te leven. Ik heb een fantastische madam gevonden en heb een geweldig kind. Ik had vroeger geen houvast en dat heb ik nu wel. En toch zal het altijd een strijd blijven. Ik ben een verslaafde die niet gebruikt", vertelt een zelfbewuste Mathias openhartig.

Wanneer is Mathias het meest zichzelf? Hoe verloopt zijn sportproef? Wie zijn 'The Brothers of Solidarity'? Waarom moesten zijn ouders de bakkerij sluiten? En welke kwalijke rol heeft Mathias daarin gespeeld? Welk voorwerp uit Mathias' jeugd haalt Eric boven tijdens het ontbijt? Welk kattenkwaad haalde hij uit met zijn broer? Met een lach en een traan vertelt Mathias zijn opmerkelijk levensverhaal in Het huis.

Story image

In de volgende afleveringen ontvangt Eric Goens in Het huis tv-figuur Stephanie Planckaert, zangeres Coely, schrijver Herman Brusselmans, journaalanker Riadh Bahri en premier Alexander De Croo.

Het huis met Mathias Vergels: maandag 6 november om 20.45 uur op VRT 1.

Het huis is een programma van Bargoens voor VRT 1.

Robin De Veen Communicatieverantwoordelijke VRT 1
Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos