Skip to Content
Het spoor bijster

Het spoor bijster

Pano, woensdag 10 februari, om 21. 25 uur op Eén

Al maandenlang is er veel te doen over de Vlaamse contactopvolging of contact tracing, een cruciale eerste verdedigingslinie tegen het coronavirus. 

Bij het begin van de tweede golf bleek deze alvast niet klaar: de contactopvolging kon niet vermijden dat België al snel opnieuw uitgroeide tot een van de slechtste leerlingen van Europa. Maar ook vandaag, nu de strijd voor het vermijden van een derde golf aanhoudt, blijft het systeem met veel ziektes kampen. 

Pano verzamelde getuigenissen waaruit duidelijk blijkt dat er een opeenstapeling is van problemen achter de schermen. Van discussies over het brononderzoek tot getouwtrek over lokale initiatieven. Van een exclusief contract met callcenters en mutualiteiten tot machtige topambtenaren die ruziën met experten. 

Pano sprak ook met de hoofdrolspelers van de voorbije maanden. 

De conclusie is: Vlaanderen betaalt tientallen miljoenen te veel voor een ondermaats functionerend systeem. 

Of zoals een gezaghebbende expert het zegt in de reportage: “Als de tijd er was, zouden we het bestaande systeem beter gewoon helemaal afbreken en opnieuw beginnen, want wat er nu is heeft mensenlevens gekost.”

Het spoor bijster: een reportage van Wim Van den Eynde en Victor Van Driessche. Eindredactie: Sara Van Boxstael en Pascal Seynhaeve

Robin De Veen Communicatieverantwoordelijke VRT 1

 

 

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos