'Het jaar van Yoica' volgt het spoor van wielrenster Yoica De Kock

Dinsdag 16 mei 2023 – Een jaar geleden sloeg het noodlot toe voor Yoica De Kock. Aan de vooravond van het begin van haar wielercarrière verliest ze bij een ongeval haar voet en een deel van haar onderbeen. De documentaire Het jaar van Yoica volgt haar vanaf de dag dat haar lange revalidatie start tot een jaar na haar geplande wielerdebuut. Regisseur Els Gillaerts was erbij op de belangrijkste momenten in haar revalidatie en leven, op momenten van hoop en vooruitgang, maar ook van eenzaamheid en ontgoocheling. Het verhaal van Yoica is er voor wie van dichtbij of veraf met tegenslag te maken krijgt. Een ongeval haalt de kranten, maar wat er nadien gebeurt, blijft meestal binnen de muren van een ziekenhuis. 

Yoica: “In één klap zag mijn leven er voorgoed anders uit. Dromen en zekerheden moest ik inruilen voor twijfels en vrees, maar zelfs uit het grootste verdriet groeien nieuwe kansen. Ik wil niet meer denken aan de dingen die niet meer mogelijk zijn. Door te focussen op de dingen die nog wél kunnen, probeer ik mijn leven langzaamaan weer op de rails te krijgen.”

Op haar 28ste genoot Yoica De Kock van elke dag die kwam. Ze had een huisje gekocht in De Klinge en was net begonnen als uitzendconsulente, maar het allergelukkigst was ze op de fiets. Ze had haar zinnen gezet op een wielercarrière. Daarom had ze zich aangesloten bij een wielerploeg, trainde ze tot vijftien uur per week en was ze helemaal klaar om op 1 mei 2022 haar allereerste wedstrijd bij de elitevrouwen te rijden. ​ 

Maar exact twee weken voor haar debuut in het wielerpeloton gaat het fout. Op zaterdag 16 april wordt Yoica tijdens een trainingsrit aangereden door een vrachtwagen. Ze belandt onder een van de wielen en verliest haar voet en een deel van haar onderbeen. Met de riem van een getuige bindt ze zelf haar been af en voorkomt ze dat ze leegbloedt.

Of ze wel ooit nog zal kunnen fietsen, wil Yoica meteen weten als ze ontwaakt in het ziekenhuis. Ze is vastberaden om haar leven opnieuw op te pikken. Ze wil een leven leiden zoals elke andere jonge vrouw én wil sportief opnieuw grenzen aftasten. ​ 

Regisseur Els Gillaerts: “Het is heel inspirerend om te zien hoe Yoica omgaat met wat haar is overkomen. Er is haar overtuigde geloof om opnieuw een normaal leven te leiden, de eindeloze kracht om nog maar eens recht te krabbelen na een zoveelste domper en de onverzettelijkheid om haar doelen te bereiken. Op 1 mei 2023, exact een jaar na haar geplande debuut in het peloton, wil Yoica absoluut weer op een fiets zitten …” 

Het jaar van Yoica: donderdag 1 juni om 20.40 uur op VRT 1 en via VRT MAX. 

Robin De Veen

Communicatieverantwoordelijke VRT 1

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met