Skip to Content
Hoe denk je dat de wereld eruitziet 'Over 5 jaar'? Wim De Vilder vraagt het aan negen bekende gasten in nieuw seizoen

Hoe denk je dat de wereld eruitziet 'Over 5 jaar'? Wim De Vilder vraagt het aan negen bekende gasten in nieuw seizoen

Hoe denk jij dat de wereld eruit ziet over vijf jaar? En hoe denk je dat het met jezelf gaat over vijf jaar? Die prikkelende vragen vormen de basis van een programma dat maar één keer om de vijf jaar wordt gemaakt: Over 5 jaar. Vanaf woensdag 11 november confronteert Wim De Vilder negen bekende Vlamingen met hun voorspellingen uit het verleden. Onder andere Gert Verhulst, Dirk De Wachter en Meyrem Almaci zijn te gast in dit nieuwe seizoen.

Over 5 jaar: op woensdag 11, 18 en 25 november om 20.40 uur op Eén of via de VRT NU app.

In de toekomst kijken

In 2015 zocht Wim De Vilder negen bekende en interessante Vlamingen op bij hen thuis of op hun werk. En hij vroeg hen om in de toekomst te kijken, vijf jaar vooruit naar 2020. Niet eenvoudig. De interviews van toen werden vijf jaar lang weggestopt. Niemand kon ze bekijken. Voor de negen gasten een reden om echt het achterste van hun tong te laten zien.

Gert Verhulst in 2015: “Ik vind het een heel ander interview, als je weet dat de antwoorden vijf jaar lang niet uitgezonden zullen worden.”

Nu, in 2020, confronteert Wim De Vilder de negen gasten met hun eigen voorspellingen uit 2015. Voorspellingen waarvan ze vaak zelf niet eens meer weten dat ze ze gedaan hebben.

De negen gasten:

  • Gert Verhulst, ondernemer en tv-maker: “Ik verschiet ervan dat ik dat gezegd heb. Daar was toen niemand van op de hoogte.”
  • Meyrem Almaci, politica Groen: “Amai ik had heel hoge dromen.”
  • Ruben Van Gucht, sportjournalist: “Ik denk dat sport een van de moeilijkste dingen om te voorspellen is.”
  • Lieven Scheire, wetenschapscommunicator: “Daarover ben ik veel minder optimistisch dan toen.”
  • Dominique Leroy, ex-topvrouw Proximus: “Het is een moeilijke periode geweest, een periode die mij geraakt heeft.”
  • Liesbeth Homans, politica N-VA: “Mensen zeggen dat ze aan mij zien dat ik gelukkiger ben dan vijf jaar geleden. Klopt dat niet, meneer De Vilder?”
  • Michael Van Peel, comedian: “Ik kon mij bijna niet voorstellen dat Trump president zou worden.”
  • Dirk De Wachter, psychiater: “Gelukkig weten we niet wat ons te wachten staat.”
  • Sihame El Kaouakibi, sociaal onderneemster en politica Open VLD: “Als je het resultaat ziet op vijf jaar, vind ik dat we daar echt wel positief in mogen zijn en hoopvol”

Gasten met een plan en gasten met dromen

De antwoorden van de gasten geven een mooi beeld van hoe snel alles veranderd is op vijf jaar tijd. In de wereld en soms ook in hun eigen leven. ​ In 2015 lag Vlaanderen bijvoorbeeld vooral wakker van de vluchtelingencrisis, nu van corona.

Sommige van de gasten tonen zich als mensen met een plan. Gert Verhulst ziet in 2015 zichzelf al als de toekomstige gastheer van een "lichtvoetige talkshow’" lang voor er sprake was van Gert late night. Anderen nemen hun wensen voor werkelijkheid. Politici als Meyrem Almaci en Liesbeth Homans zien hun partij meer stemmen halen dan in 2019 gebeurd is.

Er zijn mensen die trends lijken aan te voelen. Michael Van Peel maakte zich in 2015 al ernstige zorgen over onze privacy, Dirk De Wachter zag de jongeren het heft meer en meer in handen nemen. De klimaatmarsen zouden nochtans pas vier jaar laten plaatsvinden. En alhoewel Ruben Van Gucht het onvermijdelijk achtte, is Anderlecht geen landskampioen geworden in 2020. Al leek dat in 2015 inderdaad een heel logische voorspelling.

Zou er trouwens iemand de pandemie voorspeld hebben? Daarvoor moet u kijken naar Over 5 jaar.

Over 5 jaar: op woensdag 11, 18 en 25 november om 20.40 uur op Eén of via de VRT NU app.

Een productie van VRT NWS voor Eén.

Eindredactie: Wim Van Waesberghe/Regie: Mario Mertens

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos