Het voorjaar van Eén: ontdek alle programma's

Ontdek hieronder alle programma's van het voorjaar van Eén.

Begin januari

1 jaar gratis - vanaf 4 januari elke zaterdag om 20.45 uur op Eén.

Dertigers - vanaf 6 januari van maandag tot en met donderdag rond 22.05 uur op Eén.

Op één - vanaf 8 januari elke woensdag om 20.40 uur op Eén.

Over water - vanaf 12 januari elke zondag om 21.00 uur op Eén.

Politie 24/7 - ​ vanaf 7 januari elke dinsdag om 21.30 uur op Eén.

Tussen oorlog en leven - vanaf 6 januari elke maandag om 20.40 uur op Eén.

Zie mij graag - vanaf 7 januari elke dinsdag om 20.40 uur op Eén.

DNA Nys - vanaf 15 januari elke woensdag om 21.30 uur op Eén.

Later dit voorjaar op Eén

100 dagen

Het nieuwe 100 dagen volgt tien jongeren tijdens hun laatste dagen op de middelbare school. Een periode waarin ze keuzes moeten maken en stilaan hun eigen pad gaan uitstippelen. Dagen van onbezorgd feesten, maar ook dagen vol twijfels.

De reeks toont de leefwereld van de generatie die nu aan de deur staat te kloppen, en de tien geportretteerden laten in hun hoofd en ziel kijken. Zo is er Sarah, die na het middelbaar naar Amerika wil om rechten te studeren; Hannes, die al enkele maanden thuis zit met een depressie; en Zion, die al twee jaar in een rolstoel zit maar een ambitieus plan heeft. Hoe kijken zij naar de wereld, hun leven en hun toekomst?

100 dagen: vanaf 6 januari elke maandag om 21.30 uur op Eén.

Down the road

Dit voorjaar vertrekt Dieter Coppens in het nieuwe seizoen van Down the road op avontuur met medebegeleidster Saar en met zes jonge volwassenen met het syndroom van down. Sophie, Brenda, Gitte, Jaimie, Stijn en Peter maken samen met Dieter en Saar de reis van hun leven. 

Deze zes nieuwe helden gaan tijdens dit avontuur allemaal op zoek naar zelfstandigheid, vriendschap, liefde, nieuwe ervaringen en hun eigen grenzen. Die grenzen zullen ze verleggen tijdens een roadtrip van drie weken, helemaal van het platteland van Spanje tot in de woestijn van Marokko. Op het menu staat lekker eten, maar vooral nieuwe culturen, uitdagende activiteiten, en heel véél vriendschap en vreugde.

Down the road: later dit voorjaar op Eén.

GR5

In de nieuwe psychologische roadthriller GR5 besluiten vier vrienden om het Grote Routepad nummer 5, een wandelroute van 2.000 kilometer lang doorheen Europa, af te wandelen ter herdenking van hun vriendin Lisa. Zij verdween vijf jaar geleden tijdens haar tocht langs datzelfde pad. De tocht zal de vier twintigers voorgoed veranderen: de zware fysieke inspanning en onderlinge spanningen leiden voor iedereen tot een confrontatie met zichzelf, en een zoektocht naar de waarheid achter Lisa's verdwijning.

De hoofdrollen in GR5 worden gespeeld door Boris Van Severen, Violet Braeckman, Saïd Boumazoughe, Laurian Callebaut, Indra Cauwels en verder ook Lucas Van den Eynde, Viv Van Dingenen en Michai Geyzen. De reeks wordt geregisseerd door Jan Matthys.

GR5: later dit voorjaar op Eén.

Ten oorlog: de bevrijding van Vlaanderen

In de driedelige special Ten oorlog: de bevrijding van Vlaanderen trekt Arnout Hauben 75 jaar na de bevrijding van Vlaanderen opnieuw ten oorlog. Hij brengt het verhaal van de bevrijding van Vlaanderen na de Tweede Wereldoorlog. Die bevrijding lijkt eerst erg vlot te verlopen, maar loopt dan vast aan de Schelde. Pas na veel bloed, zweet en tranen wordt de haven van Antwerpen volledig bevrijd. Twee maanden later zijn de Duitsers uit heel België verdreven. Toch is er van feest geen sprake. Er volgen maanden van onzekerheid. Vliegende bommen zaaien terreur in onze steden…

Arnout gaat op reis in eigen land en treedt in de voetsporen van onze bevrijders. Onderweg spreekt hij in zijn gekende stijl met de allerlaatste getuigen van de oorlogsjaren en vertelt hij bekende en minder bekende verhalen uit die periode.

Ten oorlog: de bevrijding van Vlaanderen: later dit voorjaar op Eén.

De columbus

Na het bijzonder gesmaakte tweede seizoen van De columbus haalt Wim Lybaert dit voorjaar zijn zelfgebouwde huis op wielen weer van stal. Zonder plan trekt hij samen met zijn gast de wijde wereld in. De twee weten niet waar ze naartoe gaan, want dat beslist het toeval. Samen duwen ze een week op pauze om te genieten van vrije tijd die echt vrij is. 

Onder andere Lieven Scheire, Ingeborg Sergeant en Maaike Cafmeyer zijn dit seizoen Wims co-piloten richting het onbekende. Reis mee met de columbus en laat je verrassen door het avontuur van het onbekende

De columbus: later dit voorjaar op Eén. 

First dates

Dit voorjaar opent Eén het First dates restaurant, waar romantiek op het menu staat, handen en harten elkaar raken, en vonken vuur kunnen geven. Vrijgezellen uit heel Vlaanderen wagen hun kans in een blind date op restaurant. Ze zijn zorgvuldig gekoppeld, maar daarna is het aan hen. 

Het personeel leeft mee, en bedient de gasten met liefde: gastheer Patrick, barman Bram en serveersters Leena en Katelen staan de vrijgezellen bij met goede raad en bieden een luisterend oor. Schiet Cupido raak… of mist hij zijn doel? 

First dates: later dit voorjaar op Eén.

Dierendokters 24/7

In het tweede seizoen van Dierendokters 24/7, van de makers van Spoed 24/7, brengt Eén nieuwe verhalen van studenten, dierenartsen en dieren uit de faculteit Diergeneeskunde. Er werd gefilmd in de faculteit Diergeneeskunde in Merelbeke, waar jaarlijks ongeveer 20.000 dieren behandeld worden in de 50.000m2 aan stallen en klinieken. Bijna 2.000 studenten volgen er de zware opleiding tot dierenarts. 

In deze boeiende omgeving volgt de reeks de grote en kleine verhalen van paarden, runderen en geiten, honden, katten en kippen, en hun baasjes. Dierendokters 24/7 volgt daarnaast de studenten en artsen tijdens lessen, practicums en examens. Een bijzondere mix van verhalen die zorgt voor veel humor, spanning en emotie.

Dierendokters 24/7: later dit voorjaar op Eén.

Tom fietst

In het nieuwe Tom fietst ontmoet wielerheld Tom Boonen inspirerende mensen die op hun eigen manier de fiets gebruiken om de wereld beter te maken. Wat Tom zelf kan met een fiets, is natuurlijk gekend: hij verlegde grenzen, won talloze prijzen, en toonde ongeziene volharding. Intussen is Tom op fietspensioen en trok hij het afgelopen jaar rond om mensen van over de hele wereld te ontmoeten voor wie de fiets broodnodig is.

Van Carlos in Guatemala, die fietsen ombouwt tot handige huishoudapparaten, over Jessica in Amerika die fietstochten organiseert om veteranen met een post-traumatisch stresssyndroom terug op de been te helpen, tot de Berlijnse Annette die vrouwelijke vluchtelingen zelfstandigheid schenkt door hen het fietsen aan te leren. Voor elk van hen is de fiets het middel om vooruit te gaan.

Tom fietst: later dit voorjaar op Eén.

Twee tinten grijs

In de reality-reeks Twee tinten grijs onderzoeken Pascal Braeckman, de bekendste klankman van Europa, en Jan Van Eyken, gitarist bij de Kreuners, acht weken lang hoe hun leven eruit kan zien na hun pensioen. Jan en Pascal zijn al jaren goeie vrienden. Ze werken al hun hele leven tegen 200 kilometer per uur en hun leven is pure, onversneden rock and roll. Maar Jan wordt binnenkort 66 jaar en Pascal is ook al 58. Wat als het straks allemaal stopt? Wat als ze - om maar iets te zeggen - met pensioen zullen zijn? Wat blijft er dan nog over: het zwarte gat? Jan en Pascal zoeken uit hoe andere mensen dat probleem hebben aangepakt.

Twee tinten grijs toont een unieke kant van Jan en Pascal. Ze gaan onder andere als vrijwilliger mee op bedevaart naar Lourdes, worden DJ bij een seniorenradio, overwinteren in Benidorm, geven zich tegen hun zin over aan mindfulness en gaan met hun kleinkinderen op zomerkamp. Ontdekken ze tijdens hun zoektocht iets waarmee ook zij later hun tijd zinvol zullen kunnen doorbrengen?

Twee tinten grijs: later dit voorjaar op Eén.

Twee tot de zesde macht

Twee tot de zesde macht viert in het nieuwe decennium zijn zevende seizoen. Quizpresentator Jeroen Meus wordt vergezeld van een BV- supermacht waaronder Tom Waes, Jeroom, Frances Lefebure, Philippe Geubels, en enkele verrassende nieuwkomers als Frank Lammers (drugsbaron Ferry Bouman uit Undercover), Kim Van Oncen en Charlotte Timmers. Zij wagen zich voor het eerst aan een quiz op de Vlaamse televisie. Deze supermacht neemt het op tegen duo’s van onbekende Vlamingen.

Elke aflevering van Twee tot de zesde macht heeft een eigen thema, zoals crimi, België-Nederland, fake news en 60+. Deze gloednieuwe afleveringen boordevol fijne gasten, quizvragen, wist-je-datjes en humor zijn later dit voorjaar te zien op Eén.

Twee tot de zesde macht: later dit voorjaar op Eén.

Raymond!

Raymond van het Groenewoud wordt binnenkort zeventig jaar, en dat kan Eén niet zomaar laten voorbijgaan. Het net viert de Vlaamse muzikant met de driedelige documentaire Raymond! Valentijnsdag 2020: Raymond had de dag en het jaar waarop hij zijn 70ste verjaardag viert niet mooier kunnen kiezen. En meteen betekent het ook een halve eeuw carrière als Nederlandstalige rocker en chansonnier. Een optelsom van honderden liedjes, tientallen liefdes en eclectische genres.

Raymond viert niet alleen zijn verjaardag, maar ook een halve eeuw carrière als Nederlandstalige rocker en liedjesdichter. Een optelsom van honderden nummers, tientallen liefdes en eclectische genres. Hij is nog niet toe aan stoppen, maar een terugblik op zijn leven en carrière, dat zag hij wel zitten. Dat terugblikken doet hij samen met tal van mensen die een grote rol hebben gespeeld in zijn persoonlijk en professioneel leven. Er zit ook veel muziek in de reeks, niet in het minst door de unieke samenwerkingen met artiesten van Zwangere Guy tot Golden Earring. Ze brengen samen Raymonds gevierde songs tot leven op plekken met betekenis.

Raymond!: later dit voorjaar op Eén.

Is er een dokter in de zaal?

Is er een dokter in de zaal?, de humoristische panelshow over gezondheid, is terug. Philippe Geubels en dokter Sofie Lemmens buigen zich opnieuw over de zin en onzin van de medische wereld. Maar dit seizoen gaat Philippe nog een stapje verder. Elke week stelt Philippe zijn eigen lichaam ter beschikking van de medische wetenschap en laat hij zich onderzoeken: van zijn vetpercentage over zijn longinhoud tot zijn IQ. 

Samen met onder andere Jeroen Meus, Alex Agnew, Evi Hanssen, Erik Van Looy, Soe Nsuki, Jens Dendonker, Jan Jaap Van der Wal en Maaike Cafmeyer komen we te weten hoe Philippe eraan toe is. En hoe we gelukkig – of ongelukkig – oud kunnen worden. Uiteraard allemaal onder het motto: lachen is gezond. 

Is er een dokter in de zaal?: later dit voorjaar op Eén.

Kinderwens

In het nieuwe Kinderwens gaat Leen Dendievel op persoonlijke zoektocht naar het waarom van een kinderwens. Waarom willen de meeste mensen kinderen? En waarom Leen zelf niet? Leen is een jonge, getrouwde vrouw met een gelukkige jeugd en een goede carrière. Toch wil ze geen kinderen. Ze voelt wel een enorme sociale druk om aan kinderen te beginnen. “Ben ik egoïstisch omdat ik geen kinderen wil? Zal ik er nog spijt van krijgen? Wat krijg je terug van een kind dat het zo hard de moeite waard maakt? Ligt het enkel aan mij of zijn er nog zielsgenoten zoals ik: mensen die heel graag kindjes zien, maar er zelf geen op de wereld willen zetten?”

Leen praat met experten en ervaringsdeskundigen over het waarom van een kinderwens. Ze praat vrijuit over alle tegenstrijdige gevoelens die er bij horen. Wat als je het niet voelt? En wat als je wel een kinderwens voelde, maar het ouderschap niet geworden is wat je dacht?

Kinderwens: later dit voorjaar op Eén.

De ronde 103

Voor de start van de Ronde van Vlaanderen blikt Eén in de special De ronde 103 terug op de editie van 2019. Ploegwagens, jury-wagens en moto’s, de regie en de techniek, de persverantwoordelijken Guy en Willy, ex-coureur Léon van Bon... Samen met alle commentatoren vertellen zij het verhaal van De ronde 103.

Dit jaar brengt de reeks de koers door de ogen van de vader van Iljo Keisse, die in zijn afgeladen café ‘De Karper’ samen met de klanten naar de koers kijkt. ​ Adri van der Poel, vader van Mathieu, volgt de koers als waterdrager. Hij ziet hoe zijn zoon valt en hoe hij zich heroïsch terugvecht naar de kop. Met tot slot toch teleurstelling wanneer zijn zoon net niet wint. En tenslotte is er de semi-onverwachte winnaar, Alberto Bettiol, die door een slim plan van zijn ploeg en met de hulp van een sterke Sep Vanmarcke de koers wint.

De ronde 103: later dit voorjaar op Eén.

De MIA’s

Kruis donderdag 6 februari al maar aan in de agenda: die avond worden de Music industry awards (MIA’s) opnieuw uitgereikt tijdens een fenomenale show op Eén, live vanuit Paleis 12 in Brussel. Steven Van Herreweghe presenteert deze dertiende editie van de MIA’s waarin niet minder dan 39 genomineerde groepen of artiesten te weten komen of ze naar huis gaan met een award. Spannend wordt het sowieso, want Zwangere Guy en Brihang nemen het met zeven en zes nominaties in verschillende categorieën tegen elkaar op.

Arno gaat sowieso met een award naar huis: hij wint de Lifetime achievement award. En dat moet natuurlijk gevierd worden met een onnavolgbaar optreden op het podium van de MIA’s. Ook Balthazar, de indierockband die kans maakt op zes awards, heeft bevestigd dat zij een nummer brengen om het publiek helemaal mee in te pakken. Clouseau, met drie nominaties op zak, komt ook langs. In de categorieën ‘Pop’ en ‘Nederlandstalig’ nemen de gebroeders Wauters het op tegen de grote winnaar van vorig jaar, Niels Destadsbader. Daarnaast dingt Clouseau mee in de categorie ‘Groep’. Fans van IBE, die kans maakt op de MIA voor Doorbraak, mogen ook al uitkijken naar 6 februari want ook hij zal een nummer brengen tijdens de show.

Dagelijkse programma’s

Natuurlijk staan vanaf januari ook Dagelijkse kost, Blokken, Het journaal, Iedereen beroemd en Thuis weer op post. Later dit voorjaar keert Danira Boukhriss terug met een nieuw seizoen van de talkshow Vandaag.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met